Son zamanlarda yapay zekadaki ilerleme ile endüstriyel robotların kullanımı ve küresel iş gücünün değişim hızı artıyor. Uluslararası Robotik Federasyonu (IFR) verilerine göre, 2022’de 3 milyon 904 bin olan faaliyetteki endüstriyel robot sayısı geçen yıl 4 milyon 282 bine yükseldi.
27 Ekim - 9 Kasım tarihli sayıdan
Dünya çapında kurulan yeni endüstriyel robot sayısı da 2022’de 552 bin 946 ile rekor kırarken, geçen yıl 541 bin 302’ye indi. Düşüşe rağmen 2023’teki yıllık robot kurulum sayısı tarihteki en yüksek ikinci rakam olarak kayıtlara geçti.
Bu yılın verilerinde ise söz konusu sayının 541 binde kalması, faaliyette olan toplam robot sayısının da 4,8 milyonun üzerine ulaşması bekleniyor. 2027’de 602 bin yeni endüstriyel robotun kurulacağı tahmin ediliyor.
TÜRKİYE 16’NCI SIRADA
IFR verilerine göre, Türkiye’de geçen yıl kurulan yeni robot sayısı bir önceki yıla göre yüzde 15 artarak 4 bin 429’a yükseldi. Ülkede faaliyetteki endüstriyel robot sayısı ise geçen yıl 2022’ye göre yüzde 16 artarak 26 bin 413’e ulaştı.
Türkiye, dünya genelinde en yüksek robot stokuna sahip 16’ncı ülke konumunda bulunuyor. Türkiye’de robot yoğunluğu, imalat sanayisinde 10 bin çalışan başına 43 robot ile hala oldukça düşük bir seviyede bulunuyor. Bu anlamda yerli robotik girişimci sayısının da hızla arttığını söyleyebiliriz. Girişimciler tarafından geliştirilen bu robotlar, tarım, sağlık, otomotiv, havacılık, gıda, endüstriyel birçok alanda kullanılıyor. Yurt dışında da geliştirdikleri yerli teknolojileriyle ses getirmeye hazırlanan 15 yerli robotik girişimin büyüme planlarını araştırdık.
OTİZMLİ ÇOCUKLAR İÇİN TASARLADI
Örneğin bu girişimlerden biri olan SAB Robotics, yapay zeka temelli tarım robotlarıyla çiftçilerin iş yükünü hafifletirken tarladaki verimliliği ve sürdürülebilirliği artırıyor. Bu robotlar, gelişmiş yapay zeka algoritmaları sayesinde tarlada yabani otları, bitki hastalıklarını ve zararlı böcekleri tespit ederek, hedefe yönelik nokta atışı ilaçlama yapabiliyor. SAB Robotics Kurucusu Emre Uçar, “Avrupa ve Kuzey Amerika dışında, Avusturalya, Asya ve Afrika bölgelerinde de iş birlikleri sağlayarak teknolojimizi sunmak istiyoruz” diyor.
Otizmli ve özel gereksinimli çocuklara yönelik teknolojiler geliştiren Joysper’in ‘JoyBot’ adlı sosyal robotu ise otizm spektrum bozukluğu yaşayan çocuklara yönelik olarak tasarlandı. Bu robot, çocukların sosyal iletişim becerilerini geliştirirken, duygu analizi yapıyor ve bireyselleştirilmiş içerikler sunuyor. Fennaver ve Joysper Kurucu Ortağı Eshagh Shahnavazi, “Bu teknolojinin potansiyeli daha geniş bir kitleye hitap edebilecek düzeyde. Örneğin, 6-12 yaş arası çocukların İngilizce öğrenmelerine yardımcı olabilir, onların okul ödevlerine destek verebilir” diye konuşuyor.
BERK TURANLI / LINK ROBOTICS
HASSAS TARIM VE OTONOM ARAÇLAR
Bilişim Vadisi’nde faaliyet gösteren Link Robotics, otonom hassas tarım ve otonom araçlar uygulamaları için navigasyon sistemleri üzerinde çalışıyor. Avrupa’daki uygulamalar ile ürünü 5G uyumlu hale getirdiklerini söyleyen Link Robotics Kurucu Ortağı Berk Turanlı, ABD ve AB ülkelerine açılmayı hedeflediklerini belirtiyor. Turanlı, özellikle Avrupa pazarında ürününü ölçeklemek için çalışmalar yaptıklarını kaydediyor.
