Türk iş dünyasının örnek kardeşleri

18 Mart 2020
Aile şirketlerindeki gençlik rüzgarı, kardeş dayanışmasıyla daha bir güçlü esiyor. Omuz omuza çalışan kardeşler arasında, Eczacıbaşı Holding'ten Emre ve Esra Eczacıbaşı, Akfen'den Selim ve Pelin Akın, Aksoy Holding'ten Batu ve Banu Aksoy gibi isimler var.

SİBEL ATİK
satik@ekonomist.com.tr

İş dünyasında yönetim kademesi hızla gençleşirken, aile şirketlerinde ise kardeş dayanışması dikkatleri çekiyor. Dijital dönüşümün ve iş hayatına adım adım giriş yapan Z kuşağının yönetim kademesini gençleştirdiği aile şirketlerinde veliahtların dayanışması başarıyı getiriyor.

Kariyer yolculuğunda kardeş desteğiyle ilerleyen ve iş mücadelesini birlikte vererek başarıya yürüyen kız ve erkek kardeşlerin listesi hayli uzun. Örnek isimler arasında kimler yok ki...

Limak Holding'in veliahtları Ebru ve Batuhan Özdemir, Eczacıbaşı Holding'ten Emre ve Esra Eczacıbaşı Coşkun, Kahve Dünyası'ndan Kaan ve Dilara Altınkılıç Kutmangil, Akfen'den Selim ve Pelin Akın Özalp, Aksoy Holding'ten Batu ve Banu Aksoy Tarakçıoğlu gibi isimler kardeş desteğinin en güzel örnekleri olarak ön plana çıkıyor.

HIZLI ÇIKIŞ YAKALIYORLAR
MY Executive Kurucu Ortağı Müge Yalçın, aile şirketlerinde icracı görevleri yeni nesil kuşağa teslim eden grupların sayısının hızla artmaya başladığına dikkat çekiyor. Yalçın, çekirdekten yetişen ve iyi eğitim alan yeni kuşaktan isimlerin dayanışmayla üstlendikleri görevlerde hızlı çıkış yakaladıklarını dile getiriyor.

Gençlerin iş dünyasını yeni baştan tanımlayan dijital dönüşüm süreçlerini yönetmek konusunda daha başarılı olduklarını da ifade ediyor. Z kuşağını daha iyi anlamalarının, daha güçlü ve sağlıklı iletişim kurabilmelerinin yöneticilik kaslarını güçlendirdiğini belirten Yalçın, yönetimde aile üyelerinin birbirlerini desteklemelerinin başarı getirdiğini söylüyor.

"PELİN İLE ÇOK UYUMLUYUZ"

Henüz bir ay önce Akfen Holding'in CEO'luk koltuğuna oturan Selim Akın, kız kardeşi Pelin Akın ile yedi yıldır omuz omuza çalışıyor. Akfen Holding'te ikinci kuşağı temsil eden Selim Akın, kardeşiyle farklı iş kültürlerinden geldiklerini söylüyor.

Kendisinin kariyer yolculuğuna hol-dingte başladığını, kız kardeşi Pelin Akın'ın ise başka şirketlerde deneyim kazanıp holdinge geldiğini ifade ediyor. Ancak farklı iş kültürlerinden gelmelerine rağmen aralarında tartışma olmadığını anlatıyor.

Selim Akın, şunları söylüyor: "Yönetimde kuzen, gelin veya damat gibi hiçbir aile üyesi yok. Dolayısıyla ben kendi tecrübemden baktığımda bunun güzel olduğunu düşünüyorum. Kardeşimle iyi bir iş iletişimi kurduk.

Şanslı olduğumu düşünüyorum. Biz Pelin ile yedi yıldır birlikte çalışıyoruz. İş konusunda hiç benim dediğim olacak tartışması yaşamadık. Birbirimizin yaptığı işlere dönüp bakmayız. Konuşmadığımız ama ikimizin de bildiği kırmızı çizgilerimiz var. Ben daha çok destek tarafını yaşıyorum."

