DR. ORHAN KARACA
okaraca@ekonomist.com.tr
Bu değer haziran ayında 62,6 seviyesindeydi. Buna göre temmuz ayında TGE’de yüzde 2,7’lik düşüş yaşandı.
2018 krizinden bu yana genelde 60’ın altında seyreden TGE’de haziran ayında biraz toparlanma yaşanır gibi olmuştu.
TGE’nin değeri haziran ayında tam 13 ay aradan sonra tekrar 60’ın üzerine çıkmış ve 62,6’yı bulmuştu. Her ne kadar bu seviye de iyimserlik-kötümserlik sınırı olan 100’ün çok altında olsa da ekonomide umutların yeşermeye çalıştığının bir işareti gibiydi.
Ancak geçen ayki değerlendirmemizde TGE’deki bu artışın ekonomide yaşanan gelişmelerle çok uyumlu olmadığını ve bu umudun boşa çıkması ihtimali bulunduğunu ifade etmiştik. Nitekim temmuz ayında TGE’de yeniden düşüş yaşanması bunu gösteriyor.
TGE’nin alt kalemlerine bakıldığında, özellikle genel ekonomik duruma ve işsizlikteki artışa yönelik olumsuz beklentilerin tüketiciyi umutsuzluğa ittiği görülüyor. Tüketici böyle bir ortamda tasarruf etme ihtimalini de pek yüksek görmüyor.
Aslında TGE’de 2-3 puanlık iniş ve çıkışların fazla bir anlamı olmadığını belirtmekte fayda var. Bu endeksteki böyle ufak değişimlere çok büyük anlamlar yüklememek gerekiyor.
TGE’de önemli olan noktayı iyimserlik-kötümserlik sınırı olan 100’ün ne kadar uzağında olduğumuz oluşturuyor. Bu kritik eşiğin epey zamandır çok altındayız ve bu da iyi bir duruma işaret etmiyor.