Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile Merkez Bankası'nın birlikte hazırladıkları Tüketici Güven Endeksi (TGE) nisan ayında 63,5 değerini aldı. TGE'nin mart ayındaki değeri 59,4'tü.
DR. ORHAN KARACA
okaraca@ekonomist.com.tr
Buna göre nisan ayında TGE'de yüzde 6,9 oranında artış yaşandı. TGE'nin değeri önceki dört ayda 60'ın altındaydı. Kasım ayında 60 değerini alan TGE ondan önceki iki ayda da bu seviyenin altında değerlere sahipti.
Yani TGE'nin değeri yedi aydır çok düşük düzeyde seyrediyordu. Bu da tüketici güveninde derin bir kötümserliğe işaret ediyordu. TGE'de 100'ün üzerindeki değerlerin iyimserliğe ve 100'ün altındaki değerlerin kötümserliğe işaret ettiğini burada hatırlatalım.
TGE'de nisan ayında görülen yükseliş ise hafif bir toparlanmaya işaret ediyor. Gerek Türkiye'de gerekse diğer ülkelerde yapılan çalışmalar, iktisadi birimlerin güvenini genelde finansal piyasalardaki gelişmeler ile siyasi gelişmelerin etkilediğini gösteriyor.
TGE'nin nisan ayı verilerinin dayandığı anketin düzenlediği ayın ilk iki haftasında finansal piyasalarda olumlu bir gelişme yoktu.
Tam tersine bu dönemde döviz kurlarında yükseliş yaşanıyordu ki bu tüketici güvenini olumlu etkileyebilecek bir gelişme değil. Bu dönemde tüketici güvenini olumlu etkileyebilecek tek siyasi gelişme ise 31 Mart'ta yapılan yerel seçimler gibi görünüyor.
Öyle görünüyor ki tüketici yerel seçimlerin sonuçlarını az da olsa olumlu karşılamış bulunuyor. Ekonominin krizden çıkabilmesi için tüketici güveninde nisan ayında yaşanan toparlanmanın devamının gelmesi gerekiyor.