BURCU TUVAY
btuvay@ekonomist.com.tr
Dünya genelinde gelecek vaat eden girişimler arasına seçilen ve şimdiden 400’den fazla kuruluşa hizmet veren Raklet, daha önce 420 girişim arasından Microsoft Ventures Accelerator Berlin’e katılmaya hak kazanmıştı. Raklet, temmuz ayında son bulacak bu programın ardından ise yeni aldığı Techstars yatırımıyla çalışmalarını Berlin’de sürdürmeye devam edecek.
2006 yılında Amerika’da kurulan Techstars, dünyanın en büyük girişim hızlandırıcılardan biri olarak biliniyor. Her yıl kendisine yapılan 700 başvuru arasından sadece 10 şirkete yatırım yapıyor ve ağırlıklı olarak teknoloji, donanım ve yazılım fikirlerine destek veriyor. Techstars Berlin, desteklediği girişimlerden yüzde 6’lık pay alıyor ve projelerin hayata geçmesi konusunda danışmanlık hizmeti sunuyor. Raklet’in Techstars programı dahilinde alacağı yatırım ise 120 bin doları buluyor.
ENTEGRE SOSYAL PLATFORM
Raklet, dernek, vakıf ve sivil toplum kuruluşlarının iletişimde olduk-lan kişilerin ve varsa üyelerinin bilgilerini güncel tutabilecekleri, e-mail ve SMS gönderebilecekleri, aidat ve bağış toplayıp etkinlikler düzenleyerek bilet satabilecekleri entegre bir sistem ve aynı zamanda sosyal bir platform.
Raklet’in temel amacı, kuramların birbirinden bağımsız araçlarla yürüttükleri süreçleri tek bir online platform üzerinden kolayca gerçekleştirmelerini sağlayarak üyelik sistemine dayalı kurumların çok daha etkin bir şekilde yönetilmesine imkanvermek. Sistem, kişi bilgilerinin bu farklı araçlar arasında sürekli olarak aktarılma işini ortadan kaldırarak büyük bir zaman ve kaynak israfının önüne geçiyor.
SEKİZ GİRİŞİMDEN BİRİ
Raklet, Gönen Eren ve Gerçek Karakuş tarafından Ocak 2015’te kuruldu. Raklet’in kuruluş hikayesi Eren’in Galatasaray Üniversitesi Mezunlar Derneği başkanı olduğu dönemde kullandığı sistemle derneğin hızlı bir şekilde büyümesine dayanıyor. Bu başarı kısa zamanda başka kurumlar tarafından fark edildi ve bu kurumların da sistemi kullanmayı talep etmeleriyle beraber yaklaşık 18 aylık bir ürün geliştirme sürecinin ardından ticari bir girişim halini aldı. Şimdi de global bir platform olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.
Raklet, Sabancı Üniversitesi Girişimcilik Kurulu’nun ön kuluçka merkezi SUCool’un destek verdiği girişimlerden biri. Sabancı Üniversitesi Girişimcilik Kurulu Direktörü Kutlu Kazancı, Raklet için, “Yaşadığı problemi çözen, pazardan talep gören ve pazarda gelişen, kurucusunun hem teknik hem işletme konularında vasıflı olduğu ve de referansla gelen bir proje Raklet. Bizim için ideal projelerden birisiydi” diyor.
Gönen Eren, geçtiğimiz nisan ayında Microsoft Ventures Accelerator Berlin programına seçilen sekiz girişimden biri olduklarını söylüyor. Eren, “500 bin dolarlık teknoloji altyapı desteğine hak kazandık. 29 Haziran’da Microsoft Berlin ofisinde yapılan demo gününde yüzlerce yatırımcıya sunum yapma şansı yakaladık” diye konuşuyor.
YATIRIMCILARA SUNUM YAPTILAR
Raklet’in kurucusu Gönen Eren’in de katıldığı SUCool’da üç aylık eğitim döneminde fiyatlama, şirket kurulumu, online büyüme konuları işleniyor. Raklet, SUCool’un Mayıs 2015 tarihinde, başarılı girişimcilerine yönelik düzenlediği Boston turuna da katıldı ve pek çok yatırımcıya projesini sunma fırsatı buldu. Eren, SUCool aracılığıyla benzer bir işi yapan Mass Challenge ve Evertrue’nun CEO’suyla tanışma fırsatı buldu.