Yatırımcının Danışmanı 13 Mart 2016

27 Ekim 2022 | 08:23


İttifak Holding’de neler oluyor? Son bilgiler nelerdir?
Kemal Demirci/Bolu
Aralık 2009’da borsaya gelen İttifak Holding, aradan geçen süre içinde arzu edilen performansı bir türlü gösteremedi. Hissenin halihazırdaki fiyatı, halka arz seviyesinin gerisinde.

MEHMET ASLAN
mehmetaslan@hotmail.com

Arada gerçekleşen yukarı yönlü ataklara rağmen hissenin çıkışı için gerekli olan enerji oldukça zayıf. Şimdilerde de taban seviyelerde işlem görüyor. Şirketin satış gelirini düşürürken elde ettiği kâr rakamı da oldukça düşük. Hissenin fiyatında yaşanan düşüşe rağmen mevcut seviyeler ise alım için makul olma noktasında uzakta. Çıkış için kârdaki artışın ticari hacmine uygun olması şart.

Ege Gübre için düşünceniz nedir? Elimdekileri satmayı düşünüyorum. Önerinizi öğrenebilir miyim?
Tuncer Bahçıvan/Kütahya
Ege Gübre, 2011 yılından bu yana yüksek dalgalarla yukarı ataklarda bulunuyor. Ardından geri çekilmeler yaşanıyor. Son olarak şubat ayında başlayan çıkışla tekrar yukarı atakta bulundu. Ancak yaşanan çıkışa rağmen uzun vadede yükselişi sürdüreceğine dair güçlü işaretler vermekten uzak. Şirketin satış gelirleriyle kârında düzenli bir çıkışın yaşanmaması, hisse üzerindeki baskının sürmesinde etkili oluyor. Bilançosu takip edildiğinde bir yıl gelirini ve kârını artırırken ertesi yıl düşürüyor. Geçen yıl da gelirlerde yaşanan artışa karşın
kârı azaldı. İstikrarlı bir çıkış için kârda düzenli artış önemli.

Kâr edeceğim diye İpek Enerji aldım fakat olmadı. Hisse iki gündür çıkıyor. Bekleyeyim mi yoksa satayım mı?
Selim Aşık/İzmir
Borsada işlem yaparken birçok riski bir arada değerlendirmek ve olabilecek en düşük riskle hareket etmek doğru olanıdır. Yatırımcıların sıklıkla dile getirdiği ‘risk yükseldikçe kâr artar' yaklaşımı beraberinde sıklıkla zararı da getirir. Hareket etmeden önce resmin tamamına bakabilmek önemli. İpek Enerji'yi de değerlendirirken bu bakış açısını göz ardı etmemeli. Bilindiği gibi şirketin yönetimi kayyımlarda bulunuyor. Mevcut yönetimin temel gayesini iyi bilmek ve bu gayenin şirketin faaliyetini ne yönde etkileyeceğini tahmin etmek önemli. Diğer yandan şirketin gelir ve kârındaki düşüş sürüyor. Mevcut şartlar altında hissedeki çıkışı satış fırsatı olarak görmek daha doğru bir bakış açısı olabilir.

Elimde 2 bin adet Berkosan var. Bir türlü hisse çıkmıyor. Yorumlayabilir misiniz?
Cem Akyıldız/Sinop
Şubat 2011’de borsaya gelen Berkosan Yalıtım, inşaat ve izolasyon alanında faaliyette bulunuyor. Hisse, halka arzdan sonra bir ara 15 TL’ye kadar çıksa da şimdilerde 1,45 TL’nin üzerine tutunmaya çalışıyor. Yaşanan düşüşe rağmen fiyatın ucuz olduğunu söylemek zor. Hissenin Fiyat/Kazanç (F/K) oranı 32,51 seviyesinde. Söz
konusu oranın makul seviyeye gelebilmesi için kârında kayda değer bir artış yaşanması şart. Ancak 2015/9 aylık bilançosuna göre maliyet ve gider kalemindeki artışın sonucunda kârındaki düşüş sürüyor. Bu da hissede yukarı yönlü kalıcı bir çıkışa mani oluyor.

Petkim hissesinde kârdayım. Sizce beklemek mi yoksa satmak mı daha doğru olur?
Atilla Gündüz/Tekirdağ
Petkim, TL bazlı verilere göre uzun süredir yükselen kanal içinde. Son olarak mart ayının ilk günlerinde test ettiği 3,57 TL'nin ardından düzeltme hareketine yöneldi. Ancak hisse şimdilerde zirvesine yakın ve çıkış trendi korunuyor. Bununla birlikte hemen hatırlatmak isteriz ki gerçekleşen çıkışı, enflasyon verisiyle birlikte değerlendirdiğimizde yeterli görmek mümkün değil.

Zira dolar bazlı verilere göre mevcut seviye Ocak 2013 seviyelerine denk geliyor. Tüm bunlardan ayrı olarak şirketin satış maliyetlerini ciddi oranda düşürmesi, yıl sonunda kayda değer bir kârlılık artışına imkan verdi. Aynı performansın devam etmesi halinde çıkışın hızlanarak devam etmesi şaşırtıcı olmaz.

