“Üç yılda 1 milyar $ yatırım planlıyoruz”

Borusan Grup CEO’su Erkan Kafadar, bu yatırımların odağında otomotiv ve enerjinin olacağını söylüyor.

06 Mayıs 2023

ABD'de 162 milyon dolarlık satın alma yapan Borusan Holding, yatırımlarında hız kesmeyecek. Önümüzdeki üç yılda 1 milyar dolarlık yatırım yapmayı hedeflediklerini aktaran Borusan Grup CEO'su Erkan Kafadar, bu yatırımların odağında otomotiv ve enerjinin olacağını söylüyor.

30 Nisan - 13 Mayıs 2023 tarihli sayıdan

Sanayide Türkiye'nin önde gelen gruplarından biri olan ve yaklaşık 6 milyar dolar ciroya sahip Borusan Holding, yatırım planlarını ertelemedi. Resesyon ve seçim takviminin getirdiği belirsizliklere rağmen geçtiğimiz günlerde 162 milyon dolarlık bir satın alma açıklayan grup, 2025'i de kapsayan üç yıllık süreçte ise 1 milyar dolarlık yatırım planlıyor.

Dünyada koşullar ne olursa olsun hep bir kriz ve fırsatlar olduğunu aktaran Borusan Grup CEO'su Erkan Kafadar, yaşanan gelişmelerin uzun vadeli hedeflerini etkilemediğini ve yatırımlara devam ettiklerini söylüyor.

Grubun önümüzdeki üç yıllık süreçte ana konsantrasyonunu enerji ve otomotive verdiğini söyleyen Erkan Kafadar, grubun 2023'ü dolar bazında yüzde 10-20 arasında bir büyümeyle kapatacağını da sözlerine ekliyor. 

Enerji ve çelik fiyatlarının hızlı dalgalandığını ve bu nedenle net bir öngörü yapmanın mümkün olmadığını dile getiren Erkan Kafadar, sorularımızı aşağıdaki gibi yanıtladı:

Grubunuz 2022 yılını nasıl kapattı? Bu yıl hangi hedeflerle yolunuza devam ediyorsunuz?

Aslında geçen yıla bakıldığında 2022 zor bir yıldı diyebiliriz. Fakat ekonomik sonuçlar açısından kötü bir yıl olmadı. Bu yılın gidişatına bakıldığında da seçimler Türkiye'de her 4-5 yılda bir yapılıyor. Hep de bir kriz veya fırsat oluyor. 

Dolayısıyla biz holding olarak politikalarımızı kısa dönemli fırsat ve problemlere göre yapmıyoruz. Kısa dönem içinde olduğumuz sektörlerde problemleri iyi yönetmeye ve fırsatları yakalamaya odaklanıyoruz. Buradan hareketle üç yıllık planlarımızla ilerliyoruz.

Grup olarak 2023 yılı kapanış hedeflerinizden söz eder misiniz?

Bu yıl kötü başlamadı. Hatta finansal sonuçlara göre ifade edecek olursam beklediğimizden daha iyi bir yıl. Çok farklı pazarlarda ve ürünlerle piyasada olmak bir avantaj tabii. Buradan hareketle 2023 çok kötü bir yıl olmaz. 

Biz dolar bazında tahmin ediyorum ki yüzde 10-20 arasında büyürüz. Fakat burada önemli olan noktalar var. Enerji ve çelik fiyatları inanılmaz dalgalanıyor. O nedenle net bir öngörü yapmak mümkün değil.

Peki önümüzdeki üç yıllık ana planlamanızda neler var?

Grubun temel stratejileri 3-5 yıllık planlarla gidiyor. Tabii sözünü ettiğim gibi seçim ve resesyon bizim yolumuzu çok değiştirmez. Sadece ulaşmak istediğimiz noktaya varmamızı biraz öteler. Ama dediğim gibi hedeflerimizi ve uzun vadeli bakışı açımızı etkilemez. 

Önümüzdeki üç yıllık süreçte 2025 de dahil edildiğinde şirketlerimizin önünde kendilerini geliştirecekleri projeleri var. Sürdürebilir yatırımlar gündemimizde. 2025'e kadar da üç yıllık süreçte 1 milyar dolarlık yatırım gündemimiz var.

Yatırım gündeminde neler olacak? Bu noktada yeni yatırımlarda hangi motivasyonla ilerleyeceksiniz?

Enerji, otomotiv, çelik, lojistik gibi birçok sektörde faaliyet gösteriyoruz. Her sektörün cazip tarafları var. Fakat önümüzdeki süreçte biz stratejimizde iki alana daha öncelikli konsantre olmuş durumdayız. 2025'e kadar ana konsantremizi otomotiv ve enerjiye verdik diyebilirim. 

Boru sektöründe 162 milyon dolarlık yatırımımızı duyurduk. Tabii önümüzdeki üç yıllık süreçte bu ölçekte bir satın alma olmaz. Ama yatırımlarımız sürecek. Bunun büyük bir ağırlığı da Türkiye'de olacak.

