TALİP YILMAZ
tyilmaz@ekonomist.com.tr
Prysmian Grubu, yaklaşık 7 milyar Euro cirosu ve 50 ülkedeki 89 fabrikasıyla hizmet veren global bir şirket. Sektörünün en büyük oyuncusu olan şirket; enerji, telekomünikasyon ve bakır kablo ana başlıklarında yüzlerce farklı kablo üretiyor.
Tabloyu görmek için görsele tıklayın.
2015 yılını nasıl tamamladınız? Cirosal büyüklükler nasıl oldu?
2015 ciromuz, kesin sonuçlar henüz belli olmamakla birlikte, yaklaşık 1 milyar TL. Bu sektörde genel yapı itibariyle kâr marjları yüzde 1-1,5 seviyelerinde. Biz de benzer kâr marjlarına sahibiz. Satış gelirlerimizin yaklaşık yüzde 30’u ihracattan oluşuyor. Mudanya fabrikamızda ayda ortalama 4 bin 500 ton kablo üretiyoruz. 2015’te 52 bin ton enerji, 320 bin km telekom ve ilave olarak bakır kablolar ürettik. Özellikle son yıllarda kâr marjı daha yüksek olan yüksek kaliteli kablo üretimleriyle yoğun rekabet yaşanan sektörde önemli fark yarattık.
2016’da hedefleriniz nelerdir?
Son dönemde piyasalarda yaşanan sıkıntılara rağmen, 2015 yılında ulaştığımız üretim ve satış rakamlarına ulaşmak hedefindeyiz. Bu hedefleri de büyük bir sorun olmadığı sürece tutturacağımızı düşünüyorum.
Son yıllarda bölgede yaşanan sıkıntıların ihacatınıza etkisi nasıl?
Bunun tabii ki bize de etkisi oldİhracat oranımız yüzde 40’tan yüzde 30’lara geriledi. Ancak asıl etkisini iç piyasada gördük. Yoğun rekabetin yaşandığı bir pazardayız. Türkiye’de yıllık talep 200 bin ton. Üreticiler, bölgeye mal satamayınca ya da satışları azaldığında iç pazarda daha fazla fiyat rekabeti yapıyor. Zaten düşük olan kâr marjları iyice düşüyor. Sektördeki şirketler de bu nedenle finansal zorluk yaşayabiliyor. Biz global bir şirket olmanın avantajıyla bu durumdan daha az etkileniyoruz.
Dünyanın en büyük oyuncusu olan bir grubun içinde bulunmanızın size ne gibi avantajları var?
Prysmian Kablo olarak Türkiye’de 51 yıllık bir geçmişimiz var. Siemens olarak başlayıp, satın alma sonrası 1999’da Pirelli Grubu’na katıldık. 2005 yılında ise Prysmian Grubu’na dahil olduk. 2005 yılında global olarak Draka şirketinin alınması ile sektörde dünyadaki en büyük grubuz.
Türk Prysmian Kablo, 7 milyar Euro’luk bu devin, hacim olarak olmasa bile üretim çeşitliliği, verimlilik gibi konularda önemli oyuncularından biri. Grup bünyesinde oluşturulan sinerji ile birlikte hem ürün çeşitliliğinde fark yaratıyoruz hem de ihracatımız bölge ülkelerle sınırlı kalmıyor, global pazarda var olabiliyoruz. Bugün aralarında Azerbaycan, Barbados, Çin, Fransa, Irak, İngiltere, Kuzey Afrika, Ortadoğu ülkeleri, Papua Yeni Gine, Sri Lanka, Şili, Türkmenistan ve Ürdün gibi çok geniş bir coğrafyayı kapsayan 40’tan fazla ülkeye ihracat yapıyoruz.
2016 yılında hayata geçirilmesi planlanan önemli bir projeniz var mı?
Çanakkale Boğazı Denizaltı Kablo Bağlantı Projesi’nin ilk fazını 2015 yılında tamamladık. Bu 60 milyon Euro’luk bir enerji hattı projesiydi. 2016 yılında da projenin ikinci fazını devreye alacağız.
Bunun büyüklüğü 70 milyon Euro olacak. Böylece Asya ve Avrupa’yı ilk kez deniz altından bağlayan yüksek gerilim projesi hayata geçmiş olacak. Prysmian Grubu Cebelitarık Boğazı üzerinden Avrupa ve Afrika kıtalarını da birbirine bağlıyor. Böylece grubumuz üç kıtayı enerji hatlarıyla birbirine bağlamış oldu.
2015 yılının eylül ayından bu yana hisse senedi fiyatınızda 1,2 TL’lerden 2,9 TL’ye kadar süren bir çıkış hareketi yaşanıyor. Bunun özel bir nedeni bulunuyor mu?
Açıkçası şirketimizin faaliyetlerinde ilave olarak çok büyük bir değişim yok. 2016 yılına yönelik hedeflerimizi de ifade ettim. Şirketimizin hisselerinin yüzde 16’sı halka açık. Burada da yönetimin aldığı bir karar yok. Böyle bir ortamda hisse senedi fiyatında yaşanan bu hızlı çıkışı yorumlamak zor
“BİLANÇO PERFORMANSI OLUMLU”
Eda Önder Öztürk
ALB Forex Araştırma Uzmanı
“Türk Prysmian Kablo, Prysmian Group bünyesinde, aynı anda enerji ve haberleşme kabloları üretimi yapabilen 12 tesisten biri olarak öne çıkıyor. Mudanya fabrikasında 22 bin farklı kablo üretimi yapılabiliyor. Türk Prysmian Kablo’nun finansallarında dikkat çeken nokta, şirketin faaliyetleri sonucunda yarattığı fonları finansman kaynağı olarak kullanması ve şirketin banka ve finans kuruluşlarına kredi borcu bulunmaması. 2015’in üçüncü çeyreğinde finansal performansında görülen iyileşme de dikkat çeken bir diğer unsur. Özellikle satış gelirlerindeki artış eğilimi, şirketin kârlılık rasyolarının geneline yansıdı. İlgili dönem içerisinde de, alım satım amaçlı türev finansal araçlar değerleme gelirlerindeki artışa rağmen, söz konusu kaleme ilişkin giderlerde görülen azalış net kâra olumlu katkıda bulundu.”
“YABANCI ALIMLARI DİKKAT ÇEKİYOR”
Murat Tufan
Destek Menkul Değerler Araştırma Uzmanı
“Yılbaşından bu yana yüzde 12 ve son bir yılda yüzde 100’ün üzerinde getiri sağlayan Türk Prysmian hissesinin olumlu seyri devam ediyor. Yabancıların 2015 yılında net alımlarını artırdığını görüyoruz. Özellikle Kasım 2015’ten itibaren yabancıların gözdesi haline geldi. Geçtiğimiz yıl yabancıların yaklaşık 4,8 milyon TL alım yaptığı hissede, bu yıl ilk iki ay içinde bu rakamın şimdiden 1,2 milyon TL’ye ulaşması dikkat çekiyor. Yatay hareketini sert alımlarla yukarı kıran hissenin yükseliş kanalında seyrine devam etmesi durumunda yeni zirveler görülebilir. Ancak gevşemelerde 2,68 desteği gözden uzak tutulmamalı.”