Yatırımcının Danışmanı 15 Mayıs 2016

27 Ekim 2022 | 08:30


 

MEHMET ASLAN
mehmetaslan@hotmail.com

Şu anki fiyatı itibarıyla Afyon Çimento alınacak seviyede mi? Biraz daha beklemek mi gerekiyor?
Selami Orakçı/İzmir
Bir hissenin alıma uygun olup olmadığı seçilen yatırım tarzına göre farklılık gösterecektir. Eğer uzun vadeli bakış açısıyla hareket ediliyorsa şirketin kârını büyüten bir yapıya sahip olup olmadığı verilecek alım kararında da belirleyici olacaktır. Neticede kârını artıran şirketin bu olumlu yanı hissenin fiyatına yansımakta. Afyon Çimento son beş yılda zarardayken kâra geçen ve kârını da artıran bir ivme sergiliyor. 2016/3 aylık bilançosunda ise kârdaki artışın sürdüğü gözleniyor. Artışa rağmen Fiyat/Kazanç oranı (F/K) sektör ortalamasının üzerinde. Ancak kârdaki artışın sürmesi söz konusu oranın da ilerleyen süreçte makul seviyeye inmesine olanak tanıyacaktır. Bu anlamıyla hisse için daha uygun bir zeminin oluşmaya başladığı gözleniyor.

Akfen GYO’nun çıkmama sebebi nedir?
Yakup Tok/Kütahya
Mayıs 2011’de borsaya açılan Akfen Gayrimenkul, aradan geçen sürede dalgalı bir seyir izlemekle birlikte şimdilerde halka arz seviyesinin gerisinde. Hisse, 2,28 TL’den ilk işlemini görürken şimdilerde 1,60 TL’nin üzerinde tutunmaya çalışıyor. Son iki yıldır zarar eden şirketin son açıklanan üç aylık bilançosunda da yine zarar söz konusu. Bir şirket zarar ettiği sürece uzun vadeli çıkış beklemek yanlış olacaktır. Bu anlamıyla Akfen GYO’nun fiyatının yükselmemesinde anormal bir durum görülmüyor. Kârlı şirketlerin takip edilmesi daha yerinde bir yaklaşım olacaktır.

Deva Holding’in son atağını neye bağlıyorsunuz? Hissenin daha da çıkma olasılığını görüyor musunuz?
Yiğit Yılmaz/Giresun
Deva Holding 2015’in haziran ayında 4,66 TL’yi test ettikten sonra geniş bir marjla yatay hareket ederek günümüze kadar geldi. Gelinen aşamada ise dalgalanmanın daraldığı ve sıkışmaya doğru gidildiği gözleniyor. Bu durum ilerleyen süreçte hissede sert bir hareketin yaşanma olasılığını artırıyor. Açıklamalar takip edildiğinde ise şirketin ihracat gelirlerini artırmayı hedeflediği bilgisi yer alıyor. Bu amaçla yapılacak girişimlerle şirketin kârını artırması da mümkün olabilecek. Verilere göre geçen yıl kârını artıran şirket, bu yıl da kâr artışını sürdürecektir. Kârdaki artış, hissenin fiyatını yukarı yönlü destekleyecektir.

Olmuksa’daki beklentinizi öğrenebilir miyim? Hisse doğru dürüst çıkmıyor. Bundan sonra çıkar mı?
Turan Çelik/Erzincan
Olmuksa-IP Ocak 2015’ten bu yana yatay bir kanalda hareket ediyor. Son beş ayda ise direnç seviyesine yakın fiyatlarda işlem görüyor. Ancak direnç seviyesinin üzerinde tutunma noktasında zorlanıyor. Alıcıların güçlenememesinde, şirketin kârını geriletmesinin etkisi var. Şirketin kârında geçen yıl yüzde 52 oranında bir
düşüş, bu yılın ilk çeyreğinde de zarar söz konusu. Geçen yılın ilk çeyreğinde de zarar açıklayan şirket yıl sonunda ise kâra geçebilmişti. Alıcıların güçlenebilmesi için kârlı yapıya tekrar dönebilmek önemli. Halihazırda F/K oranı 21,23 seviyesinde. Bu oran, BIST 100 Endeksi’ne dahil hisselerin ortalamasının üzerinde.

Saray Matbaacılık sizce nasıl görünüyor? Bir liranın üzerinde kalma ihtimali olur mu?
Mustafa Sakal/Karabük
Saray Matbaacılık, Ekim 2012’de en yüksek seviyesi 8 TL’yi test ettikten sonra düştü. Hissenin fiyatı şimdilerde halka arz seviyesinin altında. Hisseyi uzun vadeli yatırım amacıyla halka arzdan alan bir yatırımcı geçen süre zarfında zarar etti. Şirketin son beş yılda ya zarar ya da sembolik düzeyde kâr elde etmesi düşüşte etkili oldu. Şirket kârını artıramadığı sürece hissenin fiyatının istikrarlı şekilde yükselmesi mümkün görünmüyor. Halihazırda nominal değerinin altında olmasına rağmen F/K oranının hayli yüksek olması, nominal değerinin üzerinde kalmasını dahi zorlaştıran bir unsur.

