Yeni yapılanmanın pozitif etkisi var

19 Kasım 2019

Demisaş, Anadolu 500 sıralamasında vergi öncesi kârını en çok artıran şirket oldu. Bu başarıda şirketin yeniden yapılanmasının etkisi büyük. Son iki yılda yapılan yeniliklerle güçlenen Demisaş, gelecek dönemde AR-GE'ye ve katma değerli ürünlere odaklanacak.





AYŞEGÜL SAKARYA PEHLİVAN
asakarya@ekonomist.com.tr





Anadolu 500'de en büyük dördüncü sanayi kuruluşu olan Sarkuysan'ın iştiraki olan Demisaş 1974'te kuruldu.









Döküm tencere ve soba üretmek amacıyla kurulan şirket, 1980'li yıllarda genel makine ve tarım makineleri sektörleri için parça üretimine başladı.





1990'lardan bu yana ise otomotiv sektörüne hizmet veriyor.





Bilecik'te bulunan 130 bin metrekarelik üretim tesisleri ve Darıca Kocaeli'deki yeni yönetim merkeziyle hem Türkiye'ye hem Avrupa'ya üretim yapıyor.





2017 yılında 6,5 milyon TL olan kârını 2018 yılında 40,3 milyon TL'ye çıkaran Demisaş, bu başarısıyla Anadolu 500 sıralamasında vergi öncesi kârını en çok artıran şirket oldu. Bu başarının arkasında ise 2017 yılında başlatılan dönüşüm süreci var.





2017 RESTORASYON YILI OLDU
Demisaş, 2016 yılında, doğru planlanmayan bir yatırımın tetiklediği problemler nedeniyle tarihinin en sorunlu dönemini yaşadı. Bu dönemin sonunda ise Demisaş'ın yönetim kadrosunda radikal değişikliklere gidildi.





Şirket bu dönemde kendi öz kaynaklarına dönüş yaptı. Yıllarca Demisaş'ta çalışmış hem genç hem de tecrübeli bir ekip dışarıdan birkaç kritik katkıyla güçlendirilerek şirketin yönetimini ele aldı.





Demisaş Genel Müdürü Emre Giray, bu bağlamda 2017'yi restorasyon yılı ilan ettiklerini söylüyor.





Giray, "2016'daki zorlu dönemde hissedarlar, çalışanlar, müşteriler kısacası tüm paydaşlarımızla Demisaş'ın ilişkisi bozulmuştu. 2017 yılı boyunca bu ilişkiyi onarmak için çalıştık" diye konuşuyor.





Bu dönemde atılan adımlar meyvelerini verince 2018 Demisaş için başarılı bir yıl oldu. Organizasyonu daha yatay olarak kuran şirket, yakın ekip çalışmasıyla karar süreçlerini hızlandırdı. Bu değişim şirkete ciddi bir çeviklik kazandırdı.









KATMA DEĞERE ODAKLANIYOR
Demisaş'ın yıllık üretim kapasitesi yaklaşık 70 bin ton. Yeni yatırımlarında ağırlıklı olarak talaşlı imalat tarafına odaklanan şirket, ürünlerindeki katma değeri artırmayı hedefliyor.





2018 yılında yüzde 50 oranında bedelli sermaye artışına gittiklerini söyleyen Emre Giray, bu kaynakla doğru projeler için yatırım yapmaya devam edeceklerini ifade ediyor. Şirket bu yılın sonuna kadar ikinci talaşlı imalat binasını bitirmiş olacak.





Giray, "Bir yandan da mevcut proseslerimizde verim artırma amaçlı yatırımlarımız devam ediyor" diyor.





AR-GE'YE ODAKLANACAK
Demisaş, son dönemde AR-GE'ye yönelik yatırımlara da hız verdi. Bu yıl içinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından tescilli AR-GE merkezi kuruldu.





Demisaş Genel Müdürü Emre Giray, otomotiv sanayiinde radikal dönüşümler yaşanırken AR-GE çalışmalarının hayati önem taşıdığını belirtiyor. Giray, önümüzdeki dönemde odaklanacakları alanların başında AR- GE'nin geleceğini söylüyor.