Tedarikle büyüdü üretime girecek

02 Kasım 2016
Altın Ateş Kimya, Anadolu’daki sanayicilere gübreden yeme, yağdan demire pek çok alanda tedarik hizmeti veriyor. Şirket, bu hizmetleri vererek, kurulduğu 2013’ten bugüne 500 milyon TL’lik ciroya ulaştı. Şimdi ise yeni sektörlere giriş yapmaya hazırlanıyor. Şirketin kurucusu ve yönetim kurulu başkanı Ali Uğur Ateş, “Once doğalgaz dağıtımına gireceğiz. Ardından üretime odaklanacağız” diyor.

ARAM EKİN DURAN
eduran@ekonomist.com.tr

Hatay’da 2013’te kurulan ve sadece üç yıl içinde sıfırdan 500 milyon TL ciroya ulaşan Altın Ateş Kimya, gübre, plastik ve tarım sektörlerinden sonra enerjiye de girme kararı aldı. Anadolu’daki üreticilere gübreden yeme, yağdan demire pek çok alanda tedarik hizmeti veren şirket, gelecek yıldan itibaren üretime de adım atacak.

Ekonomist’in ‘Anadolu’nun 500 Büyük Şirketi’ araştırmasında bu yıl 168’inci sıradan 99’uncu sıraya yükselen Altın Ateş Kimya, 2017’de 750 milyon TL ciro ve 50 milyon dolar ihracat hedefliyor.

Şirketin kurucusu ve yönetim kurulu başkanı Ali Uğur Ateş, “Anadolu merkezli ve Suriye’ye komşu bir kentte faaliyet gösteren bir şirket olmamıza karşın her yıl istikrarlı bir gelişim gösteriyoruz. 2017’den itibaren farklı sektörlerde üretim için düğmeye basacağız. İlk hedefimiz doğalgaz dağıtımına girmek ve yağ kırma fabrikası kurmak olacak” diye konuşuyor.

MEMURLUKTAN GİRİŞİMCİLİĞE
Gübre ve plastik hammaddesi ticaretiyle Altın Ateş’i çok kısa bir sürede alanında marka haline getiren Ali Uğur Ateş’in girişimcilik öyküsü hayli ilginç. 1955 Gaziantep doğumlu Ateş, 1989 yılına kadar Maliye ve Gümrük bakanlıklarında memur olarak görev yaptı.

Son görev yeri Trabzon’dan İskenderun’a tayin isteyen ancak talebi reddedilen Ateş, memurluktan istifa ederek özel sektöre geçiş yapmaya karar verdi. O dönemi “Çok zor bir süreçti, çünkü birikimimiz yoktu” sözleriyle anlatan Ateş, ilk dönemlerde emlakçılık, nakliyecilik, inşaatçılık ve kuyumculuk gibi işler yaptı.

Kısa bir süre sonra ise Altın Ateş’e giden yolu açacak olan iş fırsatı karşısına çıktı. Bir sulu ve kuru gıda şirketinin Akdeniz ve Güneydoğu Bölgesi’nin bayiliğini alan Ateş, gübre sektörüne adım atmaya karar verdi. Bir arkadaşı vasıtasıyla Irak’tan Türkiye’ye gıda ithalatına başlayan Ali Uğur Ateş, 2003’te kurdukları şirketle gübre ithalatı, ihracatı ve pazarlaması yapmaya başladı.

Bu şirketle çok başarılı olduklarını anlatan Ateş, “Kapasitemiz sıfırdan 250 bin tona çıktı. İşin her aşamasını öğrendik. 2013’ün yarısına kadar ortaklı çalıştık. Sonrasında Altın Ateş Kimya adıyla kendi firmamı kurdum” diyor.

ANADOLU KAPLANI OLDU
Kurulduktan altı ay sonra, 2013’ü 108 milyon TL ciroyla kapatan şirket, 2014’te 305 ve 2015’te 495 milyon TL ciro elde ederek büyümesini katlanarak sürdürdü. 2016’yı yaklaşık 600 milyon TL ciro ile kapatmayı planladıklarını dile getiren Ali Uğur Ateş, “2017’de ise ciromuzun 700-750 milyon TL ve 2016’da 25 milyon dolar olan ihracatımızın ise 50 milyon dolar olacağını öngörüyoruz” diye konuşuyor.

Altın Ateş Kimya, Ekonomist Dergi-si’nin her yıl yayınladığı “Anadolu’nun 500 Büyük Şirketi” araştırmasında bu yıl 168’inci sıradan 99’uncu sıraya yükseldi. Şirket, 26,4 milyon dolarlık ihracatı ve 143 çalışanıyla Anadolu’nun yükselen markalarından biri haline gelmiş durumda. Şirket, Anadolu 500 araştırmasına göre cirosunu en yüksek artıran 9’uncu kuruluş oldu.