'KOLTUK KAVGASI'NIN ÖNÜNE GEÇEN 5 NOKTA

  1. Aile bireyleri arası nda yüksek sahiplik duygusunun sağladığı pozitif güç,

  2. Kardeşlerin yetkinlik alanlarına göre adil ve güven ortamı içinde çalışmaları,

  3. Kardeşlerin birbirlerinin iş tanımları ve rollerinin net olması ve bu yapıya saygı duymaları,

  4. Kardeşlerin birbirlerinin karakteristik özelliklerini yakından tanıyarak ekip sinerjisi yakalayabilmeleri,

  5. İmza yetkilerinin nasıl olacağının belirlenmesi.


YILDIRIM KARDEŞLER GÖREV BAŞINDA
Yıldırım Holding'in İcra Kurulu Başkanı Yüksel Yıldırım'ın kızı Rochelle Zeycan ve oğlu Jasper Sinan Yıldırım bir süredir grupta önemli görevler üstleniyor.

ABD'nin Atlanta şehrinde işletme ve pazarlama eğitimi aldıktan sonra Los Angeles'ta moda üzerine ikinci lisansını yapan Zeycan Yıldırım, holdingin hayırseverlik işlerinin başında yer alıyor.

Moda ve hayırseverliği buluşturarak dünyadaki farklı sosyal ihtiyaçlara ışık tutmayı hedefleyen Zeycan Yıldırım, ailesinin kurduğu Garip ve Zeycan Yıldırım Vakfı'nda dezavantajlı bireylerin yaşamlarını zenginleştirmek üzere sürdürülebilir çözümler arıyor.

Kardeşi Jasper Sinan Yıldırım ise Arizona Üniversitesi'nde finans ve uluslararası işletme öğrenimini tamamladıktan sonra İstanbul'da yaşamaya başladı.

Yıldırım Holding'te hazine ve finans departmanlarında görev alan Jasper Sinan Yıldırım, özellikle birleşme, satın almalar ve iş geliştirme odaklı çalışıyor.



YENİ İŞ FİKİRLERİNİ KOVALIYORLAR
Eczacıbaşı Holding'te girişimcilik ailenin iki genç üyesine teslim edildi. Geçen yıl holding bünyesinde oluşturulan İnovasyon ve Girişimcilik Koordinatörlüğü'nün başına getirilen Emre Eczacıbaşı, kardeşi Esra Eczacıbaşı Coşkun ile birlikte yeni iş fikirlerini kovalıyor.

Lisans eğitimini 2006'da Harvard Üniversitesi Ekonomi Bölümü'nde tamamlayan Emre Eczacıbaşı, 2008 yılında holdingte ilk görevini üstlendi.

Esra Eczacıbaşı Coşkun, Robert Kolej'in ardından Harvard Üniversitesi'nde Ekonomi ve Sanat Tarihi eğitimi aldı. Türkiye'ye döndükten sonra İstanbul Modern'de çalıştı. Esra Eczacıbaşı Coşkun, geçen yıl holdingin Dijital Dönüşüm Koordinatörü olarak görevlendirildi.

AĞABEYİNİN İZİNDEN GİTTİ
Silk and Cashmere'in patronu Ayşen Zamanpur'un çocukları da iş dünyasında kardeş dayanışmasına örnek olarak gösterilen isimler arasında yer alıyor. Ayşen Zamanpur, kısa bir süre önce CEO'luk görevini oğlu Ferhat Zamanpur'a, kreatif direktörlüğü ise kızı Yasemin Zamanpur'a devretti.

İcrada birlikte çalışacak olan ikili, şirkette yeni perakende akımını omuz omuza yönetecek.

Ferhat Zamanpur, işletme ve pazarlama dallarında üniversite eğitimi aldı ve University of Southern California'dan (USC) mezun olup Los Angeles'ta büyük bir tıp grubunun pazarlama bölümünde çalıştı.

Orada iki yıl tecrübe kazandıktan sonra 2010'da Silk and Cashmere'in grafik bölümünde işe başladı. Bir süre sonra kurumsal pazarlamaya yükseldi ve sonrasında en büyük katkılarından birinin dokunduğu e- ticaret bölümünde işe başladı. Bu bölümü baştan yapılandırdı.

Yasemin Zamanpur da ağabeyinin gittiği yoldan gitti ve başka şirketlerde deneyim sahibi olduktan sonra aile şirketinde çalışmaya başladı. USC'de işletme ve sinema bölümlerinden 2012'de mezun olup New York'ta IMG Fashion and Properties Pazarlama bölümünde çalıştı.

