Servet GYO bir yıldır hep aynı seviyede gidip geliyor. Bir türlü yükselmiyor. Hissenin geleceği hakkında bilgi verebilir misiniz?
Mete Çetin/Burdur
Nisan 2013’te borsaya gelen Servet GYO, şimdilerde halka arz seviyesinin altında. Yaşanan gerilemenin ardından hissenin fiyatı yaklaşık bir yıldır yatay seyrediyor. Hissenin istikrarlı şekilde yükselememesinde büyüyen bir kârlılığa sahip olamamasının etkisi var.
MEHMET ASLAN
mehmetaslan@hotmail. com
Zira bir yıl kârını artırırken ertesi yıl düşürüyor. Geçen yıl kârını artıran şirket, 2015 dokuz aylık bilançosunda ise zarara döndü. Performansında değişiklik olmaması halinde yıl sonunda zarar ya da cüzi oranda kâr açıklaması beklenmeli. Çıkış için kârını artırabilmesi önemli.
Parsan için çıkışın devam ettiğini söyleyebilir misiniz? Elimdeki hisseyi tutmamı mı yoksa satmamı mı önerirsiniz?
Barış Demirci/Ankara
Uzun süredir yükselen kanal içinde hareket eden Parsan, geçen ekim ayında zirve seviyesi 7,92 TL’yi test ettikten sonra geriledi. Hissedeki düşüş halen devam ediyor. Geçmiş yıllarda kârını artıran şirketin özellikle 2015’in ilk çeyreğinden başlayarak kârını düşürdüğü görülüyor.
Dokuz aylık bilançoda da düşüş sürüyor. Kârın gerilemesi F/K oranının yükselmesine neden oluyor. Halihazırda sektör ortalaması 14,02 iken hissenin F/K oranı 61,69 seviyesinde. Kârda artışın sağlanamaması hissenin mevcut fiyatının yüksek kalmasına ve satış baskısı ile karşı karşıya kalmasına neden olabilir.
Orma’nın yükselmemesinin nedeni nedir? Fiyatı bu denli düşmüş olduğu halde neden yükselmez?
Cem Söylemez/Denizli
Serbest İşlem Platformu’nda (SİP) bulunan Orma, Mayıs 2013’ten bu yana platformda işlem görüyor. Hissenin ilk işlem fiyatı düzeltilmiş verilere göre 27,22 TL’ye denk geliyor. Şimdilerde ise nominal değerinin üstünde tutunmaya çalışıyor. Hisse kademeli olarak geriliyor ve teknik olarak düşüş eğilimini koruyor. Bunun temel nedeni de kârlı bir yapıya sahip olamaması.
2011 yılından bu yana sürekli zarar eden şirket, son açıkladığı altı aylık bilançosunda da zarar yazmaya devam ediyor. Geçmiş yıl zararı 62 milyon TL’ye dayanan şirketin maliyetleri, yaşanan zararda hayli etkili oluyor. Maliyet ve giderleri kontrol altına alamadığı sürece kâra geçme koşulu bulunmuyor. İstenen kârlılık yakalanamadığı sürece de çıkış zor.
Halkbank daha ne kadar düşecek? Fiyatı düşük diye aldım ama çıkacağına düşmeye devam ediyor.
Mehmet Düzgel/Tekirdağ
Halkbank, Temmuz 2014’ten bu yana düşen bir kanalda hareket ediyor. Teknik olarak şimdilerde bulunduğu seviye oldukça kritik. Zira önemli destek seviyesinin altına kaydı. Alım işlemlerinin güçlenmemesi halinde aşağı hareketin devam etmesi gündeme gelecek ve böylesi bir olasılıkta yeni destek seviyesi 8,57 takip edilecek. 2015 yılında yabancı yatırımcı ağırlıklı olarak satış yönlü işlemlerde bulundu.
