Teknoloji odaklı girişimlere erken aşamada yatırım yapan DCP, büyüklüğü 60 milyon Euro olan yeni bir fon kuruyor. Bu kapsamda 24 şirkete yatırım yapılması planlanıyor. DCP, bu şirketlerin geliştirdikleri ürün ve hizmetleri yurtdışına taşımayı da hedefliyor.
GÖZDE YENİOVA SAYLAK
gyeniova@ekonomist.com.tr
Teknoloji ve yatırım profesyonelleri Haluk Zontul, Alper Karagöz, Altan Küçükçınar ve Fırat Özpınar tarafından kurulan Diffusion Capital Partners (DCP), yeni geliştirilen ve pazarda hızlı büyüme potansiyeli gösteren teknoloji odaklı girişimlere erken aşamada yatırım gerçekleştiriyor.
Bu teknolojilerin uluslararası pazarlara erişimini sağlayarak yüksek katma değerinin ülke ekonomisine kazandırılmasını amaçlıyor.
24 ŞİRKETE YATIRACAK
Önceki iki fon kapsamında 44 milyon Euro varlık yöneten ve bugüne kadar toplam 17 şirkete yatırım gerçekleştiren DCP, dört adet başarılı exit'i (çıkış) yaptı.
Yatırım yapılan şirketlerden üçü dışında hepsinin yurtdışı açılımı bulunuyor.
Bunların içinde yurtdışında faaliyet gösteren ve ofis açan şirketler de var. DCP, şimdi de 60 milyon Euro hedef büyüklüğü ile yeni fonunu kurmak için hazırlıklara başladı.
Bu kapsamda 24 şirkete yatırım yapılması planlanıyor. DCP Kurucu Ortağı Haluk Zontul, bu fonla da özellikle teknoloji geliştiren ve katma değer sağlayan şirketlere yatırım yapacaklarını belirtiyor.
Zontul, "Yönettiğimiz fonlarda önceliğimiz, bireysel ve toplumsal yaşamda temel etkiler yaratacak bilimsel gelişmeler, mühendislik, fizik ve tıbba dayanan ileri ve yıkıcı teknolojiler geliştiren erken aşamadaki yatırımlar oluyor" diyor.
Bilgi ve iletişim, makine öğrenmesi, robotik, malzeme ve hayat bilimleri alanlarında faaliyet gösteren girişimlere ve üniversite temelli araştırma çıktılarına yatırım yapmayı hedefleyen DCP, yeni fonunda da yine bu alanlara odaklanacak.
Haluk Zontul, yatırım sağladıkları şirketlerin yüksek katma değerli, ihracat potansiyeli yüksek, kalifiye istihdam gerektiren şirketler olduklarını belirtiyor.
YURTDIŞI KAPISI
Haluk Zontul, yeni fonlarında da dünya çapında rekabet edebilecek şirketleri bulmayı ve yatırımcıların da desteğiyle dünyaya açmayı hedeflediklerini söylüyor.
Fon, pazara erişim ve kârlılık potansiyeli yüksek yeni teknolojilere yapacağı yatırımla onlara küresel teknoloji şirketlerine dönüşme fırsatı sağlamayı hedefliyor.
DCP ekibinin daha önce yatırım yaptığı şirketler arasında Mikro Biyosistemler, Tazi. ai, Magspin, V-Count, Appsilon, Mavilab, SBS Beeo, Episome, Paraşüt, BMT BAPS, NUBI-GON, Medrics, Virasoft, Burgeon, Atarlabs, Entekno, Infotech, Asset Medikal, Logo BI ve Mikrosens yer alıyor.
HAZİNE DESTEĞİ GELDİ
Hazine ve Maliye Bakanlığı, Tech-InvesTR Programı (Girişim Sermayesi Destekleme Programı) kapsamında girişimlere yatırım yapan erken aşama fonlara kaynak desteği sağlayacak.
Bunun için beş girişim sermayesi fonu Hazine'den destek almaya hak kazandı. Bunlar arasında DCP de bulunuyor. Diğerleri ise 500 Startups, Arz Portföy, Colective Spork ve Boğaziçi Ventures oldu.
Haluk Zontul, bu kapsamda 200 milyon TL'lik fon desteği sağlanacağını ve Hazine katkısıyla yeni yılda yeni şirketlere yatırım yapabileceklerini söylüyor.