Temettü hisseleri yatırımcıya kazandırıyor

29 Mart 2018
BİST-100'ün dalgalı seyrettiği bu dönemde temettü verimi yüksek hisselerin performansını inceledik. Bu hisseler, BİST'e göre yatırımcısına daha iyi getiri sağlıyor. Uzmanlar, ilk çeyrek bilançosu ile temettü verimi ve beklentisi yüksek hisselerde 'alım'da kalınabileceğini söylüyor.

CEREN ORAL
coral@ekonomist.com.tr

Geçen haftaya 115.450'den başlayan BİST-100 Endeksi; devlet tahvillerindeki değer kazancı ve banka hisselerindeki yükselişle hafta ortasından itibaren toparlanma eğilimine girdi. Endeks, haftayı 116.603'ten kapattı.

Geçen hafta piyasalar, ABD Merkez Bankası'nın (FED) toplantısını da izledi. FED, faizleri 25 baz puan artışla yüzde 1,50-1,75'e yükseltti. FED Başkanı J. Powell, enflasyon hedefi yakalanmadan faiz artırım hızındaki artışın ekonomiye zarar verebileceğine değindi.

Tabloyu görmek için görsele tıklayın.



FED'in 2018'de üç faiz artırım projeksiyonunun ekonominin izlenmesi gerektiği sinyali verdiği, FED'in 2018 için 'güvercin', sonrası için 'şahin' olduğu ifade ediliyor.

Gedik Yatırım'ın yatırım danışmanlığı bölümden Onurcan Bal, 2017'deki yüzde 47,6'lık yükselişle iskontosunu belirli ölçüde kapatsa da BİST-100'ün halen iskontolu olduğunu söylüyor. "Küresel piyasalardaki risk iştahı ve portföy hareketleri BİST-100'ün yönünü belirleyecek" diyen Bal, merkez bankalarının enflas-yonist baskıların oluşmasına bağlı olarak sıkılaşma adımlarını hızlandırmasının BİST'i baskılayabileceğine dikkat çekiyor.

TEMETTÜDE DURUM NASIL?
Bu süreçte portföy ve hisse tercihleri de önem kazanıyor. Biz de hisse seçimlerinde etkili olan ilk çeyrek bilanço beklentilerini ve temettülerdeki tabloyu analiz ettik. Temettü, şirketin bir yıllık faaliyet dönemindeki net kârından pay sahiplerine dağıttığı kâr payı anlamına geliyor. Uzmanlar, bir şirketin düzenli temettü dağıtmasının ve temettü veriminin yüksek olmasının, sonraki dönemler için olumlu kârlılığa işaret ettiğini kaydediyor. Bu da şirketin mali yapısının güçlü olduğu anlamına geliyor.

'TEMETTÜ LİDERLERİ'
28 Ocak 2018 tarihli dergimizin 'Temettü liderleri' başlıklı kapak haberinde, 2012-2017 dönemini kapsayan beş yılın tamamında ya da dördünde düzenli olarak temettü dağıtan 69 şirketin tablosuna yer vermiştik. Bu yıl için bu hisselerde temettü beklentisinin yüksek olduğu öngörüsünü paylaşmıştık. Bu haftaki haberimizin tablosunda ise bu şirketlerin 19 Mart itibarıyla 2017 yılı kârından dağıtacağı kesinleşen brüt temettü oranlarına yer verdik.

Tablodaki 69 şirketten 51'i bu yıl temettü dağıttı veya dağıtacak. Geriye kalan 18 şirketten altısı temettü ödemeyeceğini bildirirken 12'si henüz açıklama yapmadı. Ancak 2017 yıl sonu bilançolarının 12 Mart'ta tamamlandığını, şirketlerin temettü bilgisini genelde bilançolarıyla paylaştığını belirtelim. 26 Ocak'tan bugüne temettü açıklayan 51 hissenin 28'i ise endeksin üzerinde getiri sağladı.

