ÖZLEM BAY YILMAZ
obay@ekonomist.com.tr
Anadolu’daki pek çok şehir çeşitli nedenlerle göç veriyor. Özellikle de Karadeniz Bölgesi’ndeki iller uzun süredir bu sorunu yaşıyor. Bölgedeki iş imkanlarının kısıtlı olması büyük şehirlere göçe neden oluyor.
Giresunlu Öner ve Ünal Nafiz Hekim kardeşler de bu sorun nedeniyle 1974 yılında İstanbul’a göç ettiler. Çeşitli iş kollarında çalıştıktan sonra da 1989 yılında kendi şirketlerini kurmaya karar verdiler. Hekim Kardeşler, İstanbul Pendik’te kurdukları Prefabrik Yapı isimli tesis ile yapı sektörüne adım attılar. Küçük bir atölyede ön üretimli prefabrike yapı üretimine başladılar ve zamanla yapı sektörünün diğer alanlarına da girdiler.
Bugün ise holding çatısı altında topladıkları birçok şirketleri var. Hekim Holding, İstanbul Pendik, Şekerpınar ve Hendek’te bulunan üç üretim tesisinde hazır konut ve şehir mobilyalarından panele, profilden boyaya ve plastiğe kadar birçok alanda faaliyet gösteriyor. Holding bünyesinde yapı malzemeleri üretiminin yanı sıra maden ve dış ticaret şirketleri de bulunuyor.
SEKİZ ŞİRKETİ VAR
Bünyesinde sekiz şirket ve sekiz işletme bulunan Hekim Holding, yurtiçi ve yurtdışında 100’den fazla bayiye sahip. Ürünlerini 130’a yakın ülkeye satan holding büyümesini sürdürüyor. Şirketin ikinci kuşak temsilcilerinden Aydan Hekim, “2005’ten sonra bünyemize bir şirket ve altı işletme katıldı. Bunun büyümemizde etkisi büyük oldu. O yıl 42 milyon TL olan ciromuz bugün 320 milyon TL’ye ulaştı. Bu yıl da yüzde 15 büyüme hedefliyoruz” diyor.
Bine yakın kişiye istihdam sağlayan Hekim Holding’in bünyesinde Prefabrik Yapı, Özge Yapı, Hebo Yapı, Hekim Süt, Hekim Yapı, Hekim Boya ve Plastik, Piraziz Dış Ticaret şirketlerinin yanı sıra Hekim Madencilik, HekimBoard, HekimPanel, HekimPor, HekimPlast, HekimPan, Hekim Profil ve Steelin işletmeleri de bulunuyor. Toplam 191 bin metrekare üretim ve hazır yapı tanıtım alanına sahip olan şirketin bugüne kadar 50 binin üzerinde referansı var.
İç pazarın yanı sıra yurtdışı satışlarıyla da öne çıktıklarını belirten Aydan Hekim, üretimini yaptıkları malzemeleri 130’a yakın ülkeye ihraç ettiklerini dile getiriyor. İhracat payının şirketlere göre değişkenlik gösterdiğini belirten Hekim, “Hekim Yapı’da ihracatın payı yüzde 25 iken, hazır yapı grubunda bu yüzde 40-60 olabiliyor. Daha önce Ortadoğu ağırlıklı çalışıyorduk ancak yaşanan gelişmeler nedeniyle bu durum değişti. Almanya, Fransa, Hollanda gibi AB ülkelerine ihracatımız yoğunlaştı” diye anlatıyor.
DEPREM ÜRETİME YÖNELTTİ
Hekim Holding’in büyümesinde 1999’da yaşanan büyük depremin önemli etkisi var. Şirket, bu depremin ardından dışarıdan tedarik ettiği ürünlerle ilgili sorunlar yaşadı. Pek çok üretim sürecinde sıkıntılar çıkması nedeniyle, şirket yönetimi, başka şirketlerden tedarik edilen ürünleri kendi bünyesinde üretmeye karar verdi. Buna yönelik olarak da binaların iç, dış, tavan, taban, yüzey gibi akla gelebilecek her yerinde kullanılan malzeme olan fibercent doğal çimento levha üretimine öncelik verildi. Şirketin bu alandaki markası ise HekimBoard oldu.
