“Yenilenebilir enerjide hızlı büyüyeceğiz”

07 Şubat 2022
TALİP YILMAZ
tyilmaz@ekonomist.com.tr

Denizli merkezli Uğurlular Tekstil, son yıllarda yenilebilir enerji yatırımlarıyla dikkat çekiyor. Şirketin üçüncü kuşak temsilcisi Osman Uğurlu, "Türkiye'de ve İtalya'da enerji yatırımlarımız sürecek. 1 milyar TL olan ciromuzu yeni yılda 2 milyar 450 milyon TL'ye çıkaracağız" diyor.

23 Ocak – 05 Şubat 2022 tarihli sayıdan

Denizlili Uğurlu Ailesi'nin 1965 yılında el tezgahında başlayan üretim yolculuğu bugün ailenin üçüncü kuşağı ile devam ediyor. İSO 1000 listesinde yer alan, 30'un üzerinde ülkeye ihracat yapan Uğurlular Tekstil, 2021 yılını 855 milyon TL ciro ile kapattı.

Ailenin üçüncü kuşağının da yönetimde yer almasıyla birlikte faaliyet alanını genişleten Uğurlular Tekstil, sürdürülebilirlik vizyonuyla 2015 yılında Uğurlular Elektrik'i kurdu. 2020 yılında da enerji alanındaki faaliyetler Ecogreen Enerji Holding çatısı altında birleşti.

Güneş enerjisi santralleri, biyogaz ve biyokütle elektrik üretim tesisleri olan enerji şirketinin cirosu 2021 yılında 148 milyon TL'ye ulaştı. Böylece toplamda 1 milyar TL ciroya ulaştıklarını söyleyen ailenin üçüncü kuşak temsilcisi Uğurlular Tekstil Yönetim Kurulu Üyesi ve Ecogreen Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Osman Uğurlu sorularımızı yanıtladı.

Tekstilci bir şirket olarak tanınıyorsunuz ama son yıllarda yenilenebilir enerji alanına da girdiniz. Grubunuz hakkında bilgi verir misiniz?

50 yılı aşkın bir süredir, tekstil sektöründe faaliyet gösteriyoruz. Uğurlular Tekstil olarak bugün 60 bin metrekare arsa üzerinde 40 bin metrekarelik kapalı alanda 470 çalışanımızla faaliyet gösteriyoruz. 30'dan fazla ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz.

Üçüncü kuşak olarak 2015 yılında sürdürülebilirlik vizyonuyla Uğurlular Enerji'yi kurduk. Güneş enerjisi santralleri, biyogaz ve biyokütle elektrik üretim alalında yatırım yapıyoruz.

2020'de enerji faaliyetlerimizi Ecogreen Enerji Holding çatısı altında birleştirdik. 2022 itibarıyla santral ve tesislerimizde ürettiğimiz tüm elektrik, YEKDEM kapsamında devletin elektrik alım garantisine girdi.

Grubunuzun 2021 yılı toplam cirosu nedir? Konsolide cironun sektörlere göre dağılımı hakkında bilgi verir misiniz? 2022 yılı büyüme hedefiniz nedir?

2021 yılında Uğurlular Tekstil 855 milyon TL ve Ecogreen Enerji Holding 148 milyon TL ciro elde etti. Toplam ciromuz 1 milyar 3 milyon TL oldu. 2022 Nisan ayından itibaren tekstilde yeni fabrikamızın da üretime başlamasıyla tekstil tarafında 2 milyar TL'lik bir ciro öngörümüz var.

Güneş enerji santralleri ile biyogaz ve biyokütle tesislerimizde ürettiğimiz elektriğin bu yıl devletin alım garantisine girmesiyle de Ecogreen Enerji Holding için 2022 yılı ciro beklentimiz 450 milyon TL.

Tekstil tarafında yeni bir yatırımdan söz ettiniz. Biraz açar mısınız?

Pandemiyle birlikte iç ve dış piyasada tekstil ürünlerine karşı yoğun bir talep yaşandı. Bu talep artışını baz alarak, müşterilerimize daha iyi cevap verebilmek adına 2020 yılı sonunda pazardaki kapasite sorunlarını da düşünerek yeni yatırım kararı aldık.

Şu anda yatırımımızın inşaatı son hızıyla devam ediyor. 40 bin metrekare kapalı alana kurulacak tesisimizin yatırım maliyeti 52 milyon Euro. 400 kişilik yeni istihdam sağlayacak olan yeni iplik üretim fabrikamızda katma değeri yüksek, karışımlı iplik üreterek, sektörün tüm taleplerine yanıt vereceğiz.

Enerji sektöründeki yatırımlarınızı değerlendirir misiniz? Neden bu alana girdiniz?

Bu alana yatırım yapmamızın nedeni yenilenebilir enerjinin önemine ve gücüne inanmamızdır. Bu sektör aynı zamanda doğaya olan bakış açımızla ve daha iyi, daha yeşil bir dünya vizyonumuzla da uyumlu. Bu işi bilinçli ve severek yapıyoruz.

Elbette yapacağımız işi hem sevmemiz hem de yatırımlarımızın karşılığını almamız bizim için çok önemli. Bu sektörün her aşaması hem yatırımcılar için hem de dünya için bir fırsattır. Günümüz koşullarında çok az sektörde hem para kazanıp hem de doğaya iyilik edebiliyorsunuz.

Biz bunu yapabildiğimiz için mutluyuz. Tüm santrallerimizin yılda yaklaşık 2 milyon ton karbon salımını engellediğini düşündüğümüzde, yaptığımız işin kıymeti ortada.

Enerji sektöründe büyüklüğünüz hakkında bilgi verir misiniz? Hangi alanlarda üretim yapıyorsunuz?

Enerji sektöründe sadece yenilenebilir enerjiye yatırım yapıyoruz. Güneş yatırımlarına müteakip olarak biyogaz ve biyokütle yatırımları yaptık. Biyokütlede 15 MW elektrik kurulu gücünde, biyogaz kaynak tipinde ise 7,5 MW elektrik kurulu gücünde yatırım yaptık.

Gelinen noktada kurulu güç olarak 27 MW elektrik kurulu gücünde lisanssız güneş enerjisi santralimiz faaliyette. 2022 yılı itibarıyla 49.5 MW kurulu güce sahibiz.

Enerji sektöründe yeni yatırımlarınız olacak mı? Bu yatırımlar nerede, içeriği nedir?

Balıkesir'de 38 MW ve Karabük'te 18 MW kurulu gücünde biyokütle projesi, Mersin'de ise 3 MW kurulu gücünde biyogaz santrali projesi geliştiriyoruz. Bu projelerimizin yatırım maliyeti 80-100 milyon Euro arasında olacak.

2023 yılının ilk çeyreğinde 20 MW elektrik kurulu gücünde biyokütle santralini devreye almayı planlıyoruz. Yine DSİ'den kazanmış olduğumuz hidroelektrik santrali projemizin lisanslama süreci devam ediyor.

Enerji yatırımlarınızı yurtdışına taşımayı düşünüyor musunuz? Bu konuda çalışmalarınız var mı?

İtalya'da 144 MW kurulu gücünde güneş santrali projemizin ön iznini aldık. Bu yılın son çeyreğinde projenin inşaatına kademeli olarak başlamayı planlıyoruz. İtalya'da hedefimiz 2023 yılı sonu itibarıyla 300 MW kurulu güçte güneş enerjisi santrali kurmak.