Yeni yatırımlarla cirosunu ikiye katladı

10 Nisan 2019

Gaziantepli Tekelli Gıda, yem, hayvan doğal gübresi ve yumurta üretiminin yanı sıra hayvan yemi hammaddesi ticareti de yapıyor. Kapasitesini son beş yılda yüzde 850 artıran şirketin 2019 ciro hedefi 1 milyar 650 milyon TL'yi buluyor.





ÖZLEM BAY YILMAZ
obay@ekonomist.com.tr





Sanayi ve ticaret yapısıyla Anadolu'da öne çıkan kentlerin başında gelen Gaziantep, Türkiye ekonomisinde önemli bir yer tutuyor.





Öyle ki Gaziantep'ten çıkan 20'nin üzerindeki başarılı şirket, Türkiye'nin en büyük şirketleri sıralamasında yer alıyor. Ekonomist Dergisi olarak hazırladığımız Anadolu 500 araştırmamızda da her yıl bu kentten pek çok şirket yer alıyor.





Tekkeli Gıda da onlardan biri. 2017 yılında 491 milyon TL cirosuyla listemizde 161'inci sırada bulunan şirket, son dönemde yaptığı yeni yatırımların etkisiyle 2018'de 1 milyar TL eşiğini aştı ve 1 milyar 80 milyon TL ciro elde etti.





Tekkeli Gıda Şirket Ortağı ve Genel Müdürü Ahmet Altınok "198 kişiye istihdam sağlıyoruz. Yeni yatırımlarımızın etkisiyle kapasitemizde yüzde 38'lik artış oldu. 2019'da da yatırımların etkisiyle ciro artışımız sürecek. Hedefimiz bu yıl 1 milyar 650 milyon TL ciro elde etmek" diyor.





1975 YILINDA KURULDU
Gaziantepli Vakkas Katırlı'nın 1975 yılında gıda toptancılığı ile temelini attığı Tekkeli Gıda, zamanla farklı alanlarda üretime de soyundu. 1995 yılında Vakkas Katırlı'nın oğlu Yakup Katırlı'nın da şirkette görev almaya başlamasıyla birlikte iş hacminde büyüme gerçekleşti.





Yem, hayvan doğal gübresi ve yumurta üretiminin yanı sıra hayvan yemi hammaddesi ticareti de yapan şirket, 2015 yılından bu yana yaptığı yatırımlarla kapasite artışına gitti. Gaziantep'te iki tesisi bulunan şirket, Konya Kulu'da da yaklaşık 14 milyon TL'lik yatırımla yeni bir çiftlik yatırımı yaptı.





Şirket, 2018 sonuna kadar bu tesise 70 milyon TL seviyesinde daha yatırım gerçekleştirdi. Böylece günlük yumurta üretim kapasitesi 2 milyon 350 bin adete kadar yükseldi.





DOĞAL GÜBRE ÜRETİYOR
Tekkeli Gıda, yeni kuşağın yönetime gelmesiyle birlikte yeni yatırım hamleleriyle yükselişe geçti. Ortadoğu'ya ihracata başlayan şirket, faaliyetlerine yağlı tohum ticaretini de ekledi.





Ardından da yem hammaddeleri konusunda ürün portföyünü geliştiren şirket, soya fasulyesi, soya küspesi, ayçiçek küspesi, mısır ve buğday gibi ürünlerin ithalat ve ihracatına başladı.





Ayrıca öz sermayesiyle lojistik filosunu oluşturdu. Ahmet Altınok, şirketin bugün Gaziantep Bağbaşı ve Arıl tesislerinin yanı sıra Konya'nın Kulu ilçesinde de tesisi bulunduğunu ifade ediyor. Altı-nok, "Günlük 2 milyon 350 bin adetlik yumurta üretimimiz mevcut.





Ayrıca tesislerimizde yıllık toplam 325 bin tonluk hayvan yemi üretiyoruz. Bağbaşı tesisimizde doğal hayvan gübresi üretimimiz de mevcut. Kısa vadede mevcut üretim tesislerimizde yine kapasite artırımı planlıyoruz" diye anlatıyor.





