CEREN ORAL
coral@ekonomist. com.tr
Savunma sanayi harcamalarının, yerli üretim teknolojilerine ağırlık verilmesinin ve yatırımların artmasının etkisiyle, sektör şirketlerinin 2018’de de gelirlerini ve kârlarını yükselteceği tahmin ediliyor. 2018’deki en önemli riski ise kur artışı oluşturuyor.
Tabloyu görmek için görsele tıklayın.
YÜKSEK GETİRİ
2014 ve 2015’te ortalama yüzde 48,1 artan, 2016’da yüzde 28,2 getiriyle yatırımcısını sevindiren BİST Teknoloji Endeksi, 2017’de daha da büyük bir atılım gerçekleştirdi.
2017’ye 66.429’dan başlayan BİST Teknoloji Endeksi, 14 Kasım’da 167.322 ile rekor kırdı. 2017 Aralık itibarıyla 132.000’lerde seyreden teknoloji endeksi, yılbaşından bu yana yaklaşık yüzde 90 getiriyle BİST-100’ü getiride geride bıraktı.
BİST Teknoloji Endeksi’nde yer alan 15 hissenin 12’si 2017’nin başından bu yana getiride kazandırdı. Burada yüksek getirisiyle öne çıkanKron Telekom, Karel Elektronik, Aselsan, Datagate ve Link Bilgisayar ile Teknosa ve Netaş Telekom’un endeksin üzerinde getiri sağladığı görülüyor.
YATIRIMLAR VE İHALELER
Peki, teknoloji hisselerindeki bu olumlu tablonun nedenleri ne? Işık FX Araştırma Uzmanı Burak Yunuscular, teknoloji endeksindeki yukarı yönlü eğilimin nedenleri arasında, sektör şirketlerinin yatırımlarını artırmasını, savunma sanayiine önem verilmesi sonucu yapılan harcamaları ve ihaleleri gösteriyor.
Pazarın gelişen teknolojik sistemlerden yola çıkarak büyüme potansiyelini artırdığını belirten Yunuscular’a göre, bu durum sektör şirketlerinin satışlarını yükseltmesini sağlıyor. Bunun aktiflere ve kârlılığa olumlu yansıması da başarıyı getiriyor.
HANGİ HİSSELER?
Teknoloji şirketleri, yabancı oranı ve temettü verimliliğiyle de dikkat çekiyor. Gedik Yatırım Araştırma Uzmanı Ceren Bakçay, Arena, Datagate ve İndeks Bilgisayar ile Aselsan ve Logo Yazılım’ı yabancı oranıyla ön plana çıkan sektör hisseleri olarak sıralıyor. Bakçay, son beş yıllık dönemde, Aselsan, Arena, Despec ve İndeks Bilgisayar’ın istikrarlı temettü ödediğini ve bu hisseleri beğendiğini sözlerine ekliyor.
Ahlatcı Yatırım Araştırma Uzmanı Muammer Demir ise özellikle Aselsan’ın ve Kron Telekom’un aldığı siparişlerin ve AR-GE harcamalarının bu hisselere olan ilgiyi yıl boyu yüksek tuttuğunu söylüyor. “Bu şirketlere olan yabancı ilgisindeki artış, hisse performansına da olumlu katkı sundu” diyen Demir’in portföyünde Aselsan’a ek olarak, indeks Bilgisayar ve Karel Elektronik yer alıyor.
POZİTİF BEKLENTİLER
Bundan sonraki süreçte teknoloji hisselerine yönelik öngörüler de önem arz ediyor. Global Menkul Değerler Analisti Rıdvan Baştürk, teknoloji şirketlerinde yatırımların etkisiyle güçlü performansın devamını bekliyor.
Baştürk, bu öngörüsünün nedenini şöyle açıklıyor: “Üçüncü Havalimanı’ndaki ağ kuruluşu ile ATAK Helikopteri ve Altay Tankı gibi projelerle yerli üretim teknolojilerine ağırlık verilmesi sektörü cazip hale getiriyor.
Fiziksel ve siber saldırılara karşı teknoloji şirketlerinin milli üretime dayalı çözüm önerileri ve büyüyen yazılım sektörü 2018’de de endeks hisselerini ön plana çıkarabilir. 2018’de inovasyon teknolojilerindeki değişim ve ihaleler kârlılığı artıracak, pazarın büyümesi de teknoloji hisselerini destekleyecek.”
RİSKLER DE VAR
Potansiyelin yüksek olduğu teknoloji sektörü açısından bazı riskler de mevcut. Ahlatcı Yatırım’dan Muammer Demir, ithalatın ön planda olduğu sektör açısından en büyük riskin kurlardaki artış olduğunu kaydediyor.
