Hasan Demir/Tekirdağ
Borsada kazanmak için zarar eden şirketlere değil kârlı şirketlere yatırım yapmak gerekir. Kuşkusuz zarar eden şirketlere ait hisseler de piyasadaki genel dalgalanmalarda çıkabilirler. Hatta spekülatif hareketlenmelere bağlı olarak abartılı bir çıkış da sergileyebilirler.
MEHMET ASLAN
mehmetaslan@hotmail.com
Ancak düşük riskle kazanç elde edebilmek için büyüyen şirketlerin takip edilmesinde fayda vardır. Metemtur ise bu özeliğe sahip bulunmuyor. Şirket, geçen yıl kâr açıklasa da önceki iki yılda zarar etti. Son açıklanan altı aylık bilançosunda da yine zarar söz konusu. Sahip olduğu istikrarsız mali yapısı karşısında yatırıma elverişli olmadığını hatırlatmak isteriz.
Etiler Büfe’nin daha da çıkma ihtimali var mı? Bu seviyeden alsam kazancım sizce ne kadar olur?
Mehmet Atak/Zonguldak
Etiler Gıda spekülatif bir yapıya sahip bulunuyor. Bu özelliğiyle zaman zaman sert çıkışlar sergileyebiliyor. Ancak sonrasında gelen satışlarla birlikte tekrar geriliyor. Halihazırda Yakın İzleme Pazarı’nda bulunan hissenin mali yapısındaki belirsizlik, riskli yapının sürmesine neden oluyor. Son olarak geçtiğimiz mayıs ayında nominal değerinin altına kayan hisse, gelen alımlarla birlikte yükselirken geçtiğimiz ay 3,77’yi gördü. Şimdilerde de yine geriliyor. Öte yandan açıklanan dokuz aylık bilançosunda kâr etmiş görünse de gelirin yatırım faaliyetlerinden gelmesi kârın devamına olanak verme noktasında yetersiz kalacağını gösteriyor. Bu da yatırım için elverişli olmadığı anlamına geliyor.
Yataş hissesinden aldım. Yıl sonuna kadar tutarsam kazancım sizce ne olur?
Kenan Çetin/Muğla
Yataş, 2014 yılında nominal değerinin altında bulunurken gelen alımlarla birlikte yükselen bir kanalda hareket eder oldu. Çıkışa bağlı olarak geçtiğimiz ayın son haftasında en yüksek 4,48 TL’yi test etti ve ardından gelen satış baskısıyla birlikte geriledi. Hisse, teknik olarak yükselen kanal içinde hareket etmeye devam ediyor. Yaşanan son düşüş ise düzeltme kapsamında bulunuyor. Şirketin son açıkladığı altı aylık bilançosunda ise kârdaki artış devam ediyor. Kârdaki artış hissenin çıkışını desteklemekle birlikte Fiyat/Kazanç oranı 15,27 seviyesinde bulunuyor. Oranın makul seviyeye gelebilmesi için kârdaki artışın daha da yükselebilmesi önemli.
Afyon Çimento ve Sinpaş GYO arasında Afyon Çimento’nun fabrika arsası ile ilgili görüşme yapıldığı bilgisi doğru mu?
Tuğrul Tekin/Afyonkarahisar
Afyon Çimento, yeni çimento fabrikasını devreye almasının ardından eski fabrikasının bulunduğu arsayı satacağını duyurdu. Yaklaşık 260 bin metrekarelik arazinin satışı için genel müdürlüğe yetki verildi. Öte yandan ekim ayı içinde şirket belediyeye başvurarak araziyle ilgili imar değişikliği talebinde bulundu. Böylece sanayi alanı kapsamında bulunan arsa konut ve ticari alana dönüştürüldü. Ancak gerek Afyon Çimento gerekse Sinpaş’ın açıklamaları arasında bir görüşmenin yapıldığına dair bilgi yer almıyor. Bununla birlikte imar değişikliği, arazi üzerinde konut yapımını mümkün kıldığı için söz konusu yer kat karşılığı bir müteahhitlik şirketine verilmeye müsait konuma geldi. Şirketin, bu yolu tercih edebileceği gibi doğrudan satarak nakit yaratması da mümkün.
Tacirler Yatırım Holding niye bu kadar hareketli?
Tahir Seren/Erzincan
Tacirler Yatırım Holding, uzun süre yatay bir seyir izledikten sonra geçtiğimiz haziran ayında gerçekleştirdiği çıkışla birlikte 10 Ekim günü en yüksek 4,80 TL’yi gördü. Ardından gelen kâr satışıyla düşse de şimdilerde 3,60 TL’nin üzerinde tutunuyor. Kayda değer bir kârlılığa sahip olmayan şirket için mevcut fiyat seviyesi yüksek kaçıyor. Gerçekleşen çıkış, daha ziyade spekülatif bir niteliğe sahip bulunuyor. Bu nedenle düşüşün de aynı hızla yaşanması şaşırtmamalı. Şirketin sermayesinin yüzde 86,77’sinin el değiştirmesi hissenin çıkmasında etkili oldu. Ancak devir bedelinin bir hisse için 1,03 TL’den gerçekleştiği göz önüne alındığında çıkışın da abartılı olduğu anlaşılacaktır.
Vanet Gıda bir türlü yüzümüzü güldürmedi. Kazanmak için daha ne kadar beklememiz gerekiyor?