HANGİ HİSSELER?
Işık FX Araştırma Uzmanı Burak Yunus-cular, bu yıl brüt temettü verimi açısından öne çıkan şirketleri Türk Traktör, İş Yatırım Ortaklığı, Bosch Fren Sistemleri, Tofaş, Aygaz, Erdemir, TAV Havalimanları, Bolu Çimento, Adana Çimento ve Mardin Çimento olarak sıralıyor. Yunuscular, temettü miktarı açısından Tüpraş, Tofaş, İş Bankası C ve Soda Sanayii'yi beğeniyor.

"Beklentilerimizin aksine, 2015'e kadar düzenli temettü veren, 2015'te yüzde 10 temettü verimiyle yatırımcılarının güvenini kazanan Sinpaş GYO bu yıl temettü dağıtmadı" diyen Burak Yunuscular, Ak Enerji, Bizim Toptan ve Bandırma Gübre'nin de temettü dağıtmayarak dikkat çektiğini söylüyor. Yunuscular, bu hisselerin getiri ve piyasa değerlerinde düşüş görüldüğünü belirtiyor.

Şirket kâr etmemişse temettü ödemiyor. GCM Menkul Araştırma Uzmanı Enver Erkan, kârın düşük veya yatırım için değerlendirilecek olması gibi etmenlerin de temettü dağıtmamada etkili olduğunu söylüyor. Erkan, "Erdemir, 2017'de bu nedenle temettü ödemedi.

THY 2013'ten, Kardemir 2015'ten beri temettü dağıtmıyor" diyor. Enver Erkan, normalde düzenli temettü politikası olan Türk Telekom'un en son 30 Mayıs 2016'da temettü dağıttığını, 2017'de Saudi Oger sıkıntıları nedeniyle temettü dağıtmadığını da sözlerine ekliyor.

YATIRIMCILARA ÖNERİLER
Ahlatcı Yatırım Araştırma Uzmanı Özgecan Özdemir, güçlü kârlılık performansı sergileyen şirketlerin temettü dağıtmasının hisseye yatırım için önemli etken olduğunu kaydediyor. Özdemir, hissenin uzun soluklu temettü verimi yakalamasının kritik olduğu görüşünde. Şirketin, artan temettü oranı istikrarı yakalamasının hisseye avantaj sağladığını söyleyen Özdemir, Tüpraş, Aygaz ve Erdemir'i tercih ediyor.

Temettü gibi şirket bilançoları da yatırım kararlarında önemli kriterlerden. GCM Men-kul'den Enver Erkan, ilk çeyrekte telekom, savunma, otomotiv, dayanıklı tüketim, havacılık ve petrokimyadan başarılı performans bekliyor. "Düzenli temettü veren ve 2018'de iyi kâr beklenen şirketler bir köşeye yazılmalı" diyen Erkan'a göre, BİST'te 115.000'in üzerinde kalındığı sürece bilanço ve temettü beklentisi yüksek hisselerde 'alım'da kalınabilir.

EROL DANIŞ YATIRIM FİNANSMAN ARAŞTIRMA MÜDÜRÜ
"TEMETTÜ HİSSELERİ DAHA İYİ GETİRİ SAĞLAYACAK"
"2017 yılı son çeyrek finansal sonuçlarının açıklanmasıyla yatırımcıların dikkatleri yüksek temettü ödeyen şirketlerde olacak. Kısa vadede piyasanın genelinde olumlu trend beklemediğimiz için yatırımcıların bu dönemde yüksek temettü ödeyen hisselere yönelmesini ve bu hisselerin piyasanın geneline göre daha çok getiri getirmesini bekliyoruz.

Araştırma takip listemizdeki şirketlerin ortalama temettü verimleri yüzde 3,3. Takip listemizde, Tüpraş'ın yüzde 11,8, Adana Çimento A'nın yüzde 11,7, Bolu Çimento'nun yüzde 11,4, Mardin Çimento'nun yüzde 10,3, Doğuş Otomotiv'in yüzde 8, Erdemir'in yüzde 7,7, Türk Traktör'ün yüzde 7,4 ve Emlak GYO'nun yüzde 6,9 ile en yüksek temettü verimine sahip hisseler olduğunu hesaplıyoruz."