Mango Gıda neden açılmıyor? Hissenin tekrar işlem görme ihtimali var mı?
Hasan Çem/Ordu
Mango Gıda, Gözaltı Pazarı’nda işlem görürken 31 Temmuz 2015 günü sırası kapatıldı. Kapatılma gerekçesi borsaya kotasyon ücretini ödememesi. Mali açıdan oldukça sorunlu olan şirketle ilgili açılan iflas ertelemesi davası ise halen devam ediyor. Şirket yöneticileri açılan dava ile şirketin iflas aşamasında olduğunu ancak getirdikleri proje ile iflastan kurtulabileceklerini savunuyor. Ancak borsaya kotasyon ücretini dahi veremeyen Mango’nun gerçekten de tekrar ayağa kalkma olasılığı çok düşük bir ihtimal olarak kabul edilmeli. Bu itibarla yatırımcıların mağduriyetlerini giderme olanağını hayli zor görüyoruz.

İş Girişim’de yüksek beklentiye sahiptim, ama hep düşüyor. Hissenin çıkması mümkün mü?
Zeynel İplikçi/Osmaniye
Ekim 2014’te borsaya gelen İş Girişim, düzeltilmiş verilere göre 2,25 TL’yi test ettikten sonra kademeli olarak geriledi. Hisse arada yukarı atakları olsa da düşüş kanalı içindeki hareketini sürdürüyor. Son olarak 11 Mayıs günü 1,46 TL’den kapanan hissenin fiyatını yükseltebilmesi için şirketin kârını artırabilmesi önemli. Şirket ise son iki yıldır kârını düşürüyor. Açıklanan üç aylık bilançosunda dönem sonu kârında bir miktar artış gözlense de bunu yeterli görmek mümkün değil. Kârın düşük kalması F/K oranının da yüksek kalmasına neden oluyor. Mevcut şartlar altında hissede çıkış beklemek için neden bulunmuyor.

Verusa Holding’in analizini yapmanız mümkün mü? Hissenin beklentisi nedir? Nasıl bir gelecek öngörüyorsunuz?
Cengiz Alpay/Kırklareli
Kasım 2013’te borsaya gelen Verusa Holding’in fiyatı iki yıldır yükseliyor. Son üç haftada yaşanan düzeltme hareketine rağmen hisse teknik olarak yükselen kanal içinde. Şirketle ilgili kamuya yapılan en son açıklama, dağıtılacak nakit temettü ile ilgili. Brüt yüzde 34 oranındaki temettünün 17 Haziran günü dağıtılacağı bilgisi verildi. Geçen yıl diğer faaliyetler kaleminden elde ettiği gelirle dönem sonu kârını artıran şirketin piyasa değeri/defter değeri (PD/DD) 6,06 TL gibi hayli yüksek bir seviyeye denk geliyor. Bu durum mevcut seviyelerde gerçekleştirilecek alımın hayli riskli olduğu anlamına gelmekte.

Merko Gıda’nın çıkamamasını bir türlü anlayamıyorum. Düşmesi sizce normal mı?
Mehmet Sayın/Kars
Merko Gıda, uzun vadede yatırımcısına kazandırmayan hisselerden birisi. Hissenin halka açıldığı 1994 yılındaki fiyatına göre mevcut işlem fiyatı, halka arz seviyesinin üzerinde görünüyor. Ancak dolar bazlı verilerle incelendiğindeyse halka arz fiyatının altına kaydığı görülüyor. Son olarak mart ayında en yüksek 1,57 TL’yi gördükten sonra düşen bir ivme sergiliyor. 2015’te sembolik düzeyde kâr açıklayan şirketin ilk çeyrek bilançosunda ise zarar söz konusu. Şirket kârını artıramadığı sürece hissede istikrarlı bir çıkış beklenmemeli. Mevcut bilanço verileri karşısında fiyatın gerilemesini normal görmeli.

Temettü tarihinden otuz gün önce beş tane Konya Çimento aldık. Temettüden kaç lira alacağımızı nasıl hesaplarız?
Oğuz Arslanca/Ankara
Konya Çimento, nisan ayında yaptığı genel kurul toplantısında brüt yüzde 1,540 oranında nakit temettü dağıtılması yönünde karar aldı. Kâr payı, karar gereğince 24 Mayıs 2016 tarihinden itibaren hissedarlara dağıtılmaya başlanacak. Elinde beş adet hisse senedi bulunan bir yatırımcının alacağı brüt kâr payı ise 77 TL’ye denk geliyor. Temettü hesaplaması yapılırken hisselerin nominal değeri baz alınır. Kimi yatırımcıların yanılgıya düşerek işlem gören fiyat üzerinden temettü beklentisine girdiği gözlense de bunun yanlış bir beklenti olacağını hatırlatmakta fayda var.

Aksel Yatırım Holding’in kârını nasıl buluyorsunuz? Ilerisi için umut var mı?
Metin Gezgin/Bursa
Aksel Yatırım Holding, zaman zaman yukarı sıçramalarda bulunsa da uzun vadede düşen ivmesini sürdürüyor. Hisse son olarak geçen ay gerçekleştirdiği çıkışın ardından gelen satışlarla geriledi. Şimdilerde ise nominal değerinin üzerinde. Ancak satış baskısının artmasıyla birlikte daha da gerilemesi şaşırtıcı olmayacaktır. Şirketin kayda değer bir ticari faaliyetinin olmaması, en büyük sıkıntısı. İlerleyen süreçte kârını artıramaması halinde satış baskısının artmasıyla birlikte fiyatta gerileme yaşanabilecektir. Güçlü ve kârını artırabilen şirketler takip edilmeli.
Etiketler
Mehmet Aslan