ŞİRKETLER GRUBU KURDU
Geçen iki yıl içinde gübre ticaretiyle birlikte plastik hammadde satışına da başlayan Altın Ateş Kimya, iş hacminin artmasıyla birlikte tarım, demir ve lojistik sektörlerine de giriş yaptı. Faaliyette olduğu her bir sektör için ayrı şirket kuran Ali Uğur Ateş, Altın Ateş Kimya ve Altın Ateş Gübre şirketlerinin amiral gemisi olduğu tüm bu şirketleri ‘Altın Ateş Group’ adıyla tek çatı altında topladı.

Bu şirketlerden Altın Ateş Tarım, buğday, mısır, küspe, kanola, soya, pirinç kepeği ve yem hammaddelerini yurtdışından ithal ederek tavuk ve yem fabrikalarına satıyor. Aynı zamanda Rusya ve Ukrayna’dan ithal ettiği yağlı tohumları Ceyhan ve Gaziantep’te kiraladığı fabrikalarda kırdırıp buradan çıkan küspeyi yem fabrikalarına, yağı ise yağ fabrikalarına satıyor.

Altın Ateş Demir, şirketlerin her cins ve ebattaki demir-çelik talebini İskenderun, Karabük, İstanbul, Gebze, İzmir, Sivas ve Samsun’daki demir-çelik fabrikalarından temin edip şantiye ve fabrikalara teslim ediyor. Altın Ateş Lojistik ise İskenderun’da iki parsel üzerine kurulu 50 bin metrekarelik antrepolarla şirketlere hizmet veriyor.

“YAĞ FABRİKASI KURACAĞIZ”
Üç yıl gibi kısa bir sürede yarım milyar liralık bir ciroya ulaşarak Akdeniz ve Güneydoğu’nun en büyükleri arasına giren Altın Ateş, 2017’den itibaren farklı alanlarda büyümesine hız katmayı hedefliyor. Yeni dönem planlarını Ekonomist’e anlatan Altın Ateş Kimya Yönetim Kurulu Başkanı Ali Uğur Ateş, hizmet verdikleri mevcut sektörlerin yanında enerjiye de adım atacaklarını söylüyor.

Oğlu Burak Ateş’in ortağı olduğu bir şirket üzerinden doğalgaz dağıtım işine başlayacaklarını kaydeden Ali Uğur Ateş, “Aynı zamanda artık üretim de yapmak istiyoruz. İlk olarak kendi bölgemizde bir yağ kırma fabrikası kurmak niyetindeyiz. Şu anda fabrika için yer araştırıyoruz. Önümüzdeki beş yılda tedarikçisi olduğumuz ürünlerin üretimine yönelmeyi planlıyoruz” şeklinde konuşuyor.

Ali Uğur Ateş, 2016 yılının son çeyreğinde ekonominin hızlanacağını, 2017 yılının ise bu yıldan çok daha iyi bir yıl olacağını öngörüyor. Ateş, bu konuda şunları söylüyor: “En önemli sorunlar komşularımızla olan ilişkilerdi. Çok gerildi. Bu nedenle ihracatımızın ve dış ticaretimizin dengesi bozuldu. Şimdi artık yavaş yavaş düzene giriyor. Suriye ile ilişkiler tamamen düzelirse, özellikle aynı kültürden gelen, aynı dili konuşan Hatay gibi sınır illeri altın çağını yaşayacaktır.”

"SURİYE, TRANSİT TİCARETİ BİTİRDİ"
Uzun yıllarını kamu kurumlarında çalışarak geçirdikten sonra kendi işini kuran Ali Uğur Ateş, iş dünyası örgütlerinde aldığı sorumluluklarla da adından söz ettiriyor.

İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası'nda dört dönem yönetim kurulu üyeliği ve iki dönem İskenderun OSB başkanlığı yapan Ateş, şu anda Akdeniz Kimyevi Madde ve Mamul İhracatçıları Birliği ve Türkiye Gübre İthalatçıları Derneği başkanlıklarını yürütüyor.

Dünyada yaşanan politik gelişmeler, petrol fiyatlarındaki azalma ve emtia fiyatlarının yaklaşık yüzde 30 düşmesinin ticaret hayatını olumsuz etkilediğini dile getiren Ateş, "Bu dönemde bir yandan talep daralırken, diğer yandan ürünler üzerindeki fiyat baskısı daha fazla hissedilir hale geldi" diyor.

Kimya ürünleri ihracatının 2015'te yüzde 13,3 gerilediğini, Ocak-Eylül 2016 döneminde ise gerilemenin yüzde 11'i bulduğunu ifade eden Ateş, "Suriye'de yaşananlar, bu ülke üzerinden gerçekleştirdiğimiz transit ticareti de vurdu. Şu anda hem Suriye hem de Ortadoğu pazarından mahrum kalmış durumdayız" diye konuşuyor.