Halka arza hazırlanan Sun Tekstil, gelirlerini yeni yatirımlar, kapasite artırımı, geri dönüşüm ve AR-GE projeleri için kullanacak. Sun Tekstil Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sabri Ünlütürk, "Almanya, İtalya ya da ABD'de tasarım ve pazarlama ofisleri planlıyoruz" diyor.
01-14 Mayıs 2022 2022 tarihli sayıdan
Son iki yıldır halka arza giden şirketlerin sayısında hızlı bir artış söz konusu. İzmirli Sun Tekstil de bu dalgaya kapılanlardan oldu.
Türkiye'nin en büyük tekstil sanayi kuruluşlarından biri olan şirket, 2020 yılında İSO 500'de 272'nci sırada, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) 100 büyük sanayi kuruluşu sıralamasında 22'nci sırada yer alıyor. Üretim faaliyetlerini İzmir'in Torbalı ilçesi ve Manisa'da bulunan tesislerinde yürütüyor.
Global markalara tasarım satan Sun Tekstil, en az 10 ülkeye doğrudan ihracat yapıyor. Şirketin, Sun Textile UK unvanıyla İngiltere'de ve Ekoten Tekstil unvanıyla İzmir'de faaliyet gösteren iki bağlı ortaklığı var. Toplam bin 770 kişiye istihdam sağlayan Sun Tekstil'in yönetim kurulu başkan yardımcısı Sabri Ünlütürk ile halka arz süreçlerinden büyüme hedeflerine ve yatırım vyflj planlarına kadar pek çok konuyu konuştuk.
Geçen yılı nasıl kapattınız?
Geçmişe göre süreçlerimizde çok fazla bir değişiklik olmadı. Sadece son birkaç yıldır teknoloji, dijitalleşme ve sürdürülebilirlik konusunda şirkette sürekli çalışıyoruz. Geçen yılı hedeflediğimiz bütçe hedeflerimiz doğrultusunda kapattık. 2020'de pandemi nedeniyle bütün firmalar gibi biz de dura kalka çalıştığımız dönemler olduğu için döviz bazında ciromuzda bir düşüş yaşamıştık.
Ne kadarlık bir düşüştü bu?
Yüzde 20'lik döviz bazında düşme oldu ama TL bazında yine cirolara baktığımız zaman 2019 ve 2020'de kur artışı nedeniyle yılı 1,3 milyar TL gibi konsolide ciroyla kapatmıştık.
Peki geçen yılı ne kadarlık bir ciro ile kapattınız?
2021'de hem büyüme hem de kurun etkisiyle grup cirosu 2,2 milyar TL'ye ulaştı. 2021 sonu itibarıyla döviz bazında 2020'de kaybettiğimiz cirolarımızı yerine koymuş olduk. 2021 yılında 61,1 milyon TL'ye ulaşan yatırım gerçekleştirdik.
Bu dönemde ihracatta nasıl bir değişim söz konusu oldu?
Sun Tekstil olarak yine geçtiğimiz dönemde olduğu gibi ciromuzun yüzde 96sı ihracattan oluşuyor. Pandemide ihracat tarafımızda bir değişiklik olmadı. Hatırlarsanız o dönemde birçok sektörde sipariş iptalleri de oldu. Bizde hiç öyle bir şey olmadı.
Bugün itibarıyla üretim miktarınız nedir?
Aşağı yukarı ayda 3 milyon adet civarında giysi ihraç ediyoruz. Bizim esas gücümüz tasarım. Müşterimize tasarım satıyoruz. Yani üretim aslında bir yan hizmet gibi düşünebiliriz. Ve biz sadece bu 3 milyon adetin yüzde 10'luk bölümünü kendi üretim tesislerimizde üretiyoruz. Geriye kalan yüzde 90'lık bölümü tedarik altyapımızdan karşılıyoruz. Tasarım odaklı çalışıyorsunuz.
Nerelerde tasarım ofisleriniz var ve tasarım ekibiniz kaç kişiden oluşuyor?
İspanya'da bir, İngiltere'de Londra ve Leicester'de olmak üzere üç tane yurtdışı ofisimiz var. Bir tane de İzmir'de ana merkezde tasarım ofisimiz bulunuyor. Ofislerimizde 45 civarında tasarımcı arkadaşımız görev alıyor.
