ÖZLEM BAY YILMAZ
obay@ekonomist.com.tr
Savunma sanayii, bilginin teknoloji ve mühendislikle üretime dönüştüğü bir alan. Pandemi, savunma kapsamının çok daha başka başlıklarla genişletilmesi; bilgi, teknoloji ve ürün zincirini gibi farklı başlıklarda da devam ettirilmesi gerektiğini gösterdi.
Bugün bütün dünya pandemi ile saldırı altında. Artık savunma başlığı altında bir ülkenin altyapısı, tıp teknolojisi, kimyasal, biyolojik, nükleer alanlardaki dayanıklılığı, iletişim sistemi, siber güvenliği, enerji politikaları, enerji hatları gibi birçok parametre konuşuluyor.
Ülkelerin güvenlikleri artık bu parametrelerin herhangi birindeki yetersizlikle tehdit altında olabiliyor. Bu nedenle savunma başlığı altında teknolojik kabiliyetler, sağlık sektörü gibi alanlara yönelik çözümler üretmek için de kullanılıyor.
YERLİ VE MİLLİ HAREKETİ
Türkiye de bu konuda hızlı aksiyon alan ülkelerin başında geliyor. Pandemi döneminde sektör, yerli ve milli solunum cihazı, MR görüntüleme sistemleri gibi çözümler üreterek esnekliğini ve kabiliyetini gözler önüne sermiş bulunuyor.
Sektörün bu zorlu süreçte hem ana faaliyet alanlarında durmadan yoluna devam etmesinde hem de faklı sektörlerde hızlı aksiyon almasında Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir'in payı büyük.
Demir'in bu dönemde sektördeki faaliyetleri CEO'lardan da tam not almış bulunuyor. Öyle ki geçen yıl 'Yılın İş İnsanları' araştırmamızda 'Yılın Bürokratı' seçilen Demir, bu yıl da aynı kategoride en çok oyu alarak birinci oldu.
Savunma Sanayii Başkanlığı öncülüğünde 2000'li yıllardan itibaren başlatılan ve büyük bir gelişme gösteren yerlilik ve millilik hareketi çerçevesinde 2002 yılında 1 milyar dolar olan savunma ve havacılık cirosu, bugün yılda 9 milyar dolara yaklaşmış durumda.
2002 yılında yalnızca 248 milyon dolar olan savunma ve havacılık ihracatı, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) verilerine göre 2 milyar 279 milyon 27 bin dolar olarak gerçekleşti. 2019 yılına göre sektörün ihracatında yüzde 16,8'lik gerileme yaşandı.
SAĞLIK TEDBİRLERİ
Söz konusu gerilemede, salgın tedbirlerinin üretim, tedarik ve lojistik süreçlerinde yarattığı olumsuzluklar ve ülkelerin önceliklerinin sağlık tedbirlerine kayması etkili oldu.
AR-GE İÇİN 1,5 MİLYAR $
Yıllar içinde Türk savunma sanayi sektöründe faaliyet gösteren firma sayısı bin 500'lere yaklaştı. Savunma sanayinin ana entegratör olarak görev yapan büyük firmalarına bu zaman kadar iş yapmış, sipariş alınmış olan 3 bini aşkın KOBİ düzeyinde yerli firma bulunuyor. Bu kapsamda gerek üretim gerek tasarım anlamında savunma sanayine sürekli iş yapan ve ana iştigal alanı savunma sanayi olan 600 civarı KOBİ düzeyinde firma var.
- Yılın İş İnsanları: İşte Ankete Göre 9 Kategoride Zirvedeki Liderler
- Yılın İş İnsanı Ali Koç tarihi yatırımla iş dünyasına umut oldu
- Yılın Global Türk Yöneticisi Serpil Timuray Cesur kararlarla başarısını büyüttü
- Yılın Expatı Steven Young “Başarının sırrı iyi bir ekibe sahip olmak”
- Yılın Profesyoneli Levent Çakıroğlu dönüşüm sürecine liderlik ediyor
- Yılın Erkek Girişimcisi Nazım Salur “Beyin göçünü tersine çevirdik”
- Yılın Kadın Girişimcisi Zeynep Dereli
- Yılın Sivil Toplum Önderi Haluk Levent Dayanışmanın önemini gösterdi
- Yılın Global Türk Girişimcisi Eren Bali Adım adım global bir şirket yaratıyor