Salih Üstün/Mardin
Bir şirketin potansiyel olarak kazandırabilmesi için büyüyen bir yapıya sahip olabilmesi önemlidir. Kuşkusuz kısa sürelerle her hisse çıkabilir. Ancak çıkışın kalıcı olabilmesi ya da istikrarlı şekilde devam edebilmesi için şirketin kâr elde edebilmesi ve bu kârı düzenli olarak artırması beklenmeli. Vanet Gıda ise bu niteliğe sahip değil. Şirket, geçtiğimiz yıl zarar ettiği gibi son açıkladığı altı aylık bilançosunda da zarar yazmaya devam edeceğinin işaretini veriyor. Birikmiş geçmiş yıl zararı 8,5 milyon TL seviyelerinde bulunan şirketin öncelikle bu zararları kapatabilmesi gerekiyor.
Atpet’in fiyatı çok düştü. Umut görüyor musunuz? Hisseyle ilgili öneriniz var mı?
Metin Çakır/Bursa
Atlantik Petrol, Kasım 2015’te en yüksek 5,96 TL’yi görürken arada geçen bir yıllık zaman diliminde hızla geriledi ve şimdilerde 1,16 TL’nin üzerinde tutunmaya çalışıyor. Hissenin fiyatının bu denli gerilemiş olması ise ucuz anlamına gelmiyor. Zira şirket, çoğunlukla zarar eden bir yapıya sahip bulunuyor. Kâr ettiği yıllarda ise bu tutarın cüzi seviyelerde kaldığı görülüyor. Son açıklanan dokuz aylık bilançosunda da zararın devam etmesi yıl sonunda zarar olasılığını hayli yükseltiyor. Mevcut durum karşısında şirkete yapılacak yatırım gereksiz risk üstlenilmesi anlamına gelecek.
Merko Gıda hakkında değerlendirme yapabilir misiniz?
İsmail Batuhan/Ankara
Merko Gıda arada yukarı ataklarda bulunsa da bu çıkışlar sınırlı kalıyor ve tekrar yönünü aşağıya çeviriyor. Hisse, şimdilerde 1,22 TL’nin üzerinde tutunmaya çalışıyor. Geçtiğimiz yıl kârını düşüren şirketin altı aylık bilançosunda da kârının yeterli olduğunu söyleyemeyiz. Hissenin fiyatının düşük seviyelerde oluşmasına rağmen kârın yetersizliği fiyatın ucuz olmamasına yol açıyor. Fiyat/Kazanç oranının 35,42 seviyesinde bulunması da hisseye temkinli yaklaşılmasını gerektiriyor. Oranın makul seviyelere gelebilmesi için ya kârın artması ya da fiyatın düşmesi gerekiyor.
Coca Cola’nın bilançosunu nasıl değerlendiriyorsunuz? Yıl sonu bilançosu da aynı şekilde iyi gelir mi?
Utku Gök/Şanlıurfa
Coca Cola İçecek, açıklanan dokuz aylık bilançosuna göre kârını yüzde 194 artırdı. Bilanço daha yakından incelendiğindeyse esas faaliyet kârının bir önceki yılın aynı dönemine benzer geldiğini görüyoruz. Kârın artmasında finansal giderlerin düşmesinin etkisi bulunuyor. Aynı performansın yılın son üç ayında da gözlenmesi halinde yıl sonunda da kârdaki artışın sürmesi mümkün olabilecek. Ancak kârdaki artışa rağmen Fiyat/ Kazanç oranın 25,91 seviyesinde bulunması yaşanan düşüşün bir süre daha devam etmesinin mümkün olduğu anlamına geliyor.
Garanti Yatırım ortaklığı’nın düşüşü tamamlandı mı? Teknik olarak nasıl görünüyor?
İbrahim Tozar/Kars
Garanti Yatırım Ortaklığı, Mayıs 2014’ten bu yana yönelimi aşağı olmakla birlikte yatay bir seyir izliyor. Hissenin fiyatının nominal değerinin altında bulunması, aşağı yönlü baskı karşısında belli bir direncin oluşmasına olanak tanıyabiliyor. Ancak bu durum yukarı çıkması için yeterli bir neden olamıyor. Neticede çıkış için şirketin kabul edilir bir kârlılığa ulaşabilmesi aranmalı. Mevcut durumdaysa şirketin kârı zayıf kalıyor. Öz sermayesi ise sermayesine yakın bir seviyede bulunuyor. Mevcut veriler karşısında daha güçlü şirketlerin takip edilmesinde yarar var.
Bolu Çimento’da iyi bir kâr elde ettim. Hisseyi satıp başka bir hisseye geçmenin zamanı geldi mi yoksa daha çıkış devam eder mi?
Ferhat Yılmaz/Tokat
Bolu Çimento uzun vadede yükselen trendini koruyor. Hisse, 2012 yılında düzeltilmiş verilere göre en düşük 0,97 TL’yi görürken çıkışla birlikte geçtiğimiz ay 6,55 TL’ye kadar yükseldi. Şimdilerde de 6,20 TL’nin üzerinde tutunmaya çalışıyor. Yaşanan düşüşe rağmen hisse, yükselen kanal içinde bulunuyor. Hissenin çıkmasında bilanço performansının etkisi görülüyor. Şirket son dört yıldır kârını düzenli olarak artırıyor. Son açıklanan dokuz aylık bilançosunda da kârdaki artış devam ediyor. Kârdaki artışın sürmesi hissenin çıkış potansiyelinin korunmasına olanak tanımaya devam edecek.