Halkta arza hazırlandığınızı biliyoruz. Nasıl gelişti, neden buna karar verdiniz?
Neredeyse 10 yıldır bankacılar bizi bu sürece ikna etmeye çalışırken biz seferinde 'hayır' dedik. Hep öteledik. Fakat kurumsallaşma çalışmalarımız oldukça ileri düzeye geldi. Yaklaşık 10-15 yıldır şirketlerimizde bütün kurumsal süreçlerimizi çalıştırır hale geldik. Tüm çalışmalarımız şirketin geleceğe taşınabilmesi, sürdürülebilirliği için. Artık halka arzı biraz daha ciddi değerlendirdik.
Şirketin geleceğe taşınmasında mevcut kurumsal yapımızın hem korunması hem de geliştirilmesi için çok ortaklı yapının, halka arzın daha bağlayıcı ve destekleyici olacağını düşündük. Bağımsız yönetim kurulu üyelerimizin sistemin içinde önemli rol oynayacağını da biliyoruz. Geleceğe baktığımızda halka arzın, çok ortaklı yapının sürdürülebilirlik bakımından önemli bir araç olduğuna inandık.
SPK'ya başvurunuzu yaptınız mı? Halka arzı ne zaman hedefliyorsunuz?
Sun Tekstil'in halka arzı olacak. Ekoten, onun altındaki bağlı kuruluşu. O da dolaylı olarak halka açılmış olacak. Bir de İngiltere'de yüzde 100 Sun Tekstil'in yatırımı olan Sun Textile UK Limited diye bir şirketimiz var. 25 Mart'ta SPK'ya başvuruda bulunduk.
Geçtiğimiz 2-3 haftadır da hem Borsa İstanbul hem SPK uzmanlarının denetimleri içindeyiz. Sürecimiz umduğumuz gibi gelişirse bu ay sonunda SPK'den izin almayı hedefliyoruz. İznimizi alırsak bayramdan sonra halka arz oluruz diye hedefliyoruz.
Halka arzdan gelen geliri nerede ve nasıl kullanmayı planlıyorsunuz?
Yarısını yeni yatırımlarda kullanmayı düşünüyoruz. Burada farklı başlıklarımız var. Bir tanesi, Torbalı Organize Sanayi Bölgesi'nde modern bir konfeksiyon tesisi yatırımı yapmak. Diğeri Ekoten'de kapasite artırıcı yatırımlar. Dijitalleşme yatırımları da gündemimizde.
Bir süredir hedeflediğimiz sıfır atık projesiyle ilgili de çalışmalar planlıyoruz. Suyla çalışabilecek bir geri dönüşüm projesine yatırım yapmak istiyoruz. Atık suyun geri kazanılıp tekrar kullanılması çevrenin korunması adına değerli bir şey olacak. Şu anda AR-GE'nin payı yüzde 1'lerde. AR-GE harcamalarımıza yüzde 3-5 gibi bir pay ayırmayı da düşünüyoruz.
Ne kadarlık bir halka arz söz konusu olacak?
Şirketin ek satışla birlikte yüzde 20,7'sini halka açmayı hedefliyoruz.
Halka arzın büyüme ve hedeflerinize ulaşmada nasıl bir katkısı olacağını düşünüyorsunuz?
Sun Teksil'in hedefi ihracat ile büyümek. Bu kapsamda Almanya, İtalya ya da ABD gibi yerlerde de tasarım ve pazarlama ofisleri planlıyoruz. Ülke ve yurtdışındaki ekonomik kondisyonlar istediğimiz gibi gelişirse o bölgelerde de ihracat hacimlerimizi artırmak gibi hedeflerimiz var.
Bu yıl için büyüme hedefi alabilir miyiz?
Bu rakamlar gelecek projeksiyonları da etkilediği için söylememiz doğru değil. Ama en azından şunu söyleyelim; 2020'den 2021'e geçişte TL bazında yüzde 70 büyüdük. Yani, 2022'de bu kadar büyümenin ardından benzer bir büyüme olmayacaktır ama makul oranda hem Sun Tekstil hem Ekoten'in büyüyeceğini söyleyebiliriz.