2014 yılında aile şirketine katıldı. Neredeyse tüm departmanlarda aktif görev aldıktan sonra, 2017'den bu yana tüm yurtdışı mağazaların, cornerların ve e-ticaretin yönetimini üstlendi

"BİRBİRİMİZİ TAMAMLIYORUZ"
Kahve Dünyası markasıyla tanıdığımız Altınmarka Grubu'nda da kardeşler görev başında yer alıyor. Grup şirketlerinden Detay Gıda'nın CEO'su olan Dilara Altınkılıç Kutmangil ve kardeşi Kaan Altınkılıç, dayanışmayla görevlerini yürütüyor.

Kahve Dünyası markası yaklaşık dört yıldır Kaan Altınkılıç'a emanet. Ablası Dilara Altınkılıç Kutmangil ise dokuz yıldır işin başında.

Dilara Altınkılıç Kutmangil, kardeşiyle birbirlerini iyi tamamladıklarını söylüyor. Etkinlik alanlarını iyi bilip süreci iyi yönettiklerini aktaran Kutmangil, şöyle devam ediyor: "Babamın bize sunduğu imkanları hep büyütmeye çalıştık.

Babamın sunduğu altyapı olmasa Detay ve Kahve Dünyası'nda bu kadar büyüyemezdik. Babam problemleri büyütmeyi sevmeyen bir karakterde ve çok sakin bir yaklaşıma sahip. Yanlışlarımız ve doğrularımızın da arkasındadır.

Biz de babamızdan aldığımız destekle Kaan ile iyi bir ekip olduk. Birbirimizin zayıf ve güçlü yönlerini biliyoruz. Dolayısıyla çalışma alanlarımızda etkinliklerimizi iyi bilmek, bize güzel bir çalışma ortamı sağlıyor."

"AYNI HAYALE İNANIYORUZ"
Porselen, vitrifiye, turizm ve madencilik sektörlerinde faaliyet gösteren Gürallar Grubu'nda da üst yönetimde kardeş dayanışması yaşanıyor. Gürallar Grubu Yönetim Kurulu Üyesi ve Güral Porselen CEO'su Harika Güral, grupta yönetim kurulu üyesi olan kardeşleri Ali ve Sami Güral ile ekip olarak çalışıyor.

Harika Güral, "Benim için kardeşlerimle çalışmanın en güzel tarafı, aynı hayale inan, o hayali gerçekleştirmek için canla başla çalışan yol arkadaşlarına sahip olmak. Bizim için önemli olan şirketlerimizin bekasıdır" diyor.

Harika Güral, uzun süre hem porselen hem de turizm işini birlikte götürdüğünü ama gastronomiye olan tutkusunun kendisini işin porselen kısmında kalmaya ittiğini söylüyor. ABD'deki eğitim hayatını bitirip Türkiye'ye döndükten sonra Sami Güral'ın turizme daha çok ilgi gösterdiğini ifade ediyor.

Matematikle arası hep iyi olan, hesap kitap gerektiren işlerde hep ön sırada yer alan Ali Güral'ın ise vitrifiye ve enerji konularına yöneldiğini belirtiyor. Harika Güral, "Bizde iş bölümü kendiliğinden gelişti diyebiliriz" diye konuşuyor.
MURAT ERGENE ERGENE CONSULTING & HGA GROUP TÜRKİYE BŞK.
“KARDEŞLER ARASINDA YAZILI BİR ANAYASA OLMALI”
“Holdinglerin üst yönetiminde kardeşlerin görev aldığı çok sayıda grup var. Bu yapıdaki gruplarda mühim olan kardeşlerin iş tanımlarının ve rollerinin net olması ve bu yapıya saygı duymalarıdır.

Kardeşler arasında adil, açık ve net bir yazılı aile anayasası olmalıdır. İmza yetkilerinin nasıl olacağının belirlenmesi, kardeşlerin huzurlu bir çalışma ortamında çalışmalarında önemli bir kriter. Kardeşlerin birlikte imza atacakları parasal tutar ya da ayrı ayrı imza yetkilerinin seviyesi iyi tanımlanmalı.”