ÖZLEM BAY YILMAZ
obay@ekonomist.com.tr
Haziran ayında yatırım bedeli yaklaşık 9 milyar TL’yi bulan projeler için teşvik belgesi alındı. Helvacızade Gıda da yatırımcı firmalar listesinde yer aldı. 25,4 milyon TL’lik rafine yağ imalatı yatırımı için teşvik belgesi alan şirket, Konya Organize Sanayi Bölgesi’nde gerçekleştireceği yeni yatırımla Mayıs 2018’de seri üretime geçecek. Şirketin günlük 400 tonluk üretim kapasitesini yaklaşık bin 200 tona taşıyacak olan yatırım, mevcut dolum ve ambalajlama kapasitesini de üç katına çıkaracak şekilde planlandı.
Helvacızade Gıda İlaç Kimya Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, bu yatırım sayesinde yurtiçi ve yurtdışında markalarının büyümesini sürdürülebilir hale getireceklerini belirtiyor.
Büyükhelvacıgil, “Bu yatırımla Zade ve alt markalarımız için ürettiğimiz zeytinyağı, ayçiçek yağı, mısır yağı ve tüm yemeklik yağların boş ambalaj üretiminden başlayıp akıllı depolarımıza teslimatına kadar olan tüm süreçleri Endüstri 4.0 standartlarını uygulayacak şekilde planlıyoruz. Sürekli gelişim ve inovasyonu hedefleyerek yeni geliştirilen inovatif ürünlerimizi çok daha kolay ve yüksek tonajda üretebileceğiz” diyor.
200 MİLYON TL’LİK KATKI
Helvacızade Grubu, hem ‘Zade’ markalı bitkisel yemeklik sıvı yağ ürünleri hem de sağlık alanındaki ‘Zade Vital’ markaları ile ihracat yapıyor. Bitkisel yağ alanında 70, sağlık ürünlerinde ise 10 ülkeye ihracat ya-pan şirket, 2016’da 26 milyon dolar olan ihracatını bu yıl 30 milyon dolara çıkarmayı hedefliyor. Şirketin toplam cirosu içinde ihracatın oranı ise yüzde 12.
Grubun 2016 yılı cirosu 345 milyon TL oldu. Bu yılki ciro hedeflerinin ise 450 milyon TL olduğunu belirten Tahir Büyükhelvacıgil, yeni yatırımın ciroları üzerindeki etkisine yönelik olarak, “Toplam ciromuzun 1 milyar TL’ye ulaşabileceği bir üretim altyapısı olacak. İlk etapta 200 milyon TL’lik ek ciro artışı beklemekteyiz” diyor.
130 YILLIK ŞİRKET
130 yıldır faaliyette olan Helvacı-zade Grubu, gıda, sağlık, distribütörlük hizmetleri olmak üzere üç iş kolunda varlık gösteriyor. Şirketin üretim tesisleri ve AR-GE merkezleri Konya’da yer alıyor. Zade Bitkisel Yağ Rafinasyon Tesisleri’nde günlük 400 ton üretim yapılıyor. GMP (Avrupa’nın iyi üretim uygulamaları) standartlarında üretim yapan en büyük yumuşak kapsül üretim tesisi konumunda olan Zade Vital İlaç Üretim Tesisleri’nde ise yıllık 1 milyar kap-süllük üretim gerçekleşebiliyor.
Yine Konya’da bulunan Zade & Zade Vital İbn-i Sina AR-GE Merkezi ve Doğal Ürünler Araştırma Uygulama Merkezi DÜAMER laboratuvarlarında, Zade ve Zade Vital markaları için yenilikçi ürün çalışmaları yürütülüyor.
ABD'DE OFİS AÇTI
Sağlık alanındaki markaları ile ABD pazarına girmeyi hedeflediklerini belirten Tahir Büyükhelvacıgil, "Bunun için ilk adım olarak Şikago'da ofisimizi açtık. Bir sonraki durağımız ise Seattle olacak. Ayrıca amazon.com gibi satış ağlarına girerek e-ticaret devlerinin kanallarından faydalanmak istiyoruz" diyor.