Yabancı alımları devam edecek mi?

10 Ağustos 2017
BlST-100’de geçen hafta kâr satışları görülse de endeks rekorunu 108.545 ile tazeledi. Uzmanlar borsadaki gevşemenin ‘sınırlı’ olacağını öngörse de “Alımlarda seçici olun” uyarısını da ihmal etmiyor.

CEREN ORAL
coral@ekonomist.com.tr

Bu süreçte yabancı yatırımcılar da rekor alımlara imza atıyor. Diplere düşen hisse senedi fiyatlarının uzun vadede ‘alım’ fırsatı vermesiyle alıma geçen yabancıların bu trendi devam ettirmesi bekleniyor.

Tabloları görmek için görsellere tıklayın.
Yaklaşık sekiz aydır yükseliş trendiyle hareket eden BİST-100,27 Temmuz’da 108.392 ile en yüksek kapanışını gerçekleştirmişti. Geçen hafta içinde kâr satışlarıyla endeks 106.147’ye kadar gerilese de haftanın son gününde kapanışını 108.545 ile yaparak 27 Temmuz’daki rekorunu tazelemiş oldu.

YABANCI YATIRIMCILAR
Bu süreçte yabancı yatırımcıların Türkiye’ye yönelik olumlu tavrı da dikkat çekiyor. BİST’in verilerine göre, yabancılar ilk altı ayda 1 milyar 633 milyon dolarlık net alım yaptı. 2016 ilk yarıda nette 586 milyon dolarlık alım söz konusuydu.

TCMB’nin istatistiklerine göre ise yabancılar yılın ilk 29 haftasında (21 Temmuz haftasına kadar olan periyod) hisse senedi piyasasında nette 2 milyar 749 milyon dolar tutarında alıcı oldu. 2016’nın aynı döneminde bu rakam 934 milyon dolardı. Böylece piyasaya Mart 2013’ten beri en güçlü portföy girişi yaşandı.

Net alımlardaki bu güçlü artış, yabancı takas payına da yansıdı. 2017’ye yüzde 63,17 ile başlayan yabancı takas payı 17 Temmuz’da yüzde 65,72’ye kadar yükseldi ve bu seviyelerdeki seyrini sürdürüyor.

YABANCI KURULUŞLAR PİYASALAR İÇİN NE DİYOR?

COMMERZBANK
TL, Almanya ile Türkiye arasındaki gelişmelerden henüz etkilenmedi. Bu durum piyasalardaki mevcut risk iştahından kaynaklanıyor. Ancak bu gerilim TL için risk. Almanya hükümetinin ihracat kredi garantilerini geri çekme uyarısını gerçekleştirmesi, Türkiye piyasalarına doğrudan yabancı yatırım girişini hızlı şekilde etkileyebilir.

JP MORGAN
Güçlü büyüme ve politik gündemin zayıflamasıyla yurtiçi güvende önemli iyileşme sağlandı. Uzun dönemli politik ve ekonomik görünümde endişeler olsa da yatırımcıların kısa vadede daha pozitif olduğu görülüyor. TCMB'nin kredibilitesini onarma ve enflasyon hedefi doğrultusunda para politikasında sıkı duruşunu korumasını bekliyoruz.

RENAISSANCE CAPİTAL
Yabancı yatırımcının Türkiye'ye ilgisi ve Türk tahvillerine yönelik iştahı  sürüyor. Çünkü yatırımcı için Türkiye, kâr getirisi yüksek olan önemli bir alternatif. Türk tahvillerinin hâlâ iki haneli getiri sağlaması, GOÜ'ler içinde sık rastlanır bir durum değil. Enflasyon ve TL'nin seviyeleri, Türkiye tahvilleri için 'ağırlık artır'tavsiyemizi destekliyor.



İLGİNİN KAYNAĞI
Bu tabloda artan yabancı ilgisinin nedenleri önem arz ediyor. İş Yatırım analistleri, “Dünyada görece toparlanan büyüme rakamları, enflasyon üretemeyen ABD’nin bugünkü büyüme konjonktüründe FED’in çok şahin olamayacağının anlaşılması ve politik çalkantıyla doların gücünü kaybetmesi, GOÜ borsalarını ve Türkiye'yi destekliyor” diyor.

İş Yatırım, yılbaşından beri süren GOÜ’lere para girişini ve artan yatırımcı ilgisini bozan bir eğilim gözlemlemediklerini aktarıyor. Gedik Yatırım Yatırım Danışmanlığı Müdürü Erol Gürcan, Türkiye beş yıllık CDS’lerinin 2015’ten bu yana ilk kez 200 seviyesi altında dengelenme eğilimine girdiğini söylüyor. Gürcan’a göre bu durum BİST’i küresel rallide öne çıkarıyor.

Reel Kapital Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan ise “FED’in faiz artırımlarını ertelemesi GOÜ’leri destekliyor. Diğer gelişmiş ülkelerin de faizleri düşük tutmasıyla fonların adresi yüksek faizli GOÜ’ler oluyor” diyor. Erkan, yatırımcının yüksek getiri peşinde koşmasının GOÜ’leri ‘cazibe merkezi’ yaptığı görüşünde.

Yabancıların Türkiye’ye ilgisini bu eğilime bağlayan Erkan, ilginin diğer nedenlerini ise Türkiye’nin finansal koşullarının iyileşmesi, bir yıllık stres testinden toparlanarak dönmesi, ilk çeyrekte yüzde 5 büyümesi olarak sıralıyor.

Hisse senetlerinin piyasa çarpanları bakımından emsallerine göre ucuzlaması ve diplere düşen hisse senedi fiyatlarının uzun vadede ‘alım’ fırsatı vermesini de yabancıların Türkiye’yi tercih etmesinin nedenleri arasında gösteriyor.

HANGİ HİSSELER?
Peki, yabancılar en çok hangi hisselerde işlem yapıyor? Yandaki tabloda yabancıların ilk yarı yılda en çok net alış ve satış yaptıkları ilk 10 hisseyi görebilirsiniz. Bu dönemde yabancıların alımda banka hisselerini tercih ettiği görülüyor. İlk 10’da İş, Garanti, Halkbank, Akbank, Vakıfbank ve YKB olmak üzere altı banka hissesi bulunuyor. Satışta ise ilk beşte Emlak GYO, Aselsan, Turkcell, Koza Altın ve Sasa Polyester var.

SEÇİÇİ OLUN!
Yabancıların rekor alım yaptığı ve bor-sanın yükseldiği bu süreçte yatırımcılar için öneriler de önem kazanıyor. Gedik Yatırım’dan Erol Gürcan, önerilerini şöyle anlatıyor: “BİST yukarı yönlü potansiyel taşıyor. Ancak yükselişi sağlayan gerekçeler de büyük ölçüde fiyatlara yansıdı. Yatırımda ‘seçici’ davranılmak, ‘za-rar-kes’ stratejisiyle hareket edilmeli.”