İlge Yapay Zeka, yapay zeka ve robotik teknolojileri alanında çalışmalar yaparak, yapay zeka destekli denetim sistemleri, Büyük Dil Modelleri (LLM), otomasyon çözümleri ve IoT uygulamaları geliştiriyor. Teknolojilerinin havacılık, otomotiv, gıda gibi üretim sektörlerinde süreçleri optimize ettiğini söyleyen İlge Yapay Zeka Genel Müdürü Sedat Karakaş, ürünlerini Avrupa ve ABD pazarlarına sunmayı hedeflediklerini belirtiyor.
SEDAT KARAKAŞ / İLGE YAPAY ZEKA
İŞ GÜVENLİĞİNİ ARTIRIYOR
Trio Mobil, IoT ve yapay zeka tabanlı yenilikçi çözümleriyle iş güvenliği ve verimlilik sağlıyor. Yapay zeka destekli ürünleri, endüstriyel alanlarda fark yaratarak çalışanlar için daha güvenli çalışma ortamları sunduğunu belirten Trio Mobil Kurucu Ortağı ve CEO’su Nevzat Ataklı, “Dünya genelinde 65 ülkede güçlü bir satış ve partner ağına sahibiz. ABD ve Avrupa pazarlarındaki faaliyetlerimizi daha da büyütmeyi hedefliyoruz” diyor. Robolaunch, geliştirdiği ‘Endüstriyel Bulut Platformu’, bulut bilişim, yapay zeka, analitik ve robotik otomasyonu bir araya getiriyor. Bu platform sayesinde, fabrikalar dijital dönüşüm süreçlerini hızlandırarak daha verimli, esnek ve ölçeklenebilir üretim süreçlerine kavuşuyor. Robolaunch Kurucu Ortağı Mükremin Çetinkaya, “Amacımız, ABD’de Robolaunch’un bilinirliğini artırarak büyük ölçekli projelerde yer almak ve sektörde önemli bir oyuncu haline gelmek” diye konuşuyor.
MUKREMİN ÇETİNKAYA / ROBOLAUNCH
SOSYAL ROBOTLAR
Pixel Cybernetics, kapalı mekanlarda otonom olarak genel hizmetleri yürütebilecek ve dijital asistan olarak etkileşim kurabilecek üretken yapay zeka tabanlı nörobilişsel mimariye sahip sosyal robotlar geliştiriyor. Bu robotların otel, AVM, fuar, müze, sağlık ve eğitim gibi kurumlarda, kullanılabildiğini söyleyen Pixel Cybernetics Kurucusu Dr. Evren Dağlarlı, ABD, İngiltere ve AB ülkelerinde ölçeklenme planları yaptıklarını belirtiyor. Orbiba Robotics, tarımsal süreçleri daha verimli ve sürdürülebilir hale getiren robotik çözümler üretmek üzerine yoğunlaşıyor. Orbiba Robotics CEO’su İlker Bektaş, “Avrupa, Amerika ve Asya gibi tarımda ileri teknolojinin yaygınlaştığı, pazarlarda yer almak istiyoruz” diyor.
DR. EVREN DAĞLARLI / PIXEL CYBERNETICS
TEMİZLİK YAPIYOR
Endüstriyel zeminlerin bakım, inceleme ve temizliğini tamamıyla insansız, müdahalesiz yapabilen robotlarıyla dünya patentine sahip olan Ara Robotik’in geliştirdiği teknoloji, tüm endüstriyel ve ticari zeminlerde kullanılıyor. EMEA ve MENA ülkelerini hedeflediklerini vurgulayan Ara Robotik Kurucu Ortağı Kemal Eren Şerbetci, “Bir Alman firması ortaklık teklif etti ve destek verdi. Bu firma ile aynı zamanda Avrupa’da kurulacak olan Ararobotics GmbH firmamızda da birlikte olacağız” diye konuşuyor.
KEMAL EREN ŞERBETCİ / ARA ROBOTİK
DİJİTAL KADAVRA
Remora, ağırlıklı olarak denizcilik sektöründe kullanılan, insansız su altı yüzey temizleme robotları üzerine odaklanıyor. Bu robotlar, gemi ve teknelerin su altı yüzeylerinde biriken kirlenmeyi temizleyerek, yakıt verimliliğini artırmak, korozyon önlemek ve çevresel etkileri minimize etmek amacıyla geliştirildi. Remora Kurucusu Enes Sönmez, “2025 yılında ABD pazarına yönelik önemli bir adım atacağız. Ortadoğu ise bizim satış gerçekleştirdiğimiz bir bölge. Bu bölgede, teknolojilerimiz büyük ilgi görüyor” diyor.
