Temettüsü yüksek hisseleri öneriyor

23 Mart 2017
Yatırım Finansman, özellikle ikinci yarıyılda piyasalarda pozitif görünüm bekliyor. ihracatı fazla, defansif ve temettü verimi yüksek hisselerde pozisyon almayı öneren kurumun model portföyünde yüzde 30 hisse, yüzde 30 mevduat, yüzde 20 altın, yüzde 10 tahvil ve yüzde 10 döviz var. Yatırım Finansman Genel Müdürü Ömer Eryılmaz, borsada 12 aylık hedef fiyatlarının 92.500 olduğunu söylüyor.

GÖZDE YENİOVA                                          CEREN ORAL
gyeniova@ekonomist.com.tr                    coral@ekonomist.com.tr

Piyasalar açısından 2017 yılı, önemli gündem başlıklarıyla yoğun bir görünüm çiziyor. FED’in ve TCMB’in adımları, borsa ve kurdaki seyir, makro-ekonomik göstergeler ve jeopolitik gelişmeler özellikle takip edilen konular olmayı sürdürüyor. Piyasaların önceliğini ise 16 Nisan’da yapılacak olan anayasa referandumu oluşturuyor.

Tüm bu gelişmelerin önümüzdeki dönemde piyasalara nasıl yansıyacağı da merak ediliyor. Ekonomist olarak bu süreçte beklentileri ve yatırımcının nasıl hareket etmesi gerektiğini konuşmak üzere Yatırım Finansman araştırma ekibiyle bir araya geldik.

İKİNCİ YARIYIL OLUMLU
2016’daki beklenmedik gelişmelerden sonra 2017’yi ‘sıçrama tahtası’ olarak görmek gerektiğini söyleyen Yatırım Finansman Araştırma Müdürü Mehmet Akif Daşıran, yılın ikinci yarısında piyasalarda pozitif görünüm bekliyor. Daşıran, reel yatırımların artacağı, tüketimde canlanmanın yaşanacağı tahmininde bulunuyor.

Borsa tarafında da çarpanların iyileştiği, yurtdışı iskontonun azaldığı, kârlılıkların daha iyi olacağı bir ikinci yarıyıl öngörüyor. Bu çerçevede de 84.000 seviyesinden alım öneriyor.

Borsa ile faiz arasındaki uyumsuzluğa da dikkat çeken Mehmet Akif Daşıran, şöyle devam ediyor: “Yılbaşından bu yana BİST-100 Endeksi yaklaşık yüzde 15 getiri sağlarken faizlerde bunu destekleyecek geri çekilmeyi fazla göremedik. Hisse senedi piyasasının bu motivasyonunun yurtdı-şından kaynaklandığı kanaatindeyim. Yılbaşından bu yana dolar bazında, gelişmekte olan ülke (GOÜ) hisse senedi endekslerinin performansını takip ettik.”



YABANCI İLGİSİ
Bu noktada, Yatırım Finansman Koordinatörü Levent Durusoy, ikinci yarıyıl için yabancı yatırımcıların tavrının da olumlu olduğunu ifade ediyor. Yabancı payında artışa ek olarak doğrudan yatırımlarda da hareketlenme görüldüğünü vurgulayan Durusoy, “Türk varlıklarına yabancı ilgisinde değerlemelerin cazip olması, en önemli etken. Yabancılar iskontonun gevşemesini bekliyor.

Yabancı ilgisi anlamında GOÜ’lerle performansımız paralel” diye konuşuyor. Durusoy, uzun vadede yabancıların tavrında FED’in, ABD Başkanı Donald Trump’ın ekonomik söylemlerinin büyümeye etkisinin, ABD tahvil faizlerinin seyrinin ve global piyasalardaki risksiz getiri oranlarının önemli olacağı bilgisini de veriyor.



İHRACATVE TURİZM
2017’ye yönelik makroekonomik göstergeler de önem arz ediyor. 2016 yılı büyümesini yüzde 2,5 olarak öngören Yatırım Finansman Başekonomisti Can Uz, 2017’de büyümede kilit rolü ihracatın oynayacağı görüşünü paylaşıyor. Uz, “İhracat tarafında, kurdaki seviyelerin marjları bir miktar yükselttiğini, tekstil gibi 2016’da rahat hareket alanı bulamayan bazı sektörlerin öne çıkmaya başladığını görüyoruz.

Dış talep koşulları böyle giderse, ihracat 2017’de büyümeye pozitif katkı yapacak” diyor. Can Uz, turizmde risk faktörü olsa da mayıstan itibaren iyileşmenin görüleceğini de sözlerine ekliyor.

ÖNE ÇIKAN RİSKLER
Peki, olumsuz senaryo ve riskler neler? Yurtdışında FED’in faiz artış olasılığının dörde çıkmasıyla Türkiye gibi GOÜ varlıklarının satış baskısıyla karşılaşabileceğini belirten Can Uz, bu olası durumu yatıştırabilecek gelişmeyi ‘Trump’ın politikalarının hala belirginleşmemesi’ olarak görüyor. Yurtiçi cephede belirleyici etkenin referandum sonucu olacağını, jeopolitik risklerin seyrinin de takip edileceğini aktarıyor.

YATIRIMCILAR NE YAPMALI?
Bu süreçte yatırımcıların nasıl pozisyon alması gerektiği de önemli taşıyor. Referandum öncesinde mevcut hisse senedi fiyatlarındaki uyumsuzluk nedeniyle çekimser olduklarını söyleyen Mehmet Akif Daşıran, borsa yatırımcısına, ihracat ağırlığı fazla, satış kontratları döviz bazında olan, defansif, temettü verimi yüksek şirket hisselerinde pozisyon almayı öneriyor.

Daşıran, “ İkinci yarıyılda yatırım yapmak isteyen yatırımcılar için mart ayı geri çekilmeler ve temel değerleme fonksiyonlarında düzelmelerle ‘fırsat ayı’ olabilir” diyor. Yatırım Fi-nansman’ın model portföyü ise yüzde 30 hisse, yüzde 30 mevduat, yüzde 20 altın, yüzde 10 tahvil, yüzde 10 döviz olarak dağılım gösteriyor.