Teknoloji şirketi kurma yarışı hızlandı

Teknolojiyi yakından takip etmek ve rekabette öne çıkmak isteyen şirketler, kendi teknoloji şirketlerini kuruyor.

24 Ocak 2023

Teknolojiyi yakından takip etmek ve rekabette öne çıkmak isteyen şirketler, kendi teknoloji şirketlerini kuruyor. Bankacılık sektöründe başlayan bu akım, perakende ve inşaat gibi farklı sektörlere de sıçradı. Trendin daha da yaygınlaşması bekleniyor.

22 Ocak - 04 Şubat 2023 tarihli sayıdan

Teknolojik değişime uyum sağlamak isteyen şirketler artık bu konuda dışarıdan hizmet almakla yetinmiyor. Teknolojiyi yakından takip etmek ve rekabette öne çıkmak isteyen şirketler, kendi teknoloji şirketlerini kurmaya başladı. Bu akım ilk olarak bankacılık sektöründe başladı. 

İş Bankası'ndan Yapı Kredi'ye pek çok banka hem teknolojide öncü olmak hem de farklılık yaratmak için teknoloji şirketleri kurdu. Bu furya son dönemde perakende, inşaat ve lojistik gibi farklı sektörlere de sıçradı. Şirketler rekabette öne çıkmak için teknoloji şirketi kurmaya başladı.

Örneğin; inşaat, maden, enerji ve eğlence başta olmak üzere birçok sektörde faaliyet gösteren Gür-soy Grup, yeni bir teknoloji şirketi kurduğunu duyurdu. Exepix isimli şirket perakende, enerji, inşaat ve madencilik alanlarındaki teknoloji açığı ve potansiyelini desteklemek adına çözümler geliştirecek. 

Yeni nesil teknolojilere yatırım yapmayı amaçlayan Exepix, enerji alanında geleceğin teknolojisi olan elektrikli araç şarj ünitelerinin tüm yazılım ve altyapı süreçlerini geliştiriyor. 30 kişilik yazılım ekibiyle faaliyetlerine başlayan Exepix, kısa ve orta vadede 100 kişilik bir yazılımcı ekibine ulaşmayı hedefliyor.

PERAKENDEDE ÖNCÜ OLDU

Bugün beş kıta ve 93 ülkede online ve offline kanallarıyla hizmet veren Defacto da kendi teknolojilerini geliştirme hedefiyle yola çıkan şirketlerden biri. DeFacto Teknoloji bünyesinde yer alan 350 kişilik geliştirme takımı şirketin omni-channel altyapısını güçlendiriyor ve perakende sektörünün dönüşümüne öncülük eden yazılımlar geliştiriyor.

Diğer taraftan bu yıl hem NFT hem de metaverse alanında çalışmalara başlayan şirket, bu kapsamda başarılı karikatürist Uğur Gürsoy'un hayat verdiği Fırat karakteriyle birlikte NFT alanına giriş yaptı. 

2023 yılı ilk çeyreğinde metaverse dünyasına güçlü bir giriş yapmayı hedeflediklerini söyleyen DeFacto Online Genel Müdürü Önder Şenol, şöyle konuşuyor: "Birçok firmanın aksine metaverse dünyasında oluşturduğumuz mağazamızı herkesin erişimine açacağız, bu ortamda insanlar özel koleksiyon ürünlerimizi görüp e-ticaret üzerinden alışverişini tamamlayabilecekler.

Aynı zamanda birbirleri ile sohbet edip deneyimi en üst düzeyde yaşayabilecekler. Metaverse için hem ürün yönetimi ekipleri hem de Defacto Teknoloji'de dijital inovasyon ve iş çözümleri ekibimiz hazırlıklarını tamamladı." 

DeFacto Teknoloji bünyesinde önemli bir konu da 'veri'. Veriyi daha etkin kullanma, büyük veri platformları ve bulut teknolojilerinden faydalanmak ve yapay zeka tabanlı projeler geliştirmek için önemli yatırımlar yapılıyor.

