Tepe yönetimde gençlik rüzgarı esiyor

29 Ocak 2020

Son bir yılda aile şirketlerinin tepe yönetiminde değişim rüzgarı esiyor. Hüsnü Özyeğin, Şevket Sabancı ve Ayşe Zamanpur gibi iş dünyasının önde gelen isimleri, sahneyi yeni kuşağa bırakıyor.





SİBEL ATİK
satik@ekonomist.com.tr





Bunda dijital dönüşüm ve iş hayatına adım adan Z kuşağının etkisi büyük. İş dünyasının önde gelen gruplarında tepe yönetimde değişim rüzgarı esiyor. Türkiye'nin önde gelen aile şirketlerinde, özellikle son bir yıllık süreçte başkanlık veya CEO'luk koltuğunda bayrak devri yaşanıyor.





Dijital dönüşüm, Y kuşağının etkinliğini artırması ve iş hayatına adım adım giriş yapan Z kuşağı, bu değişimin ana belirleyicisi oldu. İş dünyasının baş aktörleri ise buradan hareketle yönetim kademesinde gençlerin dinamizmine daha fazla yer açmaya başladı.





Fiba ve Dede-man'ın ardından üst düzey yönetim bayrağını yeni nesle emanet eden büyük gruplar arasına en son Esas ve Akfen Holding de katıldı.





Şubat ayı içinde de Anadolu'nun en büyük gruplarının başında gelen Sanko Holding'de bayrak değişimi olacak. 65 yaş kuralı olan Sanko Holding'de yönetim kurulu başkanı Zeki Konukoğu, görevi kardeşi Adil Sani Konukoğlu'na teslim edecek. 1961 doğumlu Konukoğlu, bu görevi 2026 yılana kadar sürdürecek.





Yaşanan değişimle dev gruplarda yönetim kademesi hızla gençleşirken, bayrağı devralan isimlerin ekonominin güçlü bir aktörü olmak için nasıl yol izleyecekleri ise yakından izleniyor.





Mesela ekonomi sahnesinde öne çıkan isimlerden Murat Özyeğin'in, holdingin kaptanlığını üstlenirken önümüzdeki süreçte yönetiminde olduğu TÜSİAD gibi sivil toplum kuruluşlarında da üst düzey görevler alması bekleniyor.





GÖREV DEVRİ İÇİN BİR YIL ÇALIŞTI
Holdingin tepe yönetiminde gençlere yer açan şirketlerden Fiba Holding'de hatırlanacağı gibi bundan üç ay önce önemli bir değişim yaşandı.





Fiba ve Fina Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Özyeğin, başkan yardımcısı ise Ayşecan Özyeğin Oktay oldu. Grubun kurucusu Hüsnü Özyeğin ise grubun onursal başkanı unvanını aldı.





İş hayatında 50 yılı geride bırakan ve 32 yıl önce Finansbank'ı kurarak grubun temellerini atan Hüsnü Özyeğin, bu değişimle yıllardır süren fiili liderliğin adını koyduklarını söylüyor. Murat Özyeğin'in işlerin içine doğup işlerle büyüğünü aktaran Hüsnü Özyeğin, bu süreci şu sözlerle anlatıyor:





"Murat Özyeğin, 2003 yılından beri de grubumuzda çalışıyor. Finansbank'ın satışı sonrası grubumuzun stratejik ve mali dönüşümünde güçlü bir sorumluluk üstlendi.





Kendisi, başta liman işletmeciliği, yenilenebilir enerji, varlık yönetimi ve madencilik sektörlerinde gruba büyük fayda sağlayan doğru yatırım kararlarına imza attı, iyi bir lider oldu.





Bu kararı alırken, grubumuzun sürdürülebilirliğinin gelecek nesilleri de kapsaması için uzmanlarla birlikte son bir yıl içinde yoğun olarak çalıştık."





ESAS'TA ALİ SABANCI DÖNEMİ
Şevket Sabancı ve ailesi tarafından 2000 yılında kurulan Esas Holding'de yönetim kurulu başkanlığı görevine Ali Sabancı getirildi. Babası Şevket Sabancı'dan başkanlık görevini devralan Ali Sabancı, bunun kendisi için gurur verici olduğunu söylüyor.





19 yılda Esas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Şevket Sabancı ve Yönetim Kurulu Başkan Vekili Emine Sabancı Kamışlı liderliğinde pek çok başarıya imza attıklarını belirten Sabancı, “Bundan sonra da ülkemiz ve grubumuz için daha iyisini yapmak üzere var gücümüzle çalışacağız.





Önümüzdeki dönemde de Esas Holding’in değerleri olan aile olmak, güvenilirlik, sorumlu vatandaşlık, girişimcilik, çeviklik ve bağımsız düşünüp birlikte karar alma olgusu bizlere kılavuz olmaya devam

edecek” diye konuşuyor.





