tyilmaz@ekonomist.com.tr
2021'in ikinci çeyrek döneminde 108 satınalma&birleşme işleminde yaklaşık 2,2 milyar dolarlık işlem hacmi gerçekleşti. Böylece ilk yarıda toplamda 234 işlemde 4,2 milyar dolar hacme ulaşıldı.
22 Ağustos – 4 Eylül 2021 tarihli sayıdan
Özellikle teknoloji odaklı start up'lara ve şirketlere büyük ilgi var. Türkiye'de bu yılın ilk çeyreğinde satınalma&-birleşme (S&B) işlemleri açısından 126 işlemde yaklaşık 2 milyar dolar hacme ulaşılmıştı. İkinci çeyrekte de ilk çeyreğe benzer bir tablo ortaya çıktı.
19'u yabancı 89 tanesi yerli yatırımcıların gerçekleştirdiği 108 işlemde yaklaşık 2,2 milyar dolarlık hacme ulaşıldı. Bu süreçte en çok dikkat çeken konunun teknoloji odaklı start up'lara, girişimlere olan büyük ilginin olduğunu söylemek mümkün.
Tabloları görmek için görsellere tıklayın.
Yerli ve yabancı fonlar, melek yatırımcılar, stratejik alım yapmak isteyen şirketler teknoloji odaklı girişimlere odaklanmış durumda. Bu yıl ilk yarıda Trendyol, Getir, Dream Games, Garaj Sepeti gibi listeye uzatabileceğimiz önemli işlemlerin olduğunu gördük.
StartupCentrum tarafından hazırlanan 2021 1. Yarıyıl Türkiye Startup Ekosistemi Yatırım Raporu'na göre, 2019'un ikinci yarıyılından 2021'in ilk yarıyılına kadar geçen 1,5 yılda yatırım sayısı iki kat arttı.
Yatırım miktarları incelendiğinde, 2020 ilk yarıya göre bu yıl ilk yarıda yedi kat artışla ekosistem tarihinin bir yarıyılda ulaştığı en yüksek yatırım miktarına ulaşıldı.
Start up ekosistemdeki mevcut artışın sürmesi durumunda 2022 yılında 2 milyar dolar yatırım miktarına ulaşılacağı öngörülüyor. Burada oyun sektörüne olan ilgiye de özellikle dikkat çekiliyor.
BU YIL NE OLUR?
Bu yılın tamamı için yapılan tahminlerde 7-8 milyar dolar aralığının öne çıktığını görüyoruz. Daha iyimser tahminlerde ise 10 milyar dolar hedefi veriliyor. KPMG Birleşme ve Satın Alma Hizmetleri, Tüketici Ürünleri ve
Perakende Sektör Lideri Gökhan Kaçmaz işlem hacminin, büyük işlemlere ek olarak son dönemlerdeki şirket alım satımlarındaki artan aktiviteyle küçük ve orta çaplı işlemlere de hareket getirdiğini söylüyor.
Bu hareketlilik ile birlikte 2020 yılından daha iyi bir 2021 bekleyen Kaçmaz, "Bu doğrultuda bu dönemde ülkemizde 6-7 milyar dolar seviyelerinde toplam işlem hacmine tanıklık etmeyi bekliyoruz" diyor.
Kaçmaz'a göre pandeminin etkisi, küresel piyasalar ve Türkiye'deki ortamı göz önünde bulundurunca şirketler için bu dönemde de en kolay ve mantıklı büyüme yolu inorganik büyümeden geçiyor.
YABANCI İLGİSİ DÜŞÜK
Bu yılın ilk yarısında da yabancı yatırımcıların ilgisinin düşük olduğu net olarak görülüyor. Ülkemizde de ekonomik koşulların, şirket değerlemeleri açısından yabancı şirketlerin yatırımına daha elverişli koşullar oluşturmasından dolayı yabancı yatırımcının ilgisinin zamanla artacağı öngörülüyor.
İş Yatırım'ın değerlendirmesine göre yılın ilk yarısı için 3,3 milyar dolar işlem hacmi oluştu. Bu yıl, 2020'de yakalanan 10 milyar doların üzerinde bir rakamın gerçekleşmesi gerektiği kanaatinde olan İş Yatırım Satınalma&Birleşme Bölümü Müdür Yardımcısı Aydın Eralap, yabancıların teknoloji başta olmak üzere belirli sektörlerde hala istekli olduğunu ancak hem proje etütleri hem de değerlemeler konusunda daha temkinli davrandıklarını anlatıyor.
Deloitte'a göre yabancı yatırımcılar özellikle internet ve mobil hizmetler, teknoloji, üretim ve finansal hizmetler sektörlerindeki yatırımlara odaklandı ve bu işlemlerin vereceği ivme ile işlem hacmi 10 milyar dolar seviyesinin üzerine çıkabilir. Özel sermaye fonları tarafında ise büyük hacimli çıkış/exit işlemleri ile yatırımların realize edilmesi bekleniyor.
OLASI İŞLEMLER
Deloitte Türkiye Ortağı ve Finansal Danışmanlık Lideri Kıvanç Çıdam, yılın ikinci yarısına bakıldığında internet ve mobil hizmetler alanındaki işlemler ve yakın zamanda tamamlanması beklenen yeni yatırım turlarının bu yılki işlem piyasasını şekillendireceğini söylüyor.
Çıdam, "Internet ve mobil hizmetler dışında teknoloji, üretim ve finansal hizmetler sektörleri de ilgi çekmeye devam ediyor.
Daha önce de belirttiğimiz gibi, son iki çeyrekte özel sermaye fonları özellikle üretim ve hizmet sektörlerinde faaliyet gösteren portföy şirketlerinden çıkışı değerlendirebilirler. Bu varlıklar yabancı stratejik yatırımcılar için cazip olacaktır" diyor.
Pandemi şartlarında neredeyse her sektör konvan-siyonel bakış açısından çıktı ve güçlü kalabilmek için
teknoloji ile daha çok bütünleşerek dijitalleşme yolunda önemli adımlar atıyor.
Bu bağlamda gerek küresel çapta gerekse Türkiye'de tarım teknolojisi, fintech dediğimiz finansal hizmet teknolojileri ve sağlık teknolojileri gibi türev sektörler ciddi anlamda önem kazandı. Hatta birçok şirket yatırım aldı.
Pandemiyle birlikte başlayan dijitalleşme döneminin devam etmesini bekleyen Gökhan Kaçmaz, şirketlerin faaliyetlerini teknolojik dönüşüm ile daha çok dijital platformlara aktaracağını ve yeni unicorn şirketlerinin bu sektörlerden çıkacağını tahmin ediyor.
Kaçmaz sözlerine şöyle devam ediyor: "Geçen yıl da işlem hacmi anlamında başı çeken teknoloji, medya ve telekomünikasyon, girişim ekosisteminin de büyümesini sürdürmesi ile bu yıl da en çok ilgi görecek sektörler olacak.
İlk çeyrekte Kümaş Manyezit'ın Erdemir tarafından satın alınması, Propak'ın Constantia Flexibles tarafından satın alması gibi büyük işlemler gördüğümüz endüstriyel üretim ve otomotiv sektörü de ön planda olmaya devam edecektir."