3 milyar TL cirolu İnci Holding önümüzdeki beş yıl içinde bu rakamı ikiye katlamayı planlıyor. Bu hedefe ulaşmak için geleceğin iş alanlarına yatırım yapacaklarını söyleyen İnci Holding Yönetim Kurulu Başkanı Neşe Gök, yeni iş fikirlerine yatırım yapacaklarını söylüyor.
SİBEL ATİK
satik@ekonomist.com.tr
Cevdet İnci'nin kurduğu ve 2003 yılında beş kızına görevi bıraktığı İnci Holding'te yönetim üçüncü kuşağa geçti. Başkanlığı da Neşe Gök üstlendi. 2016 yılında başkanlık görevine gelen Neşe Gök, grubun vizyonunu geçen yıl yenilediklerini ve artık geleceğin iş alanlarına yatırım yapmak istediklerini söylüyor.
3 milyar TL cirolu holdingin yeni girişimler için Vinci şirketini kurduğunu ve yeni iş alanlarına bu şirket üzerinden yatırım yapacaklarını anlatan Neşe Gök, "Gelecek nesillere aktarabileceğimiz katlanmış bir değer oluşturmak istiyoruz. Bu doğrultuda hedefimiz grubu beş yıl sonra en az ikiye katlamak" diyor.
Neşe Gök ile grubun yeni yatırım alanlarını ve büyüme vizyonunu konuştuk.
Ekonomide yaşanan resesyon sürecinin size yansımasından söz eder misiniz? Bu süreçte ne gibi önlemler aldınız?
Biz ürünlerimizin yüzde 65'ini ihraç eden bir grubuz. Bunun yanında da böyle dönemlerde parayı iyi yönetebilmek öne çıkıyor. Döviz kuru, krediler gibi konulara dikkat etmemiz gerekiyor. Dolayısıyla parayı yakın takip ettiğimiz, alacakları, müşterilerin durumunu ve özellikle iç müşterilerimizin durumunu çok yakın izlediğimiz bir süreçteyiz. Sonuçta 67 yıllık bir şirketiz ve birçok kriz bagajımızda birikti. Dolayısıyla bazı sinyallerle bazı reflekslerimiz oluştu. 1994-2001-2008 derslerini uygulayarak 2018'i başarıyla kapattığımızı düşünüyoruz.
Grup bu dönemde ciroda hangi noktaya geldi? Büyümede izlediğiniz strateji ne olacak?
Ciromuz 3 milyar TL'yi geçti. Şirket olarak özellikle ihracat odaklı ilerliyoruz. İhracat yaptığımız ülke sayısı 100'ü geçti. Dolayısıyla alan kalmadı. Fakat bu süreçte Kuzey Afrika ve Güney Amerika'ya yönelimimiz oldu. Bunun haricinde zaten güçlü olduğumuz ülkeler vardı. Döviz kurlarının da verdiği ivmeyle oralarda daha da güçlendik. Traksiyoner akü pazarımızı hem yurtiçi hem yurtdışı pazarda güçlendirdik.
Bu yıl büyüme planınız nedir?
2019 yılına bir fabrika açarak ve bir de temel atarak girdik. Akü fabrikamızın temelini 2017 sonunda atmıştık. Bu fabrika üretime geçmiş oldu. Şu anda akü alanında en önemli gündemimiz o fabrikanın tam kapasite çalışır hale gelmesi. Jant grubunda ise iki önemli gündemimiz var. Beşinci jant fabrikamızın yatırımına başlıyoruz. Bu yatırım devreye girdiğinde İnci Holding olarak toplamda dokuz fabrikada üretim yapacağız.
Yeni yatırım nerede olacak? Ne zaman üretime başlamayı planlıyorsunuz?
Bu fabrikamızın 2020 sonuna doğru üretime geçmesi bekleniyor. Manisa Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan akü fabrikamızın hemen yanında bir alan vardı. Bu alanı satın aldık. Bütçesi için bir rakam telaffuz edemiyorum. O süreç devam ediyor.
Sözünü ettiğiniz iki yeni yatırım devreye girdiğinde kapasiteniz ne olacak?
Akü 5 milyon adetten 7 milyona çıkacak. Jantta ise şu an 11 milyon adet kapasitemiz var. Yeni yatırımla 13 milyona çıkarmayı planlıyoruz. Zaten şu anda yaklaşık 30 yıllık ortaklığımız olan Brezilya Maxion ile Avrupa'da jant üretiminde birinci sıradayız.
Holdingin bu süreçte izlediği yeni alan var mı?
Geçtiğimiz yıl holdingin vizyonunu yeniledik. Bildiğiniz gibi üç yıl önce başkan olduğumda ilk defa yönetim üçüncü kuşağa geçmiş oldu. Biz bu süreçte geleceğin iş alanlarında yatırım yapmak istiyoruz. Gelecek nesillere aktarabileceğimiz katlanmış bir değer oluşturmak istiyoruz.
Fırsat olarak gördüğünüz ve geleceğin iş alanları nelerdir?
Otomotiv sektörü bu anlamda şanslı ve dinamik. Bu yüzden otomotiv devam etmek istediğimiz bir sektör. Bu noktada malzeme teknolojileri çok değişiyor. Bu alana dönük işleri izliyoruz. Geçen yı bir venture capital şirketi kurduk. Türkiye, Almanya ve İngiltere odaklı bu şirket üzerinden özellikle teknoloji start up'la-rına yatırım yapacağız. Hem geleneksel hem yeni teknolojileri böylece takip ediyoruz. Venture capital şirketinin ekibini kurduk. Ekip, bu ülkelerde yatırım yapmak üzere network oluşturuyor. Hatta iki tane yatırım yaptık. Kurduğumuz Vinci şirketiyle mevcut alanlarımıza ek olarak start up dünyasında teknoloji nereye gidiyor, anlamak istiyoruz.
Yapılan iki yatırım hangi işlerdeydi?
Biri lojistik alanında, biri lojistik rr teknolojileri alanında. Zaten Vin-ci'de yatırım için dört alan belirledik: Mobilite, endüstri 4.0 çözümleri, lojistik, enejide iyi sistemler.
Yeni girişimlere yatırım için belirlenen bir bütçe var mı? İlk etapta 10 milyon Euro. Şirkette aile üyesi gençlerin bu işlere bakış açısı nasıl?
Saydığım üç ülke arasında bölünmüş ve genç bir ekibimiz var. Aileden ben ve kuzenim İnci Yuasa'nın başındaki Cihan Bey ile ilgileniyoruz.
Peki yıl sonu beklentiniz nedir?
Biz Euro bazında büyüme hedefledik. En azından yüzde 4-5 büyüme hedefliyoruz. İlk 4 ay fena geçmedi ama tabii iç pazar daha sevimsiz. Dış pazarda da her şey iyi gitmiyor.
En büyük sıkıntı finansman diyoruz, siz de yeni yatırımlardan söz ediyorsunuz. Finansman modeliniz nedir?
Finansman sıkıntısı daha çok iç pazarda, dışarıda kredi bulamamak gibi bir durum yok. Sadece alacakları zamanında alma sıkıntısı var. Kurdan para kazanmaya çalışan bir şirket olmadık. Kur değişse de biz dengede olmak istedik. Dolayısıyla prensip olarak kredi oranımızın öz sermayenin yüzde 30'undan fazla olmaması gibi bir prensibimiz var. Emin adımlarla büyümek istiyoruz.