Türk iş dünyasında global liderler artıyor

20 Aralık 2019

Türkiye'de STK'lardaki temsil gücü globale uzanan birçok isim var. Bunlar arasında Erol Kiresepi, Çağatay Baydar, Şadan Kaptanoğlu ve Özgür Tort gibi isimler yer alıyor. Belirsizlik dönemlerinde çözümcü olmaları, Türk yöneticilerin daha çok öne çıkmasını sağlıyor.





SİBEL ATİK
satik@ekonomist.com.tr





İçecekten perakendeye, ilaçtan teknolojiye herbiri alanında dünya lideri şirketlere kaptanlık eden Türk profesyonelleri artık sivil toplum kuruluşlarının (STK) global ağlarında da etkinliklerini artırıyor.





Tabloyu görmek için görsele tıklayın.









Temsil gücü Türkiye'den globale uzanan isimler arasında, Uluslararası İşveren Sendikası (IOE) Başkanı Erol Kiresepi, iki dönem Dünya Faktoring Organizasyonu (FCI) başkanlığını üstlenen ve yeni dönemde yönetim kurulu üyesi olan Çağatay Baydar, kısa bir süre önce Global Alüminyum Folyo Üreticileri İnisiyatif başkanlığını üstlenen Göksal Güngör, Uluslararası Denizcilik Konseyi'nin başkanı Şadan Kaptanoğlu gibi iş insanları yer alıyor.





Türkiye iş dünyasını global iş örgütlerinde dünya başkanlığından yönetim kurulu üyeliğine kadar geniş bir alanda temsil edenler arasına en son Migros Grubu'nun icra başkanı Özgür Tort da katıldı. Özgür Tort perakende sektörünün globaldeki çatı birliği Tüketici Ürünleri Forumu'nu eş başkanlığı görevini üstlendi.





KRİZ TECRÜBESİ
Son yıllarda şirketler veya STK'larda temsil gücü artan Türk yöneticilerin bu başarısında elbette global piyasalarda faaliyet gösteren Türk şirketlerinin çoğalması da etkili.





MY Executive Kurucu Ortağı Müge Yalçın, bu gelişmenin, Türkiye'den global lige yükselen şirketlerin faaliyet gösterdikleri sektörlerde paylarının, ağırlıklarının, etkilerinin artmasının bir sonucu olduğunu söylüyor.





Yalçın, Türkiye'nin kültürel zenginliğinin de bu kültür içinde büyüyen yöneticilere avantaj sağladığını ifade ediyor.





Türk yöneticilerin çok kültürlü yapılarının yönetimde kendilerini başarılı kıldığını dile getiren Yalçın, "Kriz tecrübeleriyle yoğrulmuş kariyerleri, Türk yöneticilerin öne çıkmasındaki nedenlerden bir diğeri" diyor.





Türk yöneticilerin koşullara uyum sağlama becerileri ve her işi mümkün kılmaya çalışmaları da avantajlar arasında yer alıyor.





İş örgütlerinde globalde başkanlık görevi üstlenen Türk yöneticilerin Türkiye'nin ve ekonominin itibarını da yükselttiğini söyleyen Müge Yalçın şunları aktarıyor: "Bu eğilimin gelecekte de artarak süreceğini düşünüyorum.





Zira bireysel olarak baktığınızda, ülkemizdeki yetenek havuzu çok zengin ve güçlü.





Şirketler açısından baktığınızda da her geçen gün artan ihracatımızla ülkemizi global pazarlarda temsil eden markaların güçlendiğini görüyoruz. Bunlar, önümüzdeki yıllarda yurtdışındaki iş örgütlerinde Türk başkanların sayısının daha da artacağının işareti."





ULUSLARARASI KARARLARDA SOZ SAHİBİ
Yeni nesil yöneticilerin sahip olduğu yüksek nitelikler ve birçok şirketin global arenada söz sahibi olacak seviyede gelişim göstermesi uluslararası iş örgütlerindeki temsil gücümüzü artırıyor.





Bu isimlerden Global Alüminyum Folyo Üreticileri İnisiyatifi (GLAFRI) Başkanı ve Assan Alüminyum Genel Müdürü Göksal Güngör, iş insanlarının globaldeki başarılarını gururla takip ettiğini söylüyor.





Dünya folyo pazarında etkisi çok yüksek olan bir STK niteliğindeki GLAFRI başkanlığının Türkiye için önemine işaret eden Güngör, "Uluslararası ticaret savaşlarının global ticareti bu denli etkilediği bir dönemde, GLAFRI gibi, küresel alüminyum folyo sektörünün yüzde 60'ını temsil eden bir kuruluşuna başkanlık etmemiz ayrıca önem kazanıyor" dyor.





Göksal Güngör'e göre Türkiye'nin ihracatına önemli katkılarda bulunan alüminyum sektöründen bir temsilcinin global arenada alınacak kararların ve yapılacak yasal düzenlemelerin içinde olması, Türkiye'nin de bu konularda söz sahibi olması anlamına geliyor.





Güngör, "Bu nedenle buradaki görevimi itinayla, ülkemiz ve sektörümüz açısından arz ettiği önemin farkındalığıyla yerine getirmeye gayret gösteriyorum" diyor.





OYUN KURUCU OLUNUYOR
Dünya Faktoring Organizasyonu'nun (FCI) iki dönem başkanlığını yapan ve yeni dönemde de yönetim kurulu üyeliğini yürüten Çağatay Baydar ise STK'larda artan etkinliğin Türkiye'nin globalde de oyun kurucu olması açısından önemli olduğunu söylüyor.





4,5 yıllık başkanlık deneyiminin katkılarını anlatan Baydar, dünya faktoring sektörünün en büyük ve tek organizasyonu olan FCI'ye 90 ülkeden 400 finans kuruluşunun üye olduğunu belirtiyor.





Bu birlikte söz sahibi olmanın Türkiye için prestij ve kredibilite açısından büyük önemi olduğunu da kaydediyor. Baydar, "Türkiye dünya faktoring sektöründe oyun kurucu pozisyonda ve dünyada en fazla ihracat faktoringi yapan ülke konumunda" diye konuşuyor.





BELİRSİZLİĞE KARŞI ESNEKLİK
Türkiye'den globale yükselen yöneticiler dünyada pek çok farklı yetenekleriyle öne çıkıyor. Türk yöneticilerin dirayetli ve çalışkan olmaları performans baskısının yüksek olduğu ortamlarda daha çok öne çıkmalarını sağlıyor.





Esneklik ve her duruma bir çözüm bulma pratikliği de öne çıkan en önemli özelliklerden biri olarak ifade ediliyor. Egon Zehnder Global Ortağı Tankut Şen-sürücü, son dönemde globalde de yoğun bir belirsizlik sürecinin yaşanmasının Türk yöneticileri daha fazla öne çıkardığını ifade ediyor.





Şensürücü, kriz ortamlarında Türk yöneticilerin liderlik özelliklerinin değer kazandığını belirtiyor. Türk yöneticilerin önlerindeki probleme odaklı olmalarının Türkiye ekonomisi dışa açıldıkça daha aktif olmalarına fırsat sunacağını da söylüyor.





Şensürücü, "Türk yöneticilerin global piyasalara yön verebilecek çok fazla özellikleri var. Ekonomimiz dışa açıldıkça insanlarımızın fikirleri de daha fazla değer bulacak ve Türkiye'ye olan ilgiyi artıracak" diyor.