Tarıma 350 milyon dolar yatıran Anadolu Grubu, kurduğu sekiz çiftliğin ardından yeni girişimlerle büyümeyi sürdürecek. Anadolu Grubu Tarım, Enerji ve Sanayi Grubu Başkanı Demir Şarman, artık arazi almak yerine mevcut girişimlerle kontrat yapacaklarını söylüyor.
SİBEL ATİK
satik@ekonomist.com.tr
Türkiye'nin 80 bin çalışanla en fazla istihdam sağlayan gruplarından biri olan ve 42 milyar TL ciroya sahip bulunan Anadolu Grubu, yeni yapılanmayla genç şirketlerini tek çatı altında topladı. Her biri en fazla 10 yıllık bir geçmişe sahip olan tarım, enerji, gayrimenkul şirketlerinin başına ise Demir Şarman getirildi.
Anadolu Grubu Tarım, Enerji ve Sanayi Grubu Başkanı Demir Şarman, grubun stratejik önem verdiği ve bugüne dek Brezilyalı ortağı Cutrale ile 350 milyon dolarlık yatırım yaptığı tarım alanında önemli adımlar atmaya devam edeceklerini söylüyor. Ancak artık yeni arazi almak yerine girişimlerle kontrat yaparak büyüme yoluna gideceklerini kaydediyor.
Anadolu Grubu'nda kısa bir süre önce tarım, enerji ve gayrimenkul şirketleri aynı yönetim altında toplandı. Neden böyle bir yapılanmaya gidildi?
Anadolu Grubu olarak operasyonlarımızı bira, içecek, perakende, otomotiv, kırtasiye, hızlı servis restoranı, tarım, gayrimenkul ve enerji olmak üzere dokuz farklı sektörde sürdürüyoruz. Bu sektörel ayrıma ilaveten şirket büyüklüklerini dikkate alarak yönetimsel kolaylıklar yaratmak açısından başkanlıklar bazında bir yönetim sistemine geçtik.
Bu yapılanmayla bira, meşrubat, Migros ve otomotiv dışında kalan tüm işlerimizi Tarım, Enerji ve Sanayi Grubu Başkanlığı altında bir araya getirerek daha etkin bir yönetim yapısı hedefledik. Odaklanmak için gittiğimiz bu yolda yönetimde verimlilik hedeflendi.
Başkanlığını yaptığınız iş kollarında yeni dönem büyüme planından söz eder misiniz?
42 milyar TL cirolu Anadolu Grubu 80 bin kişiye istihdam sağlayan büyük bir yapı. Bulunduğumuz sektörlerde ihracata daha çok yöneldik ve ciro büyümemizi sürdürdük. 2019 yılının ilk altı ayında 24 milyar TL ciro elde ettik. Başkanlığını yaptığım bu yeni yapıda tarım şirketimiz Anadolu Etap, halka açık şirketimiz Adel Kalemcilik, McDonald's, AND Gayrimenkul ve enerji şiketlerimizle verimlilik odaklı büyümeyi planlıyoruz.
Grubun yapılanma sonrası sizden beklediği nedir? Beş yıllık süreçte nasıl bir ciro-sal büyüklüğe ulaşmayı hedefliyorsunuz?
Henüz hedeflerimizi rakamsallaştırmadık. Buradaki şirketler görece Anadolu Grubu'nun genç sektörleri. Grubumuzdaki şirketlerin asgari yaşı 50 yıl. Tarım, enerji, gayrimenkul gibi alanlar ise 10 yıldır portföyümüzde ve genç kalıyorlar.
Anadolu Etap nasıl bir vizyonla büyüyecek? Hedefiniz nedir?
Anadolu Etap, Türkiye'de tarımın ve tarıma dayalı endüstrinin gelişiminde öncü şirketlerden biri haline geldi. Anadolu Etap'ın 2010 yılından bu yana tarım sektörüne yaptığı yatırım 350 milyon dolara ulaştı. 2019-2020 sezonunda, fabrikalarımızda ve tesislerimizde işlediğimiz meyve miktarının 300 bin ton olmasını hedefliyoruz.
Anadolu Etap toplam 30 bin dekar alan üzerine kurulu sekiz çiftlik, 5 milyon dikili meyve ağacı, üç meyve suyu fabrikası ve bir meyve suyu paketleme tesisine sahip. Anadolu Etap'ın şu an gündeminde duyarlı ve kontrollü tarım uygulamaları bulunuyor.
Bu uygulamaları yapabileceğimiz bahçeleri bulup, beşer yıllık vadelerle iş ortaklığı yapma yoluna girdik. En son 5 bin dekar üzerine kurulu bir bahçe ile kontrat imzaladık. Benzer yatırımlarımız devam edecek.
Grubun yeni çiftlik yatırımı olacak mı?
Şanlıurfa, Konya, Balıkesir, Adana, Çanakkale ve Denizli'de çiftliklerimiz mevcut. Bildiğiniz gibi Tigem'in arazilerini 30 yıllığına kiraladık. Tarımı hem bugünün hem de geleceğin sektörü olarak görüyoruz.
Grup olarak bu konudaki yatırımlarımızı sürdürürken, tarım alanındaki girişimleri destekleyeceğiz. Yeni araziler almayacağız. Şu an mevcutların hakkını vermeye çalışıyoruz.
Bu noktada artık kontrat sistemiyle çalışacağız. Birçoğu İstanbul'da yaşayan, ortak girişim yapıp meyvecilik işine girmiş kişiler var. 300 dönümde yatırımını yapmış ama yönetemiyor ve pazarla-yamıyorlar. Dolayısıyla bunları iyi yönetecek biri gerekiyor. Bizimle beş yıllık sözleşmeyle bunu yapabilirler. Biz daha verimli yönetip, tedarik zincirimize dahil etmek istiyoruz.
2020 yılı büyüme hedefi nedir?
Bu yıl ekonomik açıdan öngörüde bulunmanın zor olduğu bir yıl oldu. Açıklanan plan ve uygulamalar, alınan tedbirler, piyasaları canlandırmaya yönelik teşvikler açısından tüm sektörlerde hızlı aksiyon alabilmek önemli.
Faaliyette olduğumuz sektörlerde temkinli ve etkin risk yönetimi anlayışıyla mevcut durumu koruyarak yolumuza devam ediyoruz. Bu dönem birinci önceliğimiz nakit akışı ve bilançoda maksimum kârlılık ve verimlilik.
2019 yılında, Tarım, Enerji ve Sanayi Grubu Başkanlığı dahilinde yer alan McDonald's operasyonları ciro ve kârlılık açısından önemli katkı yarattı. Tarımda ihracatta önemli sıçramalar yaptık.
Faber-Castell ortaklığı ile faaliyet gösteren Adel Kalemcilik'te 2019 yılı stratejik iş planı çerçevesinde, yurtiçi piyasalarda kârlılığı korumaya odaklı, yurtdışı piyasalarda ise varlığını arttırıcı pazarlama ve satış aktiviteleriyle gelişimimiz sürecek.
Enerjide nasıl bir büyüme planı var?
Anadolu Grubu olarak rekabetçi, dengeli ve çevreye duyarlı, ileri teknolojiye sahip bir üretim portföyü oluşturmak suretiyle, enerji sektöründeki yatