Döviz kurundaki dalgalanmalara rağmen 2018'de 45 milyar TL'yi bulan bilişim sektörünün büyüklüğünün bu yıl 47 milyar TL'ye ulaşması bekleniyor. 2020'de ise tek haneli büyümenin devamı görülecek. Yeni teknolojilere yatırımların sektörde itici güç olacağı öngörülüyor.
GÖZDE YENİOVA
gyeniova@ekonomist.com.tr
2018 yılında kur dalgalanmasından en çok etkilenen sektörlerden biri olan bilişim büyümesini 2019'da da sürdürdü. Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği'nin (TÜBİSAD) raporuna göre, 2018 yılında bilgi ve iletişim teknolojileri toplam sektör büyüklüğü TL bazında yüzde 15'lik büyümeyle 131,7 milyar TL'ye ulaşmıştı.
2019 yılı için büyüme tahmini ise yüzde 5-10 arasında. 2019 yıl sonunda bilgi teknolojileri pazarının 45-47 milyar TL civarında olacağı tahmin ediliyor. 2020 yılında da tek haneli büyüme bekleniyor.
TEK HANELİ BÜYÜME
TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Kübra Erman Karaca, 2019'un bir önceki yılın kur dalgalanması ve buna bağlı olarak gelişen yüksek enflasyon ile düşüktalep etkisinin sürdüğü bir yıl olduğunu söylüyor.
Karaca, "Bu gelişmelerin etkisiyle büyümenin yüzde 5 civarında olması bekleniyor. 2020 yılı için sektörde benzer performans ile yine tek haneli bir büyüme öngörülüyor" diye konuşuyor.
2019 yılı son çeyreğinde donanım tarafında PC, dizüstü bilgisayar ve akıllı telefon satışlarındaki artışın büyümeye katkısı yüksek oldu. Kübra Erman Karaca, "Özellikle son tüketici ve online pazar yerleri üzerinden küçük işletmelerin talepleri arttı.
Bunların yanı sıra yazılımda da olumlu bir performans gözlendi. Yılın son dönemindeki bu performans, değer bazında yıllık büyümeye katkıda bulunan faktörlerin başında gelecek" diyor.
YENİ YATIRIMLAR
Yatırımlara devam eden şirketlerden biri de Microsoft Türkiye oldu. Şirket, Microsoft Teknoloji Merkezi'ni hayata geçirdi. Ayrıca Microsoft, Türkiye'de kurulan açık kaynak yazılım şirketi Citus Data'yı satın aldı.
Microsoft Türkiye Genel Müdürü Murat Kansu, tüm ekonomik dalgalanmalara rağmen kurdaki artışı etkin yönettiklerini ve bunun olumlu sonuçlarını aldıklarını söylüyor.
Kansu, "Büyümemizin gücünü bulut hizmetlerimizden aldık. Bulut bilişimle sektörleri dönüştürmeye devam ediyoruz" diyor.
Önümüzdeki dönemde blokzinciri, siber güvenlik, 5G, robotik süreç otomasyonu gibi yeni teknolojilerde birçok işbirliğinin ve yeni yatırımların hayata geçmesi bekleniyor.
Bulut, siber güvenlik, büyük veri ve analitik, yapay zeka gibi yeni nesil teknolojiler de ön plana çıkacak.
EMRE HANTALOĞLU LENOVO TÜRKİYE GENEL MÜDÜRÜ
“AKILLI TEKNOLOJİ YAYILACAK”
"Kurlarda yaşanan volatilite herkesi etkilediği gibi bizim sektörümüzü de etkiliyor ancak pazar geçtiğimiz yıla göre büyüme kaydetti.
Müşteri odaklı ilerlediğimiz, stratejilerimizi iyi kurduğumuz bir yıl oldu ve bu sayede pazarda liderliğimizi sürdürdük.
Büyüme, hem kurumsal hem de tüketici segmentinden geldi. 2020 yılında yüzde 15 civarında büyüme bekliyoruz.
Özellikle 2020'de akıllı teknoloji diye adlandırdığımız AR, VR, Supercomputing, yapay zeka ve 5G'nin daha fazla hayatımıza gireceğini düşünüyoruz. 2020'de de pazar payımızı 1-2 puan daha artırmayı hedefliyoruz."