Türkiye’nin en başarılı 100 Startup’ı seçildi

17 Ocak 2016
Burcu Tuvay


TOBB Genç Girişimciler Kurulu ve Endevour Türkiye’nin desteğiyle gerçekleştirilen ‘Startup 100 Ödül Töreni’nde Türkiye’nin en başarılı 100 startup’ı açıklandı.

BURCU TUVAY
btuvay@ekonomist.com.tr

Törende, sıralamaya giren ‘En Başarılı ilk 3 Kadın Startup’, ‘Anadolu Kökenli En Başarılı ilk 3 Startup’ ve ‘En Genç Startup’ ödülleri sahiplerini buldu.

100 Startup Vodafone’un girişimcilik programı FikirÇarkı, AnadoluJet, ITÜ ARI Teknokent ve DAP Holding sponsorluğunda, Bizz Consulting tarafından TOBB Genç Girişimciler Kurulu ve Endevour Türkiye’nin desteğiyle gerçekleştirilen ‘Startup 100 Ödül Töreni’nde Türkiye’nin en başarılı 100 startup’ı açıklandı.

232Pegasus Hava Taşımacılığı ve TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ali Sabancı, Vodafone Türkiye Icra Kurulu Başkan Yardımcısı Ender Buruk ve Fiba Holding Yönetim Kurulu Üyesi Murat Özyeğin’in de katılım gösterdiği törende, sıralamadaki ‘En Başarılı Ilk 3 Kadın Startup’, ‘Anadolu Kökenli En Başarılı Ilk 3 Startup’ ve ‘En genç Startup’ ödülleri takdim edildi.

Girişimcilik ekosistemini desteklemek, başarılı örnekleri öne çıkarmak ve yenileri teşvik etmek amacıyla oluşturulan Startup 100 Listesi, Türkiye’de melek yatırımcılardan risk sermayesi şirketlerine, basından bankalara büyük bir kaynak oluşturması hedeflenerek hazırlandı. Liste, sektörün önde gelen 58 isminin katkılarıyla, büyük jüri oylamasıyla oluşturuldu.

233MOBİL VE DİJİTAL GİRİŞİMCİLİK
Törende, girişimciliğin ülkemizdeki gelişimini ve önemini belirten Pegasus Hava Taşımacılığı ve TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ali Sabancı, girişimcilerin desteklenmesi konusuna değindi.

Ali Sabancı, sözlerine şöyle devam etti: “Girişimcilik bir ülkenin refahı ve zenginleşmesi için çok önemli. Girişimciliğin yadsınamaz değerlerinden biri istihdam yaratması.

Gençlerin girişimciliği bir kariyer seçeneği olarak görmelerini ve içlerinden bazılarının okullarından mezun olduklarında kendi işlerini kurup girişimci olmalarını sağlayabilirsek, o girişimci gençler de arkadaşları için yeni iş imkanları yaratmış olacaklar.

Ülkemizde girişimciliği artırabilirsek ülke olarak zenginleşir, daha çok kişiye istihdam yaratabilir, katma değer yaratan ürünler üretebilir ve dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisinden biri olabiliriz.”

234Ali Sabancı, girişimciliğin her alanının ama özellikle paylaşım ekonomisinin mobil ve dijital girişimcilik konularında ön planda tutulması gerektiğinin altını çizdi. Sabancı, ayrıca, Startup100 gibi projelerin ve projelere destek veren kurumların sayısının artmasının, ekosistemin büyümesi ve farkındalığın artması adına çok önemli olduğuna vurgu yaptı.

“ÇOK İNOVATİF FİKİR VAR”
Vodafone Türkiye Icra Kurulu Başkan Yardımcısı Ender Buruk ise önemli bir istihdam ve ekonomik gelişim kaynağı olan dijital girişimciliğe dikkat çekti.

Genişbant hizmetlerinin sürekli geliştiğini ve daha fazla insana ulaştığını ifade eden Buruk, bugün dijital dönüşümün, günlük ev yaşamını, sektörleri, iş modellerini hatta şehirleri bile baştan yarattığını söyledi.

Ender Buruk, sözlerini şöyle sürdürdü: “Dijital dönüşümün getirdiği bu baş döndürücü değişim sürecinde keşfedilecek, geliştirilecek çok fazla inovatif fikir var.

Bu fikirler, önemli ekonomik gelişim fırsatları sunuyor. Biz de Vodafone olarak bu alandaki girişimleri ekonomimize kazandırmak için geçtiğimiz yıl önemli bir adım attık ve Fikirçarkı programını başlattık.

Uluslararası Girişimcilik Merkezi (UGM) ve Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği Business Angels (BUBA) ile birlikte başlattığımız FikirÇarkı Programı ile projeleri fikir aşamasından büyüme aşamasına kadar değerlendirerek, altyapı, pazarlama, mentorluk, finansman ve eğitim desteği sunuyoruz.

Program ile Türkiye’deki yenilikçi dijital fikirleri ortaya çıkararak kendi ekosistemimi-ze katmak ve girişimlerin para kazanır, ticaret yapabilir hale gelmesine destek olmak istiyoruz.”

5 MİLYON TL’LİK YATIRIM
Ender Buruk, program kapsamında, Anadolu’da 38 üniversiteye giderek 10 binin üzerinde potansiyel girişimciye eğitim verdiklerini söyledi. Buruk, programa bin 300’ün üzerinde fikir sahibinin başvurduğunu vurguladı.

11 ayda bin 200 girişimciye birebir eğitim verdiklerini belirten Buruk, bugüne kadar 428 proje ön değerlendirme komitesinden geçerken 191 girişimciyle ayrıntılı görüşmeler yaptıklarını ve 26 projeye destek verdiklerini kaydetti.

Programa birinci yılında 5 milyon TL’yi aşan bir yatırım yaptıklarından da söz eden Ender Buruk, şöyle devam etti: “62 melek yatırımcı programımıza üye oldu. Vodafone FikirÇarkı olarak desteklediğimiz girişimlerin başarılarını artırarak yollarına devam ettiğini görmekten son derece mutluyuz.

Girişimciliğe yatırımın geleceğe yatırım demek olduğuna inanıyoruz. Dijital dönüşüme liderlik eden bir şirket olarak, dijital girişimciliğin desteklenmesi konusunda yatırımlarımızı artırarak sürdüreceğiz.”

En Başarılı İlk 10 Startup

1) BiTaksi
2) Paraşüt
3) Onedio
4) Getir
5) Ingenious
6) lyzico
7) Blesh
8) Peak Games
9) Zeplin
10) Visionteractive

En Başarılı İlk 3 Kadın Startup
1) Zeplin.io
2) Armut.com
3) Anne lütfen

Anadolu Kökenli En Başarılı İlk 3 Startup
1) Onedio - Ankara
2) Infodif - Ankara
3) Duraktan Taksi - Ankara

En Genç Startup
Scorp