Bu üretim için Hendek’teki üretim kampüslerinde bir yatırım yaptıklarını belirten Aydan Hekim, bu konuda şunları anlatıyor: “HekimBoard, her türlü yapının iç ve dış cephe kaplamalarında kullanılabilen A1 yanmazlık sınıfına ait doğal çimento levha üretiyor. Biz üretime geçene kadar bu ürünler ithal ediliyordu. 2001’den 2014 yılına kadar bu alanda pazardaki tek yerli firma biz-dik. Ciddi bir pazar payına ulaşmıştık. Ancak iki yıl önce sektöre başkaları da yatırım yaptı. Fakat biz hala pazarda ilk olmanın avantajını yaşıyoruz.”
TAŞYÜNÜ ÜRETECEK
2011 yılında HekimPanel markası ile Şekerpınar’da EPS ve taşyünü dolgulu sandviç panel üretim tesisi kuran şirket, 2016’da ise Hendek’te poliüretan sandviç panel üretim tesisi yatırımı yaptı. Bununla birlikte panel satışlarında yüzde 90-100’lük artış yaşandı.
Daha neler üretebileceğini araştıran şirket, müşterilerinin talepleri doğrultusunda farklı üretimlere yöneldi. Şu anda bünyelerindeki bütün işletme ve şirketlerde hazır yapı grubunda kullanılan malzemelerin yüzde 90 hammaddesinin kendi entegre tesislerinde üretildiğini vurgulayan Aydan Hekim, “Bunu tamamen öz sermayemizle başardık” diyor. Hekim, 2017 ve sonrasındaki hedefleri ile ilgili olarak ise şunları söylüyor: “Yönetim kurulu başkanımız Öner Hekim’in öngörüsü çok kuvvetli. Yıllar önce yaptığı bir yatırım listesi var. Bugüne kadar sadece birini gerçekleştiremedik. Şimdi sıra ona geldi. Bu yıldan itibaren fizibilite çalışmalarına başladık. Sandviç panelde kullandığımız taşyününü de kendimiz üreteceğiz.”
10 MİLYON TL’LİK YATIRIM
Holdingin hafif çelik yapı sistemleri alanında faaliyet gösteren işletmesi Steelin, normalde 3-4 kata kadar çıkılabilen hafif çelik prefabrik yapılarda sekiz kata kadar çıkma imkanı sunuyor. Hafif çelik yapı profilleri üreten Hekim Profil ise son dönemde yoğun olarak güneş enerjisi santralleri için profil üretiyor. Şirket ayrıca plastik ve boya sektörlerinde de faaliyet gösteriyor. HekimBoard markalı ürünleri içinde yer alan hammaddeyi desteklemek amacıyla 2004 yılında Hendek’te Hekim Madencilik şirketini faaliyete geçirdiklerini de söyleyen Aydan Hekim, yıllık 150 bin ton üretim kapasitesine sahip olduklarını ve yılın 3-4 ayı boyunca madenden yıllık ihtiyaçlarını karşıladıklarını belirtiyor.
Geçen yıl üç yatırım gerçekleştirdiklerinden bahseden Aydan Hekim, şunları anlatıyor: “İlk olarak, geçen yıl faaliyete geçen poliüretan panel tesisinde ürün çeşitliğini artırmaya yönelik yatırımlar yaptık. İkinci olarak, gelen talepler nedeniyle boyalı levha üretimi için teknoloji yatırımı yaptık. Öte yandan hazır yapı grubu şirketlerimizde de yatırımlarımız oldu. Bu üç ayak için yaklaşık 10 milyon TL’lik yatırım yaptık. 2017 yılında hazır yapı grubuna ait kapasite artırımına yönelik teknoloji ve makine yatırımları yapmayı planlıyoruz.”
İKİNCİ KUŞAK YÖNETİMDE
Hekim Holding’in yönetici kadrosu dört kişiden oluşuyor. Öner Hekim yönetim kurulu başkanlığını,Ünal Nafiz Hekim yönetim kurulu başkan yardımcılığını, Aydan Hekim idari ve mali işler başkan yardımcılığını, Handan Hekim ise üretim ve yatırımlardan sorumlu teknik başkan yardımcılığını üstleniyor. Üç kız kardeş olduklarını söyleyen Aydan Hekim, “Babamız Öner Hekim bizi yönetime hazırladı. Ben Almanca işletme okudum. Ablam Handan Hekim mimarlık okudu. Küçük kız kardeşimiz Özge Hekim ise yazılım mühendisi. O henüz yönetimde değil,Hendek’teki üretim kampüsümüzde genel koordinatör yardımcısı olarak çalışıyor” diyor.