Prefabrike ve çelik yapı sektöründe faaliyet gösteren Vefa da Teknopark İstanbul'da inovasyon ve teknoloji şirketi kurdu. Şimdiye kadar holding bünyesinde çalışmalarını sürdüren İnovasyon ve Teknoloji Geliştirme Birimi şirkete dönüştürüldü.

AR-GE ve ÜR-GE faaliyetlerine odaklanacak TAV HAVALİMANLARI olan şirket, TÜBİTAK, KOSGEB, TTGV, KalkınmaAjansları ve üniversiteler ile proje geliştirecek. Vefa Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Güner, yeni geliştirdikleri ürünlerin son yıllarda toplam cirosunun neredeyse yüzde 50'sini oluşturduğunu söylüyor.

YAPAY ZEKAYA ODAKLANACAK

Ekol Lojistik ise Logiverse ismiyle teknoloji şirketi kurdu. 170 kişilik uzman kadrosuyla çalışmalarına başlayan şirketin, 2023 yılında 250 kişiye çıkması hedefleni yor. Teknoloji ve yazılım geliştirme ekibine özellikle yapay zeka alanında çalışacak AR-GE mühendisleri eklemek ve lojistik araştırma enstitüsü formatına dönüşmesini sağlamak hedefleniyor.

Halen, yazılım geliştirme, iş analizi, test, devops, iş zekası, optimizasyon ve yapay zeka alanında çalışan ekiplerle hizmetini sürdüren Logiverse'nin bünyesinde kargo platformu, nakliye yönetim sistemi, e-ticaret platformu, depo yönetim sistemi, otomasyon çözümleri, dış ticaret ve gümrükleme çözümleri, filo yönetimi, optimizasyon ve veri bilimi çözümlerine odaklanılıyor.

Bu ihtiyacı ilk keşfeden markalardan olan TAV, TAV Technologies'le havalimanlarında operasyonel verimlilik ve yolcu memnuniyetini geliştirecek çözümler geliştiriyor. 

Havayolları, yer hizmetleri, kamu kuruluşları gibi çok sayıda paydaşın sistemlerinin birbiriyle entegrasyonunu sağlayan yazılımlar geliştiren şirketin yapay zekadan yararlanarak yoğunluk tahmini, kaynak kullanımı optimizasyonunu sağlayan çözümleri bulunuyor.

Yolculara yönelik olarak mobil uygulamalar, bilgi ekranları, kiosklar, self-check-in, temassız güvenlik kontrolü gibi uygulamalar geliştiriliyor. Bugüne kadar kendi kaynaklarıyla 40'tan fazla ürün geliştiren şirketin bünyesinde 400'den fazla mühendis çalışıyor.

TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Serkan Kaptan, "TAV Technologies bu süreçte ciddi bir başarı elde etti. Geliştirdiği ürün ve çözümler bugün 20'ye yakın ülkede 50'ye yakın havalimanında kullanılıyor. 

Son iki yılda ürün kataloğunu yenileyen iştirakimiz, küresel rekabette önemli bir konuma geldi. Önümüzdeki dönemde Orta Asya, CIS, Afrika başta olmak üzere tüm dünyada daha hızlı bir büyüme ivmesi yakalamasını bekliyoruz" diyor.

FINTECH İLGİ ÇEKİYOR

Son dönemde finansal teknolojilerin önem kazanması bu alana yönelik yatırımların da artmasına neden oldu. Migros'un müşterilerinin ödeme, para transferi başta olmak üzere finansal işlemleri hızlı, kolay ve güvenli bir şekilde yapabilmeleri amacıyla kurduğu Moneypay Ödeme ve Elektronik Para Hizmetleri ' A.Ş.'ye Resmi Gazete'de yayımlanan karar ile elektronik para kuruluşu izni verildi. 

Geliştirilen MoneyPay uygulaması ile alışverişler Migros yazar-kasa ve jet kasalarından temassız bir şekilde QR kod ile tamamlanabiliyor, finansal iş partnerlerinin tanımladığı hazır limiti kullananlar ise ödemelerini 30 güne kadar masrafsız erteleme imkanına sahip oluyor.