Henüz aralık ayı verileri açıklanmamakla birlikte yılın on bir aylık döneminde net satışlar 49,8 milyon dolara yaklaştı. 23 Aralık 2015 günü itibarıyla yabancı payı yüzde 5,95 oranında gerilerken halka açık kısım içindeki payları yüzde 69,06’ya geriledi. Hissenin fiyatı her ne kadar satışlar nedeniyle düşse de uzun vadeli yatırım açısından uygun seviyelerde.
THY hissesinde son durum nedir? 2016’nın ilk yarısında 10 TL olacak verilere sahip mi?
Selami Orakçı /İzmir
THY kademeli olarak gerçekleştirdiği çıkışın ardından 6 Ocak 2015 günü 10,45 TL’yi test etti. Son bir yıldır da dalgalı bir seyir izlemekle birlikte düşüş yanı ağır basan bir ivme sergiliyor. Hissenin fiyat seyri dolar bazında takip edildiğinde ise son bir yıldaki düşüşün yüzde 50’ye yaklaştığını söyleyebiliriz.
Son açıkladığı dokuz aylık verilere göre oldukça iyi bir bilançoya sahip olan THY, kârını yaklaşık yüzde 54 artırdı. Ancak hissede özellikle yabancı satışları etkili. Yabancılar son bir yılda yaklaşık 16,18 puan satış gerçekleştirirken halka açık kısım içindeki payları yüzde 52,06’ya geriledi. Hissenin mevcut F/K oranı 3,75 seviyesinde ve oldukça makul bulunuyor. Hisse uzun vadeli yatırım için takip edilebilir.
Carrefoursa gayet iyi çıkarken ne olduysa durdu ve sürekli düşüyor. Daha nereye kadar inecek?
Ahmet İnce/Zonguldak
Yükselen bir kanalda hareket eden Carrefoursa, geçen yıl mayıs ayında en yüksek 51,44’ü test etti ve ardından düzeltme hareketine yöneldi. Hisse halihazırda kontrollü olmakla birlikte düşüşünü sürdürüyor. Uzun yıllar zarar ettikten sonra ilk defa 2014 yılında kâra geçmesi, hissenin fiyatını olumlu yönde etkiledi. Şirket açıkladığı 2015 yılı dokuz aylık bilançosunda da kârdaki artışını sürdürüyor.
Ancak hissenin fiyatındaki artışın kârdaki artıştan daha yüksek olduğunu göz ardı etmemeli. Zira F/K oranı 28,77 seviyesinde bulunuyor. Bu oranın piyasa ortalamasının üzerinde olduğunu hatırlatmak isteriz. Hissedeki çıkışın devam edebilmesi için yatırımcılardaki yüksek kâr beklentisinin gerçekleşebilmesi şart.
Edip Gayrimenkul’ün düşüşü sizce durur mu yoksa devam eder mi? Hissenin eski günlere dönme olasılığı hiç mi yok?
Bilgin Arabacı/Yalova
Edip GYO, en yüksek seviyesini gördüğü Mayıs 2010’dan bu yana geriliyor. Hissede zaman zaman yukarı yönlü çıkışlar gözlense de düşüş kanalından kurtulabilmiş değil. Şimdilerde de nominal değerinin altında. Şirketin en büyük sıkıntısı istikrarlı bir kârlılığa kavuşamaması. Son dört yıldır bir yıl kâr ederken ertesi yıl zarara dönüyor.
Son olarak geçen yıl kâr açıklayan şirket rutini bozmamış görünüyor. Bu yıl sonunda zarar açıklama olasılığı hayli yüksek. Zira açıklanan dokuz aylık bilançosundaki zararı 37,4 milyon TL. Mevcut şartlar altında hissede çıkış yaşanmaması sürpriz değil.
Balatacılar’ın geldiği seviye, üç yıl önceki fiyatla alakasız. Bu düşüşü nasıl açıklıyorsunuz?
Furkan Bozdağ/Giresun
Yatırımcısına kaybettiren hisselerden biri olan Balatacılar Balatacılık, borsada Ağustos 2012’den bu yana işlem görüyor. Hissenin ilk işlem fiyatı hayli abartılı. Düzeltilmiş verilere göre ilk işlem fiyatı 189,63 TL’ye denk gelirken sonrasında hızla geriledi. Şimdilerde ise nominal değerinin altında ve 0,70 TL’nin üstünde tutunmaya çalışıyor.
Şirketin mali yapısı göz önüne alındığında gelinen seviyeye şaşırmamak gerekiyor. Zira sürekli zarar ediyor. Son açıklanan dokuz aylık bilançosunda da zarar devam etmekte. Öz sermayesi ise sermayesinin gerisine düşmüş durumda. Zarar ettiği sürece hissede çıkış beklenmemeli.
Bimeks teknik olarak destek seviyesinde görülüyor. Buradan yukarıya çıkar mı?
Tolga Alkan/Kars
2011 yılında borsada işlem görmeye başlayan Bimeks, geldiği günden bu yana sürekli halka arz seviyesinin altında. Şirket gerçekleştirdiği satın alma operasyonların da etkisiyle en yüksek seviyesini geçen yıl Mart 2015’te gördü.
Hisse, 9 Mart 2015 günü 2,49 TL’yi test ettikten sonra geriledi ve şimdilerde önemli destek seviyesi 1,89’un da altına indi. Yaşanan düşüşe rağmen F/K oranı 21,84 seviyesinde. Bu oran piyasanın geneli düşünüldüğünde yüksek kalıyor. Şirketin kârında artış yaşanmaması halinde hissedeki çıkış olasılığı zayıf kalacaktır.
Tire’de çok yüksek maliyetim var. Sizce ne yapmalıyım?
Doruk Güner/Adana
Mondi Tire Kutsan’a ait hissenin fiyatı geçen yıl haziran ayında yaşadığı sert çıkışın ardından geriledi. Benzer bir harekete bu defa aralık ayının son haftasında başladı. Yukarı yönlü sert hareketin devam edip etmeyeceğini, biraz da alıcı ile satıcıların dengesi belirleyecek.
Mali veriler ise hissede olası bir uzun vadeli çıkışı desteklemiyor. Geçmiş yıllarda kârı bir yıl artıp bir yıl azalırken son açıklanan dokuz aylık bilançoda bu defa zarar söz konusu. Bu da hisse üzerinde baskıya neden oluyor. Şirketin kârındaki olumsuzluğa rağmen yabancıların payı ise artıyor. Halka açık kısım içindeki payları yüzde 68,61’e çıktı. Ancak tüm bunlara rağmen istikrarlı bir çıkış için mali yapının düzeldiğini
görebilmek önemli.
İhlas Yayın’la ilgili düşünceniz nedir? Hisseyle ilgili beklentileri öğrenebilir miyim?
Cengiz Tekin/Malatya
2010 yılında borsaya açılan İhlas Yayın Holding, yatırımcısına zarar ettiren hisselerden birisi. Aradan geçen dört yıl boyunca sürekli geriledi. Şimdilerde de piyasadaki en düşük fiyata sahip hisseler arasında ilk üçte yer alıyor. Hisseyle ilgili olumlu bir beklenti için neden bulunmuyor. Esas faaliyetlerinden dolayı sürekli zarar eden şirket 2014 yılında dönem sonunda kâr açıkladı.
Ancak bu kârda yatırım kaleminden gelen gelirin etkisi bulunduğunu göz ardı etmemeli. Neticede 2015 yılında yatırım faaliyeti kaleminden herhangi bir gelirin gelmemesi şirketin yine zarara dönmesine neden oldu. Borsada gelir elde etmek için zarardaki şirketlerden ziyade kârlı şirketleri takip etmek, daha doğru bir yaklaşım olur.