Enerjide kurulu gücünüz nedir? Hedeflerden söz eder misiniz?

Borusan Holding ve Alman EnBW AG'nin ortak girişim şirketi olan Borusan EnBW Enerji, rüzgar enerjisi kurulu gücünde Türkiye'deki en büyük üretim şirketlerinden biri. 

Yenilenebilir enerji alanında çeşitlendirilmiş portföye sahip bir oyuncu olan Borusan EnBW Enerji'nin toplam kurulu gücü ise 725 megavattır. İlk yatırımımızı 2009 yılında Bandırma Rüzgar Enerji Santrali ile gerçekleştirdik. Ardından Tekirdağ, Çanakkale, Mersin, Karaman, Bursa, İzmir, Gaziantep ve Kırklareli'nde rüzgâr enerjisi yatırımlarımıza devam ettik. 

Bunlarla beraber Erzurum İspir'de Yedigöl Aksu Hidroelektrik santralimiz ve Mersin'de Dayıcık ve Pamuklu Güneş Enerji tesislerimiz de bulunuyor. 2017 yılında da işletme halindeki Kıyıköy RES tesisini portföyümüze ekledik. 

2020 - 2021 yıllarında Kıyıköy RES tesisimizin kapasite artışı ve Saros RES'in devreye alınmasına yönelik çalışmalarımıza hız verdik. Kıyıköy RES tesisimiz kapasite artışıyla 100 MW'lık kurulu güç ile 2021'de tam kapasite üretime geçti. Saros RES tesisimizin de çok büyük bir kısmını devreye aldık. 725 megavatlık toplam kurulu gücümüz var.

“ABD PAZARININ EN ÖNEMLİ OYUNCULARINDAN OLACAĞIZ”

Borusan Grubu'nun, 1958 yılında ilk sanayi girişimi olarak kurduğu Borusan Mannesmann, geçtiğimiz haftalarda ABD'de 162 milyon dolarla büyük çaplı hat borularında, ABD'nin en yüksek kalite ve kapasitede üretim yapan şirketlerinden Berg Pipe'ın yüzde 100'ünü satın aldı. 

Borusan Mannesmann, global pazarların yerel oyuncusu olma stratejisi kapsamında attığı bu büyük adımla enerji borularında Kuzey Amerika pazarının en önemli oyuncularından biri olacak. Borusan Mannesmann'ın kurulduğu günden bu yana Türkiye'ye sürdürülebilir katma değer yarattığını belirten Borusan Grup CEO'su Erkan Kafadar, Borusan Mannesmann'ın global pazarlarda yerelleşme stratejisi doğrultusunda gerçekleştirilen satın alma konusunda şu değerlendirmelerde bulunuyor: "2000'li yılların başından bu yana İtalya'da, ABD'de ve son olarak Romanya'da kurduğu tesislerle farklı boru segmentlerinde iddiasını artıran Borusan Mannesmann, gerçekleştirdiğimiz Berg Pipe satın alımı ile önümüzdeki yıllar içinde büyük potansiyele sahip Kuzey Amerika enerji boruları pazarının en önemli oyuncularından biri olacak. Ayrıca Borusan Mannesmann ABD'deki en büyük Türk sanayi yatırımcılarından biri olarak konumlanıyor.

 

Burada yatırım gündeminiz nedir?

Borusan EnBW Enerji, Akbank, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, Hollanda Girişimci Kalkınma Bankası, Garanti Bankası, ICBC Turkey, Türkiye İş Bankası, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB), Yapı Kredi'den toplam 600 milyon dolar finansman sağladı. 

Tamamı yenilenebilir enerji tesislerinden oluşan kurulu gücü ile Borusan EnBW Enerji, aldığı finansmanla Türkiye'nin ve dünyanın sürdürülebilirliğine doğrudan katkı sağlayan yenilenebilir enerji yatırımlarını ve yeni iş alanlarındaki çalışmalarını yürütecek. 

Borusan EnBW Enerji, aldığı finansmanla şirketin enerji portföyünü konsolide edecek bir yeniden yapılanma planlarken yenilenebilir enerji yatırımlarını da sürdürerek bu alanda öncü çalışmalarına devam edecek.

Rusya-Ukrayna savaşı enerjide Avrupa dahil birçok ülkenin enerji stratejisini değiştirdi. Enerjide Türkiye'nin bugün bulunduğu nokta ve taşıdığı fırsatlardan söz eder misiniz?

Tabii Türkiye'nin yer altı kaynakları maalesef diğer coğrafyalar kadar zengin değil. Türkiye ancak sürdürülebilir tarafa yapacağı yatırımlarla ilerleyebilir. Baktığımızda rüzgara daha fazla yatırım yapılabilir. Kurulu kapasitenin iki buçuk katı daha fazla kapasitemiz var. Güneşe de daha fazla yatırım yapılabilir. Bizim de grup