Türk Akımı'nda yarı yol tamamlandı

30 Ocak 2018
Rusya'dan Türkiye'ye yılda 15,7 milyar metreküp doğalgaz taşıyacak olan Türk Akımı'nın birinci hattının 530 kilometresi tamamlandı. İlk hattın Türk kıyılarına mayıs ayında ulaşması öngörülüyor. 2019 sonunda ise ilk gazın Türkiye'ye ulaştırılması planlanıyor.

ÖZLEM BAY YILMAZ
obay@ekonomist.com.tr

Türk Akımı Doğalgaz Boru Hattı, Türkiye ile Rusya arasında son dönemde yürütülen en önemli enerji projesi olarak öne çıkıyor. Türkiye, Rusya'dan halen Batı Hattı olarak adlandırılan Ukrayna, Romanya ve Bulgaristan güzergâhından gaz alıyor.

Türk Akımı ise Batı Hattı'nı ikame edecek olan bir proje. Rus doğalgazını Türkiye ve Avrupa'ya taşıyacak olan Türk Akımı'nın deniz bölümünün inşaatı hızla ilerliyor. İki hattan oluşan 930 kilometrelik projenin, birinci hattının 530 kilometrelik bölümü tamamlandı.

Böylece Türkiye'nin güncel doğalgaz ihtiyacının yaklaşık yüzde 35'ini karşılayacak ilk hattın yapımında yarı yol geçildi. Projenin ikinci hattının ise yaklaşık 224 kilometresi döşenerek Türkiye-Rusya münhasır ekonomik bölgesi sınırına kadar getirildi. Boru hattının,

Karadeniz tabanına inşa edilen iki derin deniz geçiş hattından oluştuğunu belirten Türk Akımı Sözcüsü Aslı Esen, "İlk hattın Türk kıyılarına mayıs ayında ulaşmasını öngörüyoruz. 2019sonunda da ilk gazı Türkiye'ye ulaştırılması planlanıyor" diyor.

GÜZERGAH NETLEŞMEDİ
Rusya'nın Anapa kıyısından Türkiye'ye Kıyıköy'e kadar uzanacak birinci hat, Petrol Taşıma AŞ'nin (BOTAŞ) çalışmaları ile Lüleburgaz'a getirilecek. Avrupa'nın kullanımı için ayrılan ikinci hattın kara kısmı ise BOTAŞ ve Gazprom'un ortak olarak kuracağı bir şirket tarafından inşa edilecek.

Bu hat İpsala üzerinden Avrupa'ya gönderilecek. Türk Akım'ın ikinci hattının güzergahı ise henüz netleşmedi. Türkiye'den çıktıktan sonra hattın, Yunanistan'dan mı Bulgaristan'dan mı Avrupa'ya uzanacağı konusu, hala masada.

6 MİLYAR DOLARI BULACAK
Detayları 2014 yılında ortaya çıkan Türk Akım projesi, Rusya'nın Ukrayna ile sorun yaşamasının ardından gündeme geldi. Rusya, Türk Akım ile doğalgazını Avrupa'ya alternatif yolla taşımayı planlıyor. Türk Akımı'nda iki hattın toplam kapasite 31,5 milyar metreküp. Bunun 15,7 milyar metreküpü doğrudan Türkiye'nin kullanımına açılacak.

İki hattın inşaatının 6 milyar doları bulması bekleniyor. Projeyle Türkiye'nin ve Avrupa'nın enerji güvenliğine katkı sağlanacağının altını çizen Aslı Esen, şunları anlatıyor: "Boru hattı, Türkiye'nin batısına doğalgaz tedarik ederek ülke ekonomimiz için hayati önem taşıyan bu yakıta erişim güvenliği sağlayacak. Ayrıca, doğu ile batı arasında bir köprü görevi gören Türkiye, Türk Akım ile Güney ve Güneydoğu Avrupa için kilit bir bağlantı noktası olacak."

DOĞALGAZ'IN BAŞKENTİ
Gazprom'un davetlisi olarak Türk Akımı'nı besleyecek ana sahalardan biri olan ve "Rusya'nın doğalgaz başkenti" şeklinde nitelendirilen Novy Urengoy'u ziyaret ettik. Hava sıcaklığının çoğunlukla -40 derecenin altında olduğu bölge, Gazprom'un doğalgaz üretiminin yüzde 70'inden fazlasını karşılıyor. Bölge, 12 trilyon metreküp gaz rezerviyle dünyanın ikinci ve Rusya'nın da en büyük doğalgaz yatağı konumunda.