Demir, bir diğer risk olarak global piyasalarda teknoloji hisselerinde yaşanabilecek satış dalgasını görüyor ve bunun negatif yansımalarının BİST’te işlem gören teknoloji hisselerinin fiyatlamalarında etkili olabileceği uyarısında bulunuyor.
10 TEKNOLOJİ HİSSESİNİN ÖZEL ANALİZİ
1- ALCATEL LUCENT: 2017 dokuz ayda 300,5 milyon TL satış geliri elde etti. Ancak bu dönemde 2016’nın aynı dönemindeki 12 milyon TL’lik net kârdan 6,3 milyon TL zarara geçti. Bu durum olumsuz olarak değerlendirilse de gelirlerdeki artış kâra geçilmesini sağlayabilir.
2- ARENA BİLGİSAYAR: 2017 Ocak-Eylül’de gelirlerini 2016’nın aynı dönemindeki 1 milyar TL’den 1,2 milyar TL’ye çıkardı. Net kâr 4 milyon TL oldu. Alış ve satışlar ile ticari alacak ve borçlarının büyük kısmının dolar cinsinden olmasıyla kurdaki değişimlerden olumsuz etkileniyor.
3- ASELSAN: Dokuz ayda net kârı yıllık yüzde 113 artan Aselsan, mevcut ihaleler nedeniyle güçlü bilanço beklentisine sahip şirketler arasında. 2017’de 1,2 milyar TL’lik sözleşme imzalaması ve 6,4 milyar dolarlık devam eden projelerin varlığı yatırımcılara güven veriyor. Hisse için ‘alım’ önerisi ağırlıkta.
4- BİMEKS: 2016 dokuz aylık döneme göre 2017’nin aynı döneminde satışları yüzde 87 azalarak 131 milyon TL’ye gerileyen Bimeks, 262 milyon TL zarar açıkladı. Finansal açıdan zor durumdaki şirket hisselerinin tarihi dipte işlem gördüğü ve yakın izleme pazarına alındığı bilgisi veriliyor.
5- DATAGATE BİLGİSAYAR: Türk Telekom’un üç önemli distribütöründen biri. Türk Telekom’da dağıtım konusunda sahip olduğu yüzde 25 payı yüzde 33’e çıkarmayı planlıyor. Son iki yılda gelirini ve kârını artırdı. Hissede yılın 11 ayında 2,8 milyon TL’yi aşan net yabancı alımı dikkat çekiyor. Son çeyrekte gelir ve kârda artış beklenirken hisse için ‘al’ önerisi veriliyor.
6- İNDEKS BİLGİSAYAR: Yelpazesinde Apple, Samsung, Asus ve LG gibi önemli markalar bulunan İndeks, dokuz aylık dönemde 3 milyar TL satış gelirine ve 49 milyon TL net kâra ulaştı. Temettü verimi ve istikrarlı temettü ödemesiyle en çok beğenilen ve önerilen teknoloji hisseleri arasında yer alıyor.
7- KAREL ELEKTRONİK: Cirosunun yüzde 10’unu AR-GE’ye ayıran şirket, Türk Telekom ile destek hizmetlerini içeren 7,28 milyon dolarlık sözleşme imzaladı, Aselsan’dan da haberleşme sistemi üretimi için 4,4 milyon dolarlık sipariş aldı. Dönen varlıklarını öz varlıkla finanse etmesiyle beğeniliyor. Kârda ve gelirlerde artış öngörülüyor.
8- LOGO YAZILIM: Fatura bazındaki dokuz aylık net satış gelirleri, 2016’ya göre yüzde 87 arttı. Üçüncü çeyrek büyüme oranı yüzde 83 oldu. FVAÖK de yüzde 7 arttı. Romanya’da satın alınan Total Soft’un olumlu etkisiyle finansal sonuçlardaki başarılı performansın devamı bekleniyor ve ‘al’ önerisi veriliyor.
9- NETAŞ TELEKOM: Dokuz ayda uluslararası ve kurumsal segmentteki artışla 688 milyon TL gelir elde etti. FVAÖK 34 milyon TL olurken işletme faaliyetlerinden 54 milyon TL nakit yaratıldı. ZTE ortaklığıyla geniş ürün yelpazesine sahip olacağı ve uluslararası büyümesini hızlandıracağı öngörülüyor. Yüksek kâr ve ciro bekleniyor.
10- TEKNOSA: Üçüncü çeyrek sonuçları, ciro artışı ve iyileşen kârlılıkla beklentileri geçti. Bu dönemde satış gelirleri yüzde 26 artarken dokuz aydaki artış yüzde 5 oldu. İkinci çeyrekte 11 milyon TL olan net borç pozisyonunun üçüncü çeyrekte 6 milyon TL net nakde dönmesi olumlu olarak değerlendiriliyor.