Yenilikçi ürünlerle ciroyu katlayacak

25 Aralık 2018
Körük üreticisi Aktaş Holding, yeni ürünler için yaptığı yatırımlarının meyvelerini topluyor. 2018'i 100 milyon dolar ciroyla kapatmaya hazırlanan şirketin 2023 ciro hedefi 250 milyon dolar. Holding, kauçuğun olduğu her yerde savunma sanayiine de girmeye hazırlanıyor.

TALİP YILMAZ
tyilmaz@ekonomist.com.tr

Bursa merkezli Aktaş Holding, 80 yıllık geçmişiyle ağırlıklı işi otomotiv yan sanayiinde hava süspansiyonları (körük) üretimi başta olmak üzere, yapı ve endüstriyel ürünler alanlarında faaliyet gösteriyor. Yıllık 100 milyon dolar ciroya sahip olan şirketin Bursa'da üç, Bulgaristan'da ve Çin'de birer üretim tesisi bulunuyor.

Başta ABD ve Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler olmak üzere 100'den fazla ülkeye üretiminin yüzde 85'ini ihraç ediyor. Son üç yılda AR-GE çalışmaları ve 10 milyon doları geçen yatırımlarla kauçuk bazlı yenilikçi ürünler üretmeye başlayan holding, savunma sanayiine de girmeye hazırlanıyor.

BEŞ YILLIK HEDEF

Bulgaristan'daki Plovdiv fabrikasında şirketin davetlisi olarak bir araya geldiğimiz Aktaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Şahap Aktaş ve Aktaş Holding CEO'su İskender Ulusay, şirketin yeni vizyonuyla ilgili bilgiler verdi.

Ticari araçlarda havalı körüklerin kullanımının artması ve yeni ürünlerle birlikte 2019 yılında yüzde 25 cirosal büyüme bekleyen Aktaş, 2019 için 5 milyon dolar yatırım planladıklarını kaydediyor.

Yeni ürünlerin etkilerinin yeni yeni görülmeye başladığını söyleyen Aktaş, hedeflerinin beş yıl sonra 250 milyon dolar cirolu bir yapıya ulaşmak olduğunu belirtiyor.

Şirketin özellikle yapı sektörüne yönelik geliştirdiği ürünler henüz yurtdışına satılmaya başlanmadı. Bu yeni ürünlerin önümüzdeki dönemde ihracata da yönlendirilmesi planlanıyor.

SAVUNMAYA GİRİYOR
Uzay bilim sanayi ve füze sistemleriyle ilgili olarak Roketsan'ın çalışmalarına dikkat çeken Şahap Aktaş, konuyla ilgili olarak gizlilik sözleşmeleri olduğunu ifade ediyor. Altay Tankı ve Türk uydusu pojelerinde de çalışacaklarını aktaran Aktaş, kauçuğun girdiği savunma sanayiinin her alanında olacaklarını aktarıyor.

Aktaş, bunu da AR-GE'ye ve yenilikçi ürünlere borçlu olduklarını sözlerine ekliyor. Şahap Aktaş, "AR-GE'ye yıllık cironun yüzde 3'ü kadar pay ayırıyor ve 16 personeli burada istihdam ediyoruz. Şirketin büyümesiyle buradaki bütçeler ve çalışan sayısı da artırılacak" diyor.

KAPASİTE VE YENİ YATIRIM

  • Aktaş Holding’in cirosunun yüzde 50’si Türkiye fabrikasından, diğer yarısı ise eşit ağırlıkta Bulgaristan’dan ve Çin’den geliyor. 2019’da Rusya pazarı için de nihai yatırım kararı verilecek. Uçak krizi nedeniyle ertelenen Rusya’ya yatırım tekrar gündeme alınacak.

  • Şirket yılda 800 bin körük üretimi yapıyor. 2019 hedefi 1 milyon üretim ve bunun da önemli kısmı sözleşmeye bağlanmış durumda. Şirketin yıllık kapasitesinin 2 milyon adede kadar çıkma potansiyeli olduğundan yeni kapasite yerine yeni ürünlere yatırım yapılıyor.