Bosch Fren’in performansını nasıl görüyorsunuz? Çıkar gibi yapıyor sonra çekiliyor. Ne yapmak gerekir?
Bülent Ilgın/Sivas
Bosch Fren'in fiyat seyri takip edildiğinde zaman zaman yukarı ataklarda bulunduğu, sonrasında da gerilediği gözleniyor. Hisse son olarak kasım ayında düzeltilmiş verilere göre tepe noktası 190,50 TL’yi test etti ve sonra geriledi. Hissede kasım ayından bu yana dalgalı bir seyir yaşanarak düşüş sürüyor. Şirket, güçlü bir marka olmasına rağmen elde edilen kâr rakamı, mevcut fiyata göre yetersiz. Kârda artışın daha da güçlendiğini görebilmek önemli.

Finans Finansal Kiralama’nın 7 TL’ye gelme olasılığı var mı?
Ceyhun Çiçek/Ankara
Borsada bazı sektörler vardır ki bunlar arada çıkışlar gerçekleştirse de uzun vadede yatırımcısına kazandırmaktan uzak kalıyor. Finansal kiralama şirketleri de bunlar arasında yer alıyor. BIST Finansal Kiralama ve Faktoring Endeksi, dolar bazlı verilerle takip edildiğinde bu durum net bir şekilde gözleniyor. Aynı sektör içinde yer alan Finans Finansal Kiralama için de farklı bir değerlendirmede bulunma imkanımız yok. Hisse, son olarak 2012 yılında zirvesi olan 4 TL’yi test etti ve ardından düştü. Şimdilerde ise 3,58 TL’nin üstünde tutunmaya çalışıyor. Farklı sektörlerin takip edilmesi, daha doğru bir bakış açısı olacaktır.

Elimde uzun süredir Gediz iplik var. Neden yükselmediği hakkında yorumunuzu öğrenebilir miyim?
Deniz Mutlu/Adana
Borsada hareket ederken düşük riskle yüksek kazancı hedeflemenin daha sağlıklı olacağını hatırlatmak isteriz. Riskin düşürülmesi ise her şeyden önce sağlıklı bir bilanço ile mümkün olabilir. Gediz İplik’in 2012 yılından bu yana herhangi bir geliri yok. Gayri faal durumda bulunan şirket sürekli zarar üretiyor. Mevcut durumda mali yapıdaki belirsizlik sürüyor ve birikmiş geçmiş yıl zararı 42,1 milyon TL. Öz sermayesi de kademeli olarak geriliyor. Şirketin gelir yaratıcı bir girişimde bulunacağına dair işaret gözlenmiyor. Bu şartlar altında, hissede beklemek gereksiz risk içerecektir.

Vestel’deki gerileme normal mi? Daha da düşer mi? Yorum yapabilirseniz memnun olurum.
Zafer Pamuk/Edirne
Vestel, Şubat 2015’te en yüksek 8,32 TL’yi test etti ve sonra geriledi. Ocak 2016’dan bu yana da yatay seyir söz konusu. Hissenin yükselememesinde yetersiz bir kârlılığa sahip olmasının etkisi hissediliyor. Şirket oldukça yüksek bir ciroya sahip olduğu halde son beş yılın üçünde zarar ederken ancak ikisinde kâr edebildi. Geçen yıl satışlardaki artışa rağmen kârlılıkta gerileme yaşandı. Söz konusu düşüşte diğer faaliyet gideri ile finansal giderler kalemindeki artışın etkisi var. Bu durum ister istemez hisse üzerinde baskıya neden oluyor.

Tukaş bu yıl temettü dağıtacak mı? Eğer temettü verirse fiyatı ne olur?
Fatih Tekin/Samsun
Uzun yıllar zarar eden Tukaş, ilk defa geçen yıl kâra geçmeyi başardı. Ancak yaşanan kârlılığa rağmen 2015 yıl sonu bilançosuna göre birikmiş geçmiş yıl zarar toplamı 225 milyon TL’ye dayandı. Bu anlamıyla kâra geçmesi, hemen temettü dağıtacağı anlamına gelmiyor. Öncelikle geçmiş yıl zararının kapanması gerekiyor. Şirket de konuyla ilgili yaptığı açıklamada, finansal yapıyı güçlendirmek adına elde edilen kâr rakamının dağıtılmayacağını, geçmiş yıl zararlarına mahsup edileceğini bildirdi. Şirketin birikmiş geçmiş yıl zararı göz önüne alındığında, temettü dağıtması için epey bir zamanın geçmesi gerektiği anlaşılıyor.

Prizma Matbaacılık neden çıkmıyor? Bu kadar düşük olmasını siz nasıl değerlendiriyorsunuz?
Kadir Akbulut/Rize
Baskı ve matbaacılık alanında faaliyet yürüten Prizma Matbaacılık, borsada Mayıs 2012’den bu yana işlem görüyor. Düzeltilmiş verilere göre hissenin ilk işlem fiyatı 2,49 TL. Bir ara 5,54 TL’ye kadar çıksa da şimdilerde halka arz seviyesinin altında. Yaşanan düşüşün ardından şubatta bir ara nominal değerinin de altına gerileyen Prizma Matbaacılık, şimdilerde nominal değerinin üzerinde tutunmaya çalışıyor. Hissenin bu denli düşmesinde mali yapıdaki performans düşüklüğünün etkisi bulunuyor. Kayda değer bir kârlılığa sahip olamayan şirketin hissesindeki düşüşün bu şartlar altında devam etmesi şaşırtmamalı.
Etiketler
Mehmet Aslan