Yeni yatırımla kapasite yüzde 30 artacak

30 Mayıs 2021
2020'de 2,2 milyar TL ciroya ulaşan Polisan Holding, 5 milyon Euro'luk reçine tesisi yatırımını başlattı. Nisanda Polisan Holding'in CEO'luk görevini üstlenen Mehmet Hacıkamiloğlu, "2022'de faaliyete geçmesi planlanan tesisle kapasitemizde yüzde 30 artış yakalayacağız" diyor.

SİBEL ATİK
satik@ekonomist.com.tr

İş dünyasının duayen isimlerinden Necmettin Bitlis'in 2017 yılında vefatı sonrasında, kurucusu olduğu Polisan Holding yeniden yapılanma sürecine girdi.

Necmettin Bitlis'in oğlu Emin Bitlis'in kaptanlığında 2019 yılında yeni bir döneme giren Polisan Holding, "Geleceğin Polisan'ı" vizyonuyla stratejik bir kararla tarım gibi belli iş alanlarından çıkarak katma değeri yüksek ana işlerine odaklanmaya karar verdi.

Boya, liman ve kimya işlerinde yatırıma hız veren holding, yönetim kademesinde de önemli değişikliğe gitti. İcranın başına Sabancı Holding'de uzun yıllar çimento grubunu yöneten Mehmet Hacıkamiloğlu'nu atayan holding, yatırım kararlarını da hızlandırdı. Grup, en son kimya alanında Dilovası'nda 5 milyon Euro'luk yatırıma başladı.

Bu tesisi gelecek yıl nisan ayında devreye almaya hazırlanan grubun yeni dönem hedeflerini Polisan Holding'in CEO'luk görevini üstlenen Mehmet Hacıkamiloğlu'ndan dinledik.

Göreve geldikten sonraki ilk açıklamasını Ekonomist'e yapan Mehmet Hacıkamiloğlu, grubun uzun vadeli büyüme stratejisi ve yatırım gündemini anlattı.

Kısa bir süre önce göreve geldiniz. Göreve geldiğiniz süreçten bu yana nasıl bir yönetim stratejisiyle ilerdiniz?

Polisan Holding yönetiminde yaşanan değişim sürecinin bir parçası olarak gruba 20 Nisan 2020'de, Polisan Kansai Boya Genel Müdürü olarak dahil oldum. Polisan Holding'e ise bildiğiniz gibi 1 Nisan 2021'de CEO olarak atandım. Geçen süreçte holding ve grup şirketlerini de tanıma fırsatım oldu.

Polisan Kansai Boya'da yaptığımız gibi, insan kaynakları açısından güçlendirilmesi gereken ihtiyaç noktalarını hızla tespit ettik. Polisan Holding ve tüm iştiraklerinin önümüzdeki beş yılı kapsayan iş planlarını yeniden ele aldığımız bir sürecin içerisindeyiz. Bu kapsamda 2021 yılı tüm yurtdışı ve yurtiçi portföyümüzü tekrar gözden geçirdiğimiz yıl olacak.

Holdingin gelirleri hangi noktaya geldi? 2021 yılı için kapanış öngörünüz nedir?

Polisan Holding, 2020'de Polisan Kansai Boya'nın dahil olduğu kombine gelirlerini yüzde 8 oranında artırarak, 2,2 milyar TL'ye çıkardı. Paralelinde, kombine FAVÖK marjı 3,6 puan yükselerek yüzde 19,1, kombine net kâr da yüzde 115 artarak yaklaşık 187 milyon TL olarak gerçekleşti.

Pandemi kaynaklı belirsizlikler, aşılamadaki iyimser havaya rağmen henüz tam anlamıyla ortadan kalkmış değil. 2021 yılı genel performans beklentimiz, özellikle ilk çeyrek kuvvetli neticelerin de etkisiyle, olumlu. İlk çeyrekteki olumlu grafiğin beklentiler paralelinde pozitifte kalmasını bekliyoruz.

Holdingin gelirlerinde sektörel dağılım nasıldır? Yeni bir alana yatırım yapma hedefi var mı?

2020 yılında kombine gelirlerimizin yüzde 45'i boya, yüzde 38'i kimya aktiviteleri, yüzde 11'i liman, yüzde 6'sı ise diğer faaliyetlerden oluştu. Bildiğiniz gibi ana iş kollarımıza yoğunlaşmak amacı ile yürütmekte olduğumuz tarımsal faaliyetleri durdurma kararı aldık.

