LEVENT GÖKMEN DEMİRCİLER
lgokmen@ekonomist.com.tr
Dünyadaki lüks seyahat ve konaklama pazarının büyüklüğü 350 milyar Euro’ya ulaştı. Seyahat eden 750 milyon turistin yüzde 3’ünü lüks seyahat edenler oluşturuyor. Bu kesim dünya servetinin yüzde 25’ini elinde bulunduruyor. Sayıları 25 milyon civarında olan lüks gezginlerden Türkiye’nin aldığı pay ise ne yazık ki çok düşük.
Aida Turizm Yönetim Kurulu Başkanı ve Uluslararası Sürdürülebilir Turizm Derneği (USTUD) Başkanı Adviye Bergemann tarafından 5 yıl önce hayata geçirilen LuxinTurkey platformu, Türkiye'yi yurt dışına lüks turizmi kapsamında daha fazla tanıtmayı ve dünyanın üst gelir grubuna sahip turistlerini ülkemize çekmeyi amaçlıyor.
Adviye Bergemann Türkiye’ye katma değeri yüksek turisti getirmek ve bu turistlerin ülkemizde daha fazla para harcamasını sağlamak amacıyla çalışmalarını sürdürüyor.
17 yıl önce Türkiye’de lüks turizmi başlatmak amacıyla Aida Turizm şirketini kuran ve 33 yıldır turizm sektörünün içinde olan Adviye Bergemann, LuxinTurkey platformunu oluşturdu. Bergemann, bu platform ile ülkemizi yurtdışında lüks turizmi kapsamında tanıtmayı, gelir ve harcama düzeyi yüksek daha fazla turisti ülkemize çekebilmeyi amaçlıyor.
DOĞRU STRATEJİNİN ÖNEMİ
Lüks turizmde Türkiye, Rusya, Kazakistan ve Rusça konuşan ülkeler ile Avrupa ve Güney Amerika’dan çok talep alıyor. Özellikle de son yıllarda yükselen trend Çin ön plana çıkıyor.
Günlük harcama kapasitesi bin dolar ve üzerinde olan kişiler lüks turist kapsamına giriyor. Türkiye’nin turist başına elde ettiği gelirin ise 650 dolar civarında olduğunu söyleyen Bergemann, “Turizm Bakanlığı’nın açıkladığı Turizm Strateji Planı’nda, 2023 yılı için 75 milyon turist, 65 milyar dolar girdi hedefleniyor.
Hesaplandığında turist başı gelirin 866 dolar gibi bir rakama tekabül ettiğini görüyoruz. Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü’nün yayınladığı istatistiğe göre dünya turizm girdisi ortalama kişi başı 1032 dolar. Ortalama böyle iken bizim 866 dolar hedeflememiz üzücü” diyor.
Akdeniz'de en büyük rakibimiz İspanya. İspanya'da bu rakamlar 1100 doların üstünde, yani biz en yakın rakibimizden oldukça düşük, neredeyse yarısı bir turizm gelirine sahibiz. Daha da enteresanı, İspan-ya'daki 5 yıldızlı otel sayısı sadece Antalya'daki 5 yıldızlı otel sayısının yarısı kadar. Oysa ülkemizin kaynakları çok zengin.
Doğru strateji ve pazarlama ile ülkemize katma değeri yüksek turistin getirilebileceğine dikkat çeken Bergemann, şunları söylüyor: “Kişi başı girdinin en az bin dolar olması gerektiğini düşünüyorum.
Başkanı olduğum Uluslararası Sürdürülebilir Turizm Derneği ve LuxinTurkey platformu ile Türkiye'yi lüks anlamda daha çok tanıtmak ve bu bağlamda daha fazla turisti de Türkiye'ye çekmek üzerine çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Paydaşlar el ele verdiğinde çok daha fazla ses getiren organizasyonlar ve faaliyetler yapabiliyorsunuz.”
DAVOS ZİRVESİ'NDE KONUŞTU
Bu yıl düzenlenen Davos Zirvesi’ne katılan Adviye Bergemann, iki farklı panelde konuşmacı olarak yer aldı. Kadın Liderler Panelinde ABD, Ingiltere, İsviçre, Rusya, Mısır, Ürdün gibi ülkelerin kadın liderleri arasında konuşma yaparak katılımcılara Anadolu coğrafyasında kadının gücünü ve değerini aktardı. Eko Turizm panelinde ise turizm sektörünü değerlendirerek diğer ülkeler için Türk turizminin güzel örnekler teşkil ettiğini anlattı.
ARTEMİS TAPINAĞI'NA DESTEK
USTUD olarak dünyanın 7 harikasından biri olan Artemis Tapınağı’na ilgiyi çekmek ve böylesine eşsiz bir yapının bu topraklarda olduğunun altını çizmek amacıyla bir proje de başlatıldı. Bu yılın Mayıs ayında Efes Antik Ken-ti’nde gerçekleştirilecek gala yemeği ile Artemis Tapınağı’nın çevre düzenlenmesi ve dünya standartlarında bir ziyaretçi merkezine kavuşması için fon sağlanacak.
Uluslararası Sürdürülebilir Turizm Derneği (USTUD) ülkemizin turizmden daha fazla gelir sağlaması için katma değeri yüksek turizmi desteklemek ve ön plana çıkartacak çalışmalar gerçekleştirmek amacıyla kurulan bir dernek.
Türkiye için sürdürülebilir turizmin tanımını yapmak ve bu konuda turizm profesyonelleri, yerel yönetimler ve yöneticileri ile kamuoyuyla işbirliği yapmak üzere çalışmalar gerçekleştiriyor.
Lüks turizm faaliyetlerinin etkinleştirilmesi, geliştirilmesi ve güçlendirilmesi amacıyla araştırmalar yapılması ve yaptırılması üzerine çalışmalar düzenliyor.
Yerel yönetimlerle iş birliği yaparak bölge halkının sürdürülebilir turizm bilincine sahip olmasını sağlamak; halkın aktif katılımını ve turizmden daha fazla pay almasını sağlayacak projeler geliştirmek de çalışma alanları arasında yer alıyor. Ev pansiyonculuğu, tarım temalı turlar, yerel lezzetler, yöreye ait geleneksel sanat atölyeleri bunlar arasında sayılıyor.
LÜKS TURİZMİ BAŞLATTI
Aida Turizm ile Türkiye’de Lüks Turizmi ilk kez başlatan isimlerden olan Adviye Ber-gemann, ülkemizin sayılı lüks destinasyonlar arasında yer alabilmesi için dört yıldır Luxin-Turkey “The Finest Collection” organizasyonunu da gerçekleştiriyor. Aida Turizm ile yaklaşık 20 yıldır dünyanın en zenginlerini, önemli ailelerini ve kraliyet mensuplarını ağırlıyor.
Bu kesime unutulmaz deneyimler sunulduğunda Türkiye’den ne kadar etkilendiklerini ve gönüllü elçiler haline dönüştüklerini fark eden Bergemann, LuxinTurkey “The Finest Collection” platformunu da 2015 yılında bu amaçla hayata geçirdi.
Dünyanın üst gelir grubuna sahip turistleri ülkemize çekmeyi amaçlayan LuxinTurkey “The Finest Col-lection”, dünyanın lüks seyahat konusundaki en büyük 300 seyahat acentesi ve yöneticisini ağırlıyor. Davet edilen VIP-TOP Buyer’ların ortalama yıllık bütçeleri 5,1 milyon dolar ve toplamda 1,5 milyar dolar seviyesinde.