Yurtdışında üretim tesisi açacak

27 Temmuz 2021
Ofis mobilyası markası Nurus, yurtdışında üretim tesisi kurmayı planlıyor. Bunun için Umman ve Kuveyt arasında yatirıma karar verme sürecinde olan şirket, bu yıl içinde yatırımı tamamlayacak. Nurus Mobilya, kurulacak tesiste 2022'de üretime geçmeyi hedefliyor.

SİBEL ATİK
satik@ekonomist.com.tr

25 Temmuz 2021 tarihli sayıdan

Ofis mobilyası üreticisi Nurus, üretimdeki 90 yıllık tecrübesini yurtdışına da taşıyacak. Son dönemde yaşanan navlun fiyatlarındaki çıkışla yurtdışında üretime yönelik adımlarını hızlandıran şirket, üretimde Ortadoğu, lojistik merkez konusunda ise Doğu Avrupa'da yatırımı gündemine aldı.

30 ÜLKEYE İHRACAT


30'un üzerinde ülkeye ihracat yapan şirket, bu yatırımla yurtdışı satışlarını katlamayı hedefliyor. Nurus Yönetim Kurulu Başkanı Güran Gökyay, üretim için Umman ve Kuveyt arasına karar vereceklerini söylüyor.

Bu noktada ülkelerin verdikleri teşvikler, vergi avantajları ve ihracat olanaklarına göre karar vereceklerini ifade eden Gökyay, bu yatırımın henüz net bir bütçesinin belirlenmediğini kaydediyor. Fakat bu yıl içinde yatırımı netleştirip başlamayı planladıklarını dile getiren Gökyay, 2022'de ise yurtdışında üretime başlama hedefinde olduklarını aktarıyor.

Türkiye'den ise ileri teknolojiye sahip katma değerli ürünlerin ihracatına odaklanacaklarını belirten Gökyay, bugün yüzde 45 seviyelerinde olan ihracatı yeni yatırımlarla yukarıya taşımak istediklerini de sözlerine ekliyor.

Öte yandan şirketin lojistik merkez konusunda ise Romanya'da bir yatırımı da planladığını anlatan Gökyay, şu bilgileri veriyor: "Geçen yıl optimizasyon konusuna odaklandık ve yatırım yaptık. İç üretim becerilerimizi geliştirmek ve dışa bağımlılığı azaltacak noktalara eğildik.

Ürünlerin mükemmelleşmesi için ise AR-GE çalışmaların hız verdik. Yaptığımız bu çalışmalar neticesinde antibakteriyel yüzeyli ürünler ürettik. Sanayide ciroya göre ayrılan kaynak açısından AR-GE'ye en çok bütçe ayıran şirketlerden biri olduğumuzu söyleyebilirim."

CİRO HEDEFİ 300 MİLYON TL


Şirket cirosunun yüzde 10'unu AR-GE'ye ayırıyor. 45 kişilik ekipte ise meteoroloji mühendisi, mekatronik mühendis, endüstri mühendisi, makine mühendisi gibi birçok alandan uzman yer alıyor.

Geçen yıl 200 milyon TL ciro yapan şirket, bu yıl ise yüzde 50 büyüme ile 300 milyon TL ciro hedefliyor. Pandemi sürecinde ofis çalışanlarının evlerinde de çalışma alanı kurdukları için ergonomik ürünler talebin yükseldiğini anlatan Güran Gökyay, akıllı ürünlerin de ilgi gördüğünü söylüyor.

YENİ AKM’NİN KOLTUKLARINI YAPTI


İstanbul Havalimanı'nın oturma gruplarını ve mobilyalarım, kontrol kulesinin ayarlanabilir koltuklarını üreten Nurus, ofis mobilyalarının yanı sıra THY'ye özel uçak koltuğu, askeri uçaklara fırlatma koltuğu, ileri teknoloji içeren özel drone'lar, uçak tasarım gibi çok farklı teknolojiler de geliştirip satıyor. Şirketin en son yaptığı işlerden biri ise Taksim'deki Atatürk Kültür Merkezi'nin (AKM) koltukları oldu.

Şu an koltukların montajını yaptıklarını kaydeden Güran Gökyay, "1,5 yıldır üzerinde çalıştığımız AKM'de, koltukların akustiklerini iyi yönetmek durumundaydık. Bunun için de çok özendik. Koltukları mimarlık şirketi Tabanlıoğlu ve kendi tasarım ekibimizle birlikte tasarladık.

Önümüzdeki yıllar miras kalabilecek bu işte, tasarımlar mekanın ruhuna hizmet edecek şekilde tasarlandı. 800 kişilik tiyatro ve 2 bin kişilik opera salonu ve küçük gösteri salonlarının koltuklarını yapıyoruz" diye konuşuyor.