ARAM EKİN DURAN
eduran@ekonomist.com.tr
Son yıllarda Türkiye’deki doğrudan yatırımlarda gözle görünür bir azalma yaşanırken, özellikle Suriye’den aldığı göç ile işsizliğin giderek arttığı Şanlıurfa’dan sevindirici bir yatırım haberi geldi.
Mersin’de iki fabrikasıyla aylık 1 milyon adetlik üretime imza atan Uğur Tekstil, üçüncü fabrikasını Şanlıurfa’da kurdu. 60 milyon TL yatırımla Şanlıurfa OSB içinde bir hazır giyim fabrikası kuran şirket Haziran 2019’da üretime başladı.
Uğur Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Hayri Uğur, “Şu anda Şanlıurfa fabrikamızda 450 kişi çalışıyor. 2020 sonunda bu sayıyı 1.000 kişiye tamamlayacağız. 12 bantla aylık 250 bin adetlik üretim yapacağız” diyor.
100 MİLYON DOLAR İHRACAT
25 yıl önce Mersin’de üretime başlayan Uğur Tekstil, bugün yılda 100 milyon dolarlık ihracat yapan ve cirosunun yüzde 92’sini ihracattan elde eden bir şirket haline gelmiş durumda. Şanlıurfa’daki fabrikası da tamamen ihracat odaklı.
Şirket büyük perakendecilerle çalışıyor. İhracatta Almanya, Hollanda ve İngiltere gibi Batı Avrupa ülkeleriyle iş yapıyor. Türkiye’de ise LC Waikiki ve MUDO’ya ürün veriyor. Şirket bu yıl yüzde 10 büyüme hedefliyor.
Şanlıurfa’da fabrika kurma kararını Ekonomist’e anlatan Hayri Uğur, kentteki genç nüfusa dikkat çekiyor. Toplam 3 milyon nüfuslu Şanlıurfa’da 500 bin Suriyeli göçmen bulunduğunu, nüfusun yüzde 50’sinin ise 9-14 yaş arasında olduğunu kaydediyor.
25 yaş altı nüfusun oranı ise yüzde 70’e ulaşmış durumda. Uğur Tekstil, 450 kişi ile üretime başlayan fabrikasında 350 kişiyi daha önce hiç deneyimi olmayan gençlerden seçti. Yani bu 350 kişiyi meslek sahibi yaptı.
“YÜZDE 25 KAPASİTE ARTIŞI OLACAK”
Uğur Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Hayri Uğur, aynı zamanda Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Başkanı olarak da iş dünyasında tanınan bir isim. AKİB olarak 2019’u 13,5 milyar dolarlık ihracatla kapattıklarını ifade eden Uğur, 2020’de ihracat hedeflerinin 15,5 milyar dolar olduğunu söylüyor.
Koronavirüs nedeniyle AB ülkelerinin Çin’den aldığı hazır giyim ürünleri konusunda Türkiye’ye bir yöneliş olduğuna işaret eden Uğur, “Bölgemizdeki hazır giyim ihracatçıları, ilk dört ay için yüzde 25’lik kapasite artışı planlıyor” diye konuşuyor.
KADINLARA POZİTİF AYRIM
Uğur Tekstil, Şanlıurfa fabrikasındaki istihdamı bu yılın sonuna kadar bine çıkarmayı hedefliyor. Hayri Uğur, şöyle konuşuyor: “Buradaki çalışanlarımız için bir planımız var. Bir İsviçre firması ile anlaşma yaptık.
Çalışacak personeli önce bir sınava alıyoruz. Sonra da eğitiyoruz. Kadınlara da bir pozitif ayrımcılığımız var. Aynı işte çalışan erkek çalışanımıza göre kadın çalışanlarımıza 50-100 lira gibi bir ilave motivasyon primi veriyoruz. Şanlıurfa’da kadın işgücü oranı şu anda yüzde 18 civarında. Biz kadınların işgücünde daha çok olmasını istiyoruz.”