CEREN ORAL
coral@ekonomist.com. tr
Piyasalarda hareketlilik sürerken, yılın son iki ayına girdik. Bu dönemde özellikle dikkatler ABD Merkez Bankası’nın (FED) 12-13 Aralık’taki toplantısında olacak. FED, geçen hafta politika faizini değiştirmezken, aralıkta faiz artışına işaret etti. Bu durumun dolarda yukarı, BİST’te aşağı yönlü dalgalanmalar oluşturması olası görülüyor.
Tabloyu görmek için görsele tıklayın.
Ekonomist olarak 18 aracı kurum ve portföy yönetim şirketinin üst düzey yöneticilerinden, BİST-100’ün yıl sonuna kadarki süreçte hangi bantta hareket edeceğine dair tahminleri derledik. Öngörülerde 105.000-110.000 aralığı öne çıkıyor. Tabloda, bu tahminleri nedenleriyle görebilirsiniz.
GETİRİ YÜZDE 40,96
BİST’in 2017 Ocak-Ağustos getirisi yüzde 41,48’ken, eylülde endeks yüzde 6,46 değer kaybetti. Bunun nedeninin jeopolitik riskler ve kâr satışları olduğu belirtiliyor. Bu dönemde IMF başta olmak üzere birçok kurumun küresel büyüme tahminlerini yukarı yönlü revize ettiği ortamın ise hisse senetleri için destekleyici olduğu kaydediliyor.
BİST’in ekimde yüzde 8,88 değer kazanması, ocak-ekim getirisinin yüzde 40,96 olması da bunu gösteriyor. Turkish Yatırım Genel Müdürü Berra Doğaner, endekste yıl sonunda 110.000-115.000 aralığını öngörüyor. Ancak Doğaner, önceki beklentilerinin
115.000-120.000 olduğunu da aktarıyor. Doğaner, değişikliğin nedenini şöyle açıklıyor: “ABD’de beklenenden hızlı toparlanma var. Bütçenin onaylanmasıyla devam eden süreçte, dolar endeksi 95 seviyesine geldi. ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin yüzde 2,46’lara yükselmesiyle dolar değer kazanıyor. Bu durum, bizim gibi kırılganlığı yüksek ülkelerin para akışlarından yeterince yararlanmasının önündeki en büyük engel olacak."
RÜZGÂR HANGİ YÖNDE?
BİST-100’ün zirve seviyelerini görmesinde güçlü üçüncü çeyrek bilançoların da etkisi var. BİST özellikle yüksek kârlar açıklayan banka hisseleri öncülüğünde geçen haftayı yükselişle kapattı.
Integral Yatırım Genel Müdürü Kıvanç Memişoğlu, bilançoların yeteri kadar fiyatlandığına ve Gelişmekte Olun Ülkeler (GOÜ) lehine esen rüzgârın azaldığına dikkat çekiyor. Memişoğlu, endekste hisse bazlı fırsatlar devam etse de toplu yükselişler olmayabileceğini öngörüyor ve yıl sonu tahminini 105.000-110.000 olarak belirliyor.
YABANCILARIN TAVRI
Bu noktada yabancı yatırımcıların durumu da önem arz ediyor. Yabancı yatırımcıların eylülden itibaren portföylerinde pozisyon kapatmaya başladıkları görülüyor. Yabancı takas payı 2 Kasım itibarıyla yüzde 65,58 seviyesinde bulunuyor. Bu oran ağustos sonunda yüzde 65,97’ydi. Yabancıların tavrının, endeks üzerinde baskı oluşturabilecek bir gelişme olarak izlenmesi gerekiyor.
Şeker Yatırım analistleri, güçlü büyüme beklentileri ve güçlü üçüncü çeyrek kârlarının etkisiyle, BİST’te TL bazında yeni zirve seviyeler görülmesini bekliyor. Ancak Şeker Yatırım, yabancı fonlarına dikkat çekerek şu açıklamayı yapıyor: “BİST, genelde kasımda satı-cılı seyrediyor. Kasım ayı, hedge fonlar için hesap kapatma dönemi. Bilançolar da bitecek. Kasım ortasından itibaren yabancı fonlardan gelebilecek satış baskısıyla BİST’te kâr satışları olabilir."
RİSKLER VAR
Yüksek küresel risk alma iştahının endekse katkı sağlayabileceği belirtilse de riskler de var. HSBC Portföy Genel Müdürü Namık Aksel, yurtdışındaki düşük enflasyon ve hızlanan büyüme temasının devamını bekliyor. FED’in faiz artışlarını yavaş yapacağını öngören Aksel’e göre, bu ortamda GOÜ’nün hisselerine ve yerel para cinsi tahvillerine ilgi sürebilir. Ancak endeksteki yükselişe rağmen şirket fiyatlamalarının ucuz kaldığını söyleyen Aksel, ‘temkinli iyimser’ bakış açısıyla yıl sonu için 105.000-110.000’i işaret ediyor.
İkon Menkul Genel Müdürü Engin Kuru ise FED’in aralık toplantısında üçüncü faiz artışını yapacağı ve Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) genişlemeci para politikasını 2018’de azaltacağı beklentileriyle, endekste geri çekilmeler bekliyor. Kuru, “Vize sorunu ve Kuzey Irak referandumuyla artan jeopolitik riskler endekste tekrar baskı yaratabilir ve geri çekilmeler yaratabilir” diyor. Engin Kuru, yıl sonu tahminini 100.000- 105.000 olarak belirliyor.
'ZİRVENİN YENİLENME OLASILIĞI SÜRECEK”
ZEKİ ŞEN GARANTİ YATIRIM GENEL MÜDÜRÜ
KÜRESEL GÖRÜNÜM: Hisse piyasaları adına küresel görünümde kayda değer bir değişiklik yok. Gelişmiş ülkelerdeki makul büyüme hızı ve düşük politika faizleri, hisse piyasaları açısından ana olumlu yatırım temasının korunmasını sağlıyor.
MERKEZ BANKALARI: Bu konuda soru işaretleriyle dolu merkez bankaları mesajları ise dalgalanmaya neden oluyor. FED için başkanlık süreci, FED üyeleri mesajları, ECB'nin politikaları önümüzdeki dönemde hisse yatırımcılarının yakından takip edeceği başlıklar olacak.
KÂR SATIŞI: BİST-100'de direncin aşılması sonrasında kısa vadeli görünümde, zirve seviyenin yenilenme olasılığı sürecek. Ancak kâr satışı riski de yeniden gündeme gelebilir.