Holding olarak son derece stratejik önemde sektörlerde faaliyet yürütüyoruz ve uzmanlığımız dahilindeki bu sektörlerde derinleşmek ve ürün ve hizmet portföyümüzü çeşitlendirmek ana hedefimizi oluşturuyor. Şu anda farklı bir sektöre girmek gibi bir planımız bulunmuyor.

Yeni devreye girecek yatırımlar hangileri olacak?

2021 yılında bütün ihtiyaç noktalarında insan kaynağımızı güçlendirmeye devam ediyoruz. Yenilikçi, müşteri odaklı, sürdürülebilir ve dijitalleşme odaklı yatırımlarımız sürüyor. Bu kapsamda, Polisan Kimya'da yaklaşık 5 milyon Euro'luk yatırımla yeni reçine tesisimizin temellerini attık. Yeni üretim tesisimiz özellikle endüstriyel ve iç mekan ahşap panellerinde yeni çözümler sunacak.

Bu yatırım nerede olacak?

Polisan Kimya, yeni reçine fabrikasının temellerini mart ayında attı. Dilovası'daki bu yeni tesisimiz 5 milyon Euro yatırım harcaması ile kurulacak. Nisan 2022'de faaliyete geçmesi planlanan tesiste Polisan Kimya AR-GE merkezi tarafından geliştirilen inovatif ürünlerin üretimi gerçekleşecek.

Yeni tesisle birlikte, yıllık 150 bin ton olan kapasitemizde yüzde 30 oranında bir artış yakalayacağız. Yeni pazarlara yönelik ürünler üzerindeki çalışmalar sonucunda, katma değerli ürün ihracatının da artmasını hedefliyoruz.

Grubun Poliport'ta da genişleme çalışması var. Bu yatırımdan da söz eder misiniz?

280 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulu olan Poliport'ta, liman sahasının arkasında bulunan alanda kapasite artırımı yatırımımız başladı. Poliport'un kapasitesini, uzun vadeli bir yatırım ile 271 bin metreküpten, 436 bine çıkarmayı planlıyoruz. Poliport'ta portföyümüzü katma değerli, uçtan uca hizmetlerle genişletmek üzere çalışmalar yapmayı planlıyoruz.

BEŞ YILLIK BÜYÜME STRATEJİSİ HAZIR

"Yurtiçi ve yurtdışında büyüme ve dengeli nakit yönetimi odağı ile operasyonlarımıza ve insan kaynağımıza yatırım yapmaya devam edeceğiz.

Ana faaliyet alanımız olan kimya sektörüne odaklanacak, boya alanında, dekoratif segmentte liderliğimizi sürdürürken, daha kârlı iş kollarına da yöneleceğiz. Stratejik bir ortaklığa açık olduğumuz liman faaliyetlerimizde, entegre liman ve lojistik hizmetleri sunarak, yüksek kârlılık seviyelerimizi koruyacağız.

Yunanistan'daki operasyonumuzda, değişmekte olan regülasyonları da göz önünde bulundurarak, stratejimizi netleştireceğiz. Portföyümüzde daha dengeli bir gelir- kârlılık dağılımı hedeflerken; tüm iş kollarımızı, iş ortaklarımızın teknolojik bilgisinden de faydalanarak, çevre etkileri azaltılmış, katma değerli, kârlılığı yüksek olan ürünler ve yaratıcı hizmetler ile derinleştireceğiz."

İHRACATIN PAYINI ARTIRACAĞIZ

"2020 yılında elde ettiğimiz yaklaşık 2,2 milyar TL'lik kombine gelirin, yaklaşık 450 milyon TL'si, operasyonları Euro bazlı olan Yunanistan'daki Polisan Hellas'tan ve de Polisan Maroc'tan geldi.

Ancak, kombine gelirlerimizin yüzde 10'u ihracattan kaynaklanırken, Türkiye'deki liman operasyonlarımızın gelirlerinin dolar bazlı olduğunu ve de Polisan Kimya'nın gelirlerinin yüzde 46'sını oluşturan formaldehit ve reçineleri ürün grubunda da faturalamanın döviz bazlı gerçekleştirildiğini de vurgulamak isterim.

Dolayısıyla, operasyonlarımızdan kaydettiğimiz gelirlerimizin, döviz dalgalanmalarına karşılık doğal bir çıpa oluşturduğunu söyleyebiliriz. İhracatın ve katma değerli ürünlerin gelirlerimiz içerisindeki payını artırma stratejimiz doğrultusundaki çalışmalarımız devam ediyor.''