ENES SÖNMEZ / REMORA
Türkiye’deki ilk VR destekli yerli dijital kadavrayı hayata geçiren ArkheTech, doktorlar ve hemşirelerin iş süreçlerini desteklemek amacıyla bir asistan robot geliştiriyor. Doktor ve hemşireleri takip eden bu asistan robot, hastaların tıbbi verilerini sesli komut sistemiyle algılayıp ekranda gösterebiliyor ve bu verileri analiz ederek önerilerde bulunabiliyor. ArkheTech Kurucu Ortağı Yavuz Kullukçu, “Almanya’nın Bremen şehrinde ArkheTech GmbH adı altında faaliyetlerimize başladık. Bu girişimle, uluslararası operasyonlarımızı genişletmeyi ve Avrupa pazarında sağlam bir yer edinmeyi hedefliyoruz” diye konuşuyor.
YAVUZ KULLUKÇU / ARKHETECH
Gazi Teknopark bünyesinde faaliyet gösteren Cudatech’in geliştirdiği teknoloji, özellikle temizlik ve hizmet sektörlerinde geniş bir yelpazede kullanılıyor. Çalışanların ve robotların ortaklaşa çalıştığı ortamlarda, verimliliği artırmayı ve süreçleri kolaylaştırmayı hedeflediklerini ifade eden Cudatech Kurucu Ortağı Serkan Yıldırım, Finlandiya ve Hollanda’da faaliyetlerinin olduğunu, ABD ve Asya’daki sektör devleriyle iş birlikleri kurmayı hedeflediklerini vurguluyor.
İLKER BEKTAŞ / ORBIBA ROBOTICS
SİLİKON VADİSİ’NE AÇILDI
Golabs’ın ürettiği teknolojiler, deniz taşımacılığı, üretim, savunma, otomotiv ve eğlence sektörlerinde kullanılıyor. SEALOGIQ, otonom kargo deniz araçları geliştirerek deniz taşımacılığında verimlilik ve sürdürülebilirliği artırıyor. LaserGo, lazer teknolojileri ile talaşlı imalatı birleştirerek, endüstriyel üretim süreçlerinde hassasiyet ve hız sağlıyor. Kokteyl makinesi ise konser, parti ve etkinliklerde kullanılmak üzere geliştirilmiş, otomatik kokteyl hazırlayan bir makine. Golabs Teknoloji Kurucu Ortağı Andaç Güzel, Avrupa ve Asya pazarlarına odaklandıklarını söylüyor.
Robotik alanında kablosuz haberleşme amaçlı kullanılan alıcı verici cihazlarının yerli muadillerini geliştiren XZElectronics, yüksek menzil ve geliştirdiği mesh network teknolojisi ile robotik alanında inovatif kontrolcü çözümler sunuyor. Daha yüksek menzili daha uygun fiyata ulaşılabilir kıldıklarını anlatan XZElectronics CEO’su Yusufcan Yaviç, teknolojilerini tarım, oyun, enerji ve otomotiv sektörlerine entegre ettiklerini belirtiyor. Yaviç, “Mart ayında Silikon Vadisi’nde bir şirket açtık. 2025 yılında Kanada Ontario bölgesinde şube açmayı hedefliyoruz” diyor.
YUNUS YILMAZ / INCURSOR TEKNOLOJİ KURUCU ORTAĞI
“Avrupa pazarında kalıcı olmayı hedefliyoruz”
“Firmamızın temelleri, Kayseri Şeker Fabrikası ile yürüttüğümüz inovatif bir otonom tarım robotu projesiyle atıldı. Yumurta üretim tesislerinde, yumurtaların kalitesini en ince detaylarına kadar analiz edebilen görüntü işleme ve aydınlatma sistemleri geliştirdik. Ardından, tekstil sektöründe verimliliği artırmaya yönelik yenilikçi ölçüm sistemleri tasarladık. Bugün, enerjinin geleceğini şekillendiren bir adım olarak güneş takip sistemleri üzerinde çalışıyor, sürdürülebilir enerjiye katkı sunuyoruz. Avrupa pazarında kalıcı bir yer edinmeyi amaçlıyoruz.”