20 ÜLKEYE İHRACAT
1991 yılından bu yana ihracat yapan şirketin bu alandaki yükselişi ise 2009 yılına denk geliyor. 2009 yılından itibaren ihracat rakamını ve ihracat yaptığı ülke sayısını artırmaya başlayan şirket bugün Irak, Kuveyt, Katar, İran, Suriye, Kıbrıs, Dubai gibi ülkelerin başı çektiği 20 ülkeye ihracat yapıyor.





Yumurta, doğal hayvan gübresi, hayvan yemi ve hayvan yemi hammaddeleri ihraç ettiklerini belirten Ahmet Altınok, şunları ekliyor: "İhracat ağırlıklı çalışan bir şirketiz ve ihracat yaptığımız ülke sayısını her geçen yıl artırmak için çalışıyoruz. Ortadoğu, Kuzey Afrika ülkeleri ve Avrupa ülkeleri hedef pazarlarımızı oluşturuyor."





İHRACAT REKORU
Türkiye'de geçen yıl 19,6 milyar adet tavuk yumurtası üretildi. Geçen yılki üretim 2017 yılına göre yüzde 1,88 artış gösterdi. Türkiye, üretim altyapısını sürekli geliştirerek ve kalitesini yükselterek dünya yumurta üretiminde önemli bir konuma sahip oldu. Yumurta üretim miktarıyla dünyada doku-zunca sırada yer alan Türkiye, her yıl artan ihracatıyla da üçüncü sırada bulunuyor.





2018 sonunda 425 milyon dolarlık yumurta ihracatı gerçekleştirdiği tahmin edilen sektörün bu rakamla son 10 yılın rekorunu kırdığı belirtiliyor. Öte yandan yumurta ihracatı yapılan ülkelere bakıldığında, BAE ve Suudi Arabistan gibi ülkelere yapılan ihracat miktarında geçmiş yıllara göre bir artış gözleniyor.





İhracat tarafında her geçen yıl büyüme kaydettiklerini dile getiren Ahmet Altınok da ihracatta yaşadıkları gelişmelerle ilgili şunları anlatıyor: "Firmamızın 1980'li yıllarda şahıs şirketiyken başladığı yumurta ihracatı komşu ülkelerde marka bilinirliğimizin her geçen yıl katlanarak artmasını sağladı.





2009 yılında hayvan yemi üretimine başladığımızda ise daha önce ihracat yaptığımız ülkelerdeki bilinirliğimiz sayesinde bu ülkelerde pazar payı edinmemiz zor olmadı."





2019 PLANLARI
Farklı sektörlerde üretim ve ihracat yapan Tekkeli Gıda'nın ihracatının büyük kısmı hayvan yemi hammaddesi ve yumurtadan geliyor. Her yıl ihracatını yüzde 30-40 oranında artıran şirket geçen yıl 93 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Bu yılki ihracat hedefi ise 150 milyon dolar.





Tüm sektörler için zor bir yıl olan 2019'da ihracat ağırlıklı çalışmalarını sürdüreceklerini ifade eden Ahmet Altınok, şirketin bu yıla ilişkin stratejileri hakkında şu bilgileri veriyor: "2019 yılı için yumurta üretim kapasitemizi ek yatırımlarla yüzde 20 oranında arttırırken, hayvan yemi hammaddesi ticareti ve hayvan yemi üretiminde de yüzde 35'lik artış planlamış bulunuyoruz.





Söz konusu büyüme hedeflerimizi kaliteden ödün vermeden mevcut pazarlarda payımızı arttırarak ve yeni pazarlara açılarak gerçekleştireceğiz."





YÖNETİMDE KİMLER VAR?
Tekkeli Gıda bugün ikinci kuşağın yönetiminde faaliyetlerini sürdürüyor. Yakup Katırlı, şirketin yönetim kurulu başkanlığını yürütüyor. Kendi alanında profesyonel kadrolarla şirketin yurtdışı ticari anlaşmaları ve satış stratejisi başta olmak üzere, mal alımı ve mal satımı ağırlıklı görevlerini üstleniyor.





Ahmet Altınok ise şirketin genel müdürlük koltuğunda oturuyor. Üretim tesislerinin işletimi, ithalat, ihracat ve sevkiyat operasyonlarının yönetilmesi ile personel yönetimi konularıyla ilgileniyor.