Turizmde yüksek sezon dönemine girilirken, Rusya'dan İngiltere'ye kadar kaynak pazarlardan gelen erteleme kararları umutları temmuz ayına öteledi. Plan tutarsa turist akını ile geçen yılın rakamları aşılacak ve sezon da kışa kadar uzayacak.
13 Haziran 2021 tarihli sayıdan
Dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgınında aşı çalışmalarının hızlanması ülkelerin normalleşme adımlarında en belirleyici unsur. Turizmde yüksek sezona girdiğimiz haziran ayında Rusya, Almanya, İngiltere gibi kaynak pazarlardan turizmde ciddi hareketlilik bekleniyordu.
Böylece geçen yıl 16 milyon turist ağırlayan Türkiye'nin bu yıl 31 milyon turist rakamına ulaşması da hedeflenmişti. Ancak Rusya ve İngiltere pazarlarından gelen Türkiye'ye uçuşların haziran sonuna ötelenmesi kararları, umutların geçtiğimiz yıl olduğu gibi temmuz ayına sarkmasına neden oluyor.
Cumhurbaşkanının nüfusun büyük bir çoğunluğunun haziran ayında aşılanacağına yönelik açıklamaları, başlayan normalleşme süreci ile iç turizmin de temmuzda hareketlenmesini sağlayacak.
İÇ TURİZM HAREKETİ
Butik otellerden kıyı otellerine, tekne kiralamalarından karavan ve kamp alanlarına kadar geniş yelpazede iç turizm hareketi bekleniyor.
Şehir otellerinde ise toparlanmanın önümüzdeki yıldan itibaren başlaması beklentisi hakim. Almanya'nın Türkiye'nin risk oranını düşürmesi ile bu pazardan hareketin başlaması beklenirken Rus, Batı Avrupa, Benelüks ülkeleri vatandaşları ile İngilizlerin de yasakların kalkmasıyla ülkemize gelmesi bekleniyor.
İçinde bulunduğumuz sürecin turizm sektörü için zorlu bir dönem olduğuna dikkat çeken Wyn-dham Hotels & Resorts EMEA Başkanı Dimitris Manikis, Türkiye'nin önümüzdeki dönemde de turizmde cazibesini koruyacağını vurguluyor.
Manikis, "Türkiye tarihi, doğal güzellikleri, güzel yemekleri, misafirperver güzel insanları ile turizmde öne çıkıyor. İki yıl sonra insanlar tarihinde görülmediği kadar çok gezecekler. Bu da ciddi bir turizm hareketi yaratacak. İnsanlar Türkiye'ye gelmeye devam edecek. 2021 ve sonrasında Türkiye'deki otellerden çok umutluyuz" diye konuşuyor.
RAKİPLER ATAKTA
Vaka sayılarının 10 binin altına düşmesine rağmen siyasi nedenlerden dolayı Rusya, Türkiye uçuşlarını 21 Haziran'a erteledi ve birçok Avrupa ülkesi de o tarihlerde Türkiye uçuşlarını açmayı planlıyor. İngiltere de 22 Temmuz'da uçuşlarını başlatacak.
Otelciler ve turizm sektörü her türlü hazırlığı yapıp turistlerin gelmesini beklerken geçen yıldan daha iyi bir sezon geçirilmesine yönelik beklentiler ise hala canlılığını koruyor. Çünkü geçen yıl temmuzda turizm hareketi başlamış eylül sonunda sezon kapanmıştı. Ancak bu yıl aşının etkisiyle kış aylarını da güzel geçirilmesine yönelik beklenti bulunuyor.
Rusya'nın 15 Nisan'da koyduğu Türkiye charter uçuş yasağı 1 Haziran'da bitecek diye tatilciler rezervasyonlarını iptal etmeyip ertelemişti. Rusya Tur Operatörleri Birliği (ATOR) verilerine göre, uçuş yasağının 21 Haziran'a kadar uzatılmasıyla haziran ayında Rusya'dan gelmesi beklenen 338 bin kişilik ve 274 milyon Euro'luk kayıp oldu.
Rusya'nın Türkiye'ye charter uçuşlarını yasaklama kararını uzatması üzerine İspanya ve Yunanistan gibi rakip ülkeler Rus turistleri çekmek üzere kolaylaştırıcı kararları devreye aldı.
Örneğin, Yunanistan ve Tunus Rus turistleri çekmeye yönelik çalışmalar yaparken İspanya, Rus turistler için kolaylaştırılmış sınır giriş koşullarını açıkladı. Rusya'nın Türkiye kararıyla pazarda meydana gelen boşluktan yararlanmak için harekete geçenler arasında Arnavutluk ve Lübnan da bulunuyor.
SEZON KASIM AYINA UZAR
Bu yıl iç turizmde de temmuz ayından itibaren ciddi bir canlanma beklenirken aşı çalışmalarının hızlanmasıyla sezonun kasım ortalarına kadar uzaması da bekleniyor. Avrupa'da yaşayan Türklerin de turizmde ciddi potansiyel oluşturacağına dikkat çekiliyor.
Jolly Tur Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar, bu yıl son 20 yılın en yüksek iç pazar hareketliliğinin yaşandığı bir yıl olacağını söylüyor. Yurtdışından gelecek turistlerin de talep yoğunluğunun nasıl karşılanacağını belirleyeceğine dikkat çeken Vardar, "Otellerin yaklaşık yüzde 50'si geçen yılki gibi iç pazar yoğunluğu ve diğer pazarlardaki taleplere paralel açılma kararı alıyor.
Özellikle Rusya, İngiltere ve Almanya pazarı Türk turizmi için çok önemli'' diyor. Bu pazarların açılması ve ülkeye gelen taleplerin artmasıyla resort ve şehir otellerinin hizmete başlayacağına
işaret eden Vardar, yoğun bir iç pazar hareketliliği yaşanan sezonun kasım ortasına kadar devam edeceği kanaatinde.
İç turizmde Bodrum, Kemer, Belek, Side, Alanya, Kuşadası, Marmaris, Fethiye, Özdere, Seferihisar oldukça yoğun talep alırken, Erdek, Avşa, Şile, Ağva, Akçay, Edremit ve Ayvalık da yoğun talep alıyor.
TEKNEYE TALEP ARTTI
Bu yıl yerli ve yabancı turistler için tekne kiralamak da öne çıkıyor. Viravira.Co Kurucu Ortağı & CEO'su Baran Yıldırım, normalde yat turizmi sektöründeki talebin yüzde 60-70'inin yurtdışından geldiğini bu yıl ise pandeminin etkisiyle yurtiçi talebin yurtdışı talepten daha fazla olduğunu söylüyor.
Uçuşların sınırlandırılması veya seyahat yasakları gibi nedenlerle yabancı turistlerin Türkiye'deki teknelere ulaşmakta zorluk yaşadığına dikkat çeken Yıldırım, kademeli normalleşme süreciyle yabancı turistlerin Türkiye'deki teknelere ulaşabilmeleriyle tekne tatiline olan ilginin artacağını belirtiyor.
Yıldırım, "Sürece baktığımızda artan yurtiçi ilginin yurtdışı kaynaklı zayıflığı telafi ettiğini görüyoruz. Bu yıl sektörün yüksek sezonda yüzde 100'e yakın bir kapasite kullanım oranına yaklaşacağını tahmin ediyoruz" diyor.
FİRUZ BAĞLIKAYA / TÜRSAB BAŞKANI "TEMMUZDA HAREKET BAŞLAYACAK"
"Dünya Turizm Örgütü verilerine göre, 2020'de 1 milyar insan seyahat edemedi. Tatil yapmaya olan özlem son derece yüksek. Pandeminin kontrol altına alınmasının ardından turizmde toparlanma sürecine girileceğini öngörüyoruz. Avrupa Birliği ülkeleri arasında AB Dijital COVID Sertifikası (aşı pasaportu) uygulamasının 1 Temmuz'dan itibaren yürürlüğe girmesi bekleniyor. Uygulamaya Türkiye'nin de dahil olmasıyla temmuz ayıdan itibaren turizmde hareketlenme başlayacaktır. Aşılanmanın hızlanmasıyla temmuzda iç turizm de hareketlenecektir."