Veri merkezi ve fiber optikte ilk 10’a girdi

31 Ekim 2021
Özlem Bay Yılmaz obay@ekonomist.com.tr

Veri merkezi ile fiber optik sistemlerdeki ürün portföyüyle dünyanın ilk sekiz markası arasında yer almayı başaran Canovate Group, pandemide AR-GE ve inovasyon yatirımlarına hız verdi. Grup, bu yıl yüzde 47 büyüme ve 800 milyon TL ciro hedefliyor.

17-30 Ekim 2021 tarihli sayıdan

Temelleri 1979 yılında atılan Canovate Group; veri merkezi (data center) ve fiber optik sistemlerindeki teknolojisi ve uçtan uca ürün portföyü ile dünyanın ilk sekiz global markası arasında yer almayı başardı.

Bilişim, iletişim, savunma sanayi, ısıtma -soğutma-havalandırma, elektro-optik sistemler, sağlık ürünleri gibi birçok alanda gerçekleştirdikleri AR-GE faaliyetleri ile yeni teknolojiler ürettiklerini belirten Canovate Group Yönetim Kurulu Başkanı Can Gür, "Bu yıl, bir önceki yıla oranla yüzde 47 büyüme ve yaklaşık 800 milyon TL ciro hedefliyoruz" diyor.

80 ÜLKEYE İHRACAT


Üretim kapasitesinin yüzde 70'ini 80'e yakın ülkeye ihraç eden Canovate Group, Avrupa ülkelerinden Latin Amerika ve Afrika ülkelerine kadar dünyanın pek çok yerinde Türk bayrağını dalgalandırıyor.

AR-GE ve inovas-yonda 40 yılı aşan bilgi birikimi ve tecrübeye sahip olduklarını belirten Can Gür, şunları söylüyor: "1975 yılında ODTÜ Fizik, bir yıl sonra Elektronik Mühendisliği'ni bitirdikten sonra, İngiltere'de Elektronik Mühendisliği masterını tamamlayarak, ülkeme döndüm. 40 yılı aşan meslek hayatımda, ilk günden itibaren kazandığımı AR-GE ve inovasyona yatırıyorum.

Bugüne kadar geliştirdiğimiz onlarca ürünü dünya pazarlarını hedef olarak geliştiriyoruz ve daima ihracat odaklı çalışıyoruz. Çekmeköy'deki 37 bin metrekare kapalı alana sahip olan fabrikamızdaki mühendislerimiz ve 850 çalışanımız ile çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz."

FARKLI SAĞLIK ÇÖZÜMLERİ


Pandemi döneminde ürün geliştirmeye odaklanan şirket, bu dönemde; kargomatik, hassas klimalar, adyabatik ultra verimli klima sistemleri, computer odası klima sistemleri, elektro-optik sistemler, kanal tipi hava temizleme sistemi, mobil hastane, ultra yüksek fiber optik dağıtım çatısı, yeraltı fiber optik kabineti gibi pek çok teknolojik çözüm geliştirmiş bulunuyor.

Covid-19 mücadelesi sırasında, sağlık ürünlerine yönelik de birçok çalışmaya imza attıklarından bahseden Can Gür, kombo kanal tipi hava temizleme sistemi, Canovate mobil sağlık ünitesi, otomatik el dezenfektan cihazları, dezenfeksiyon tünelleri, özel termometreler gibi çözümlerden dünyada geniş kitlelerin yararlanmasını hedeflediklerini dile getiriyor.

Bunlar içinde HyCanx Hepa+UVC Kombo Kanal Tipi Hava Temizleme Sistemi sayesinde kapalı tüm mekanlarda oluşabilecek Covid-19 virüsünün bulaşma riskinin tarihe karışacağını dile getiren Can Gür, şunları ekliyor: "Mühendislerimizin geliştirdiği ve iklimlendirme/ havalandırma sistemleri ile entegre çalışan bu ürün sayesinde, kamu binaları, okullar, üniversiteler, hastaneler, plazalar, AVM'ler, oteller, fabrikalar, spor salonları gibi kapalı tüm mekanlardaki Covid-19 dahil tüm virüsler ve bakteriler yüzde 99 oranında etkisiz hale getiriliyor."

Canovate Mobil Sağlık Ünitesi (kontey-nerı) ise ihtiyaç duyulan her noktada mobil hastane olarak hizmet vermeye hazır. Ünite, konteyner içindeki medikal ekipmanların değişimi ile ameliyathane, hasta bakım odası, yoğun bakım ünitesi ve izolasyon odası gibi farklı sağlık alanlarına dönüştürülebiliyor. Ünite; Irak, Sudan gibi ülkelerden yoğun ilgi görüyor.

TERMAL RADAR GELİŞTİRDİ


Yine şirketin bu dönemde geliştirdiği 'İndirekt Adyabatik Yüksek Verimli Konfor Tip Klima Santrali, endüstride 10 kat daha ekonomik ısıtma ve soğutma yaptığı iddiasında. Turkcell'in Ankara'da kurduğu ve büyük veri merkezleri arasında gösterilen projede, 28 adet Canovate İndirekt Adyabatik Soğutma Santrali kullanılıyor. Şirketin iddialı olduğu alanlardan biri de savunma sanayi.

Pandemi döneminde bu alana yönelik de ürün geliştirme çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden Can Gür, şunları anlatıyor: "Geliştirdiğimiz elektro-optik termal radarları (PanTher Radar) 360 derece panoramik görüntü elde ediyor ve bunları görüntü işleme yazılımı ile analiz ederek, insan-araç gibi hareketli obje algılaması yapıyor. Sistem üzerinde, yangın algılama algoritması da çalışıyor."

Bu sistemin hem sınırların hem ormanların 7-24 365 gün otomatik olarak başında insan gücüne ihtiyaç duyulmadan sürekli taranıp, algılanması anlamına geldiğine dikkat çeken Can Gür, orman yangınlarının Elektro- Optik Termal Radarlar ile önlenebileceğini aktarıyor.

DÜNYA SIRALAMASINDA


Dijital dönüşüm kapsamında konuşulan 5G hizmetleri, akıllı şehirler, akıllı fabrikalar ve nesnelerin interneti (loT) gibi tüm uygulamalar için bu veri hızlarını destekleyebilecek tek iletişim altyapısı olarak fiber optik çözümler gerekiyor.

Fiber optik alanında uçtan uca çözümler üreten dünyada ilk sekiz global şirket arasında yer aldıklarını vurgulayan Can Gür, "Operatörlerin transmisyon bölümlerinde kullanılan yüksek kapasiteli optik dağıtım çatılarından, harici tip dağıtım kabinetlerine ve bina içi fiber dağıtım kutularına uzanan geniş bir ürün gamımız mevcut.

Global çapta, Vodafone, Verizon, Claro, Deutsche Telecom, Etisa-lat gibi 40'ın üzerinde operatör ürünlerimizi kullanıyor" diyor.

"ABD'DE HEDEF BÜYÜTTÜK"


"Geçtiğimiz günlerde, Google, Facebook, Twitter gibi şirketlere danışmanlık yapan bir grup ile görüştüm. Önümüzdeki dönemde, Canovate'in fiber optik, data center, İndirekt Adyabatik Yüksek Verimli Konfor Tip Klima Santrali gibi ürünlerinin Silikon Vadisi'ndeki global şirketlerde daha yoğun kullanılmasını hedefliyoruz."

YERLİ KARGOMATİK ÜRETECEĞİZ


'Pandemi ile birlikte e-ticaretin payı arttı ve artmaya devam ediyor. Karantina günlerindeki gibi evlerde olmadığımızdan e-ticaret ile aldığımız ürünlerin hızlı bir şekilde bizlere ulaşabilmesi için büyük konut sitelerine, ilçelerin merkezi lokasyonlarına kargomatik ürünleri konulacak.

Kargo şirketleri ürünü kargomatiğe bıraktığında, kişinin cebine şifre gelecek ve bu şifre ile ürününü alabilecek. Canovate Group olarak, 30 kişilik bir mühendis ekibiyle, ürünün yazılım ve donanımsal altyapısını geliştirdik ve bu teknolojiye sahip olan dünyanın sayılı şirketleri arasına girdik.

Kargomatik alanında da yerli üretim yaparak, ithalatın önüne geçmiş olacağız. Avrupa'dan bir ülkenin posta idaresi başkanı ve beraberindeki heyet, geçtiğimiz günlerde kargomatik ürünümüzü görmeye geldiler."