YATIRIMA DEVAM MESAJI
Bir süredir yapılanmaya giden ve portföyünü güçlendirmek üzere önemli adımlar atan Akfen Holding’te CEO’luk koltuğuna ailede ikinci kuşağı temsil eden Selim Akın oturdu. İbrahim Süha Güçsav'ın yerine gelen Selim Akın, yeni dönem hedeflerini belirledi.





Akfen Holding olarak 2018 ile 2019 yılları içinde 6,8 milyar TL yatırımla 5 bin 523 kişiye ilave istihdam sağladıklarını ifade eden Selim Akın, yeni dönemde de yatırımlara devam edeceklerini söylüyor.





Akın, "Gelecek dönemde de önümüze koyduğumuz hedeflerimizi yakalarken, 2020 yılında altyapı projelerine yatırım yapmaya devam edeceğiz. Aynı zamanda Akfen'in yatırımcı genlerine uygun olarak fırsat gördüğümüz yeni alanlarda da yatırım yapmayı amaçlıyoruz" diyor.





"GENÇLERE İNANIYORUM"
Perakende sektöründe 28 yılı geride bırakan ve Silk and Cashmere'in başında olan Ayşen Zamanpur da şirketin üst yönetimini gençlere bırakmayı seçti.





CEO'luk görevini oğlu Ferhat Zamanpur'a, kreatif direktörlüğü ise kızı Yasemin Zamanpur'a devreden Ayşen Zamanpur, dijitalleşmeyle gelen yeni perakende akımını gençlerin çok erken kavradığını söylüyor.





Ailenin ikinci neslinin bu noktada gerekli dönüşüme başarıyla imza attıklarını aktaran Ayşen Zamanpur, "Ben yeni yönetimi destekleyecek, ağırlıklı olarak mali işlerle ilgilenecek, istenilen her noktada danışmanlık yapacağım" diyor.





MOTİVASYONLARI YÜKSEK
Aileden ya da profesyonel, genç yöneticilerin ortak özelliklerini değerlendiren MY Executive Yönetici Ortağı Müge Yalçın, motivasyonlarının yüksek olmasını ve iyi bir eğitim almalarını önemli bir avantaj olarak ifade ediyor.





Bunun yanı sıra genç CEO'ların, dijital dönüşüm süreçlerini yönetmek konusunda da daha başarılı olduklarını söyleyen Yalçın, "Hem çalışan hem de tüketici olarak iş dünyasına etkileri, Z kuşağını daha iyi anlamaları, daha güçlü ve sağlıklı iletişim kurabilmeleri de genç yöneticilerin diğer bir avantajı" diyor.





Bu avantajların yanında elbette gençliğin getirdiği dezavantajlar da var. Genç yöneticilerin, deneyim eksikliğini gidermek için mentor ya da koç gibi tecrübeli birinden destek almaları gerekiyor.





Müge Yalçın, aile şirketlerinin bu ihtiyacı gidermek için yönetim kurullarına, genç yöneticiye koçluk yapabilecek bir bağımsız üye katma yoluna gittiklerine işaret ediyor.









MURAT ERGENE ERGENE CONSULTING & HGA GROUP TÜRKİYE BAŞKANI
"YENİ NESİL YENİLİĞE DAHA AÇIK"
"Yeni neslin önemli bir yatırım fırsatı için bankadan daha rahat kredi alma iştahı var.





İşi vefa borcu için değil, ehline vermek konusunda daha atak olabiliyorlar. Bunun için de profesyonel üst düzey yönetici bulan danışman şirketler ile görüşüyor ve fikir alıyorlar.





Sadece Türkiye'yi değil çevre ülkeleri, dünyayı düşünüyorlar, dil biliyorlar.





Dijital dönüşüm çağını iyi takip ediyorlar. Sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik, ileri insan kaynakları analitiği konularına daha çok ilgi gösteriyorlar."









MURAT YEŞİLDERE EGON ZEHNDER YÖNETİCİ ORTAĞI
"BAYRAĞI DAHA DA İLERİYE TAŞIYACAKLAR"
"Yeni görevlerinde ikinci ya da üçüncü nesil temsilcilerini bekleyen en büyük zorluk, görevi devraldıkları kurucu başkanların bazılarının hala işin bizzat içinde olmaya devam etmesi olacak.





Yönetmesi daha da zor olanı ise Türkiye'deki hakim kültür paralelinde, kurucu başkanların çalışanlar, iş dünyası hatta regülatör veya kamu yöneticileri tarafından işin içine çekilmeye çalışması olacaktır.





Hüsnü Özyeğin ve Hamdi Akın gibi kurucu başkanların başarılı performansları oldukça etkileyici. Ancak Murat Özyeğin ve Ali Sabancı gibi iş dünyasının önde gelen temsilcilerinin de geniş repertuarları ile bayrağı daha da ileriye taşımak, farklı renkler getirmek konusunda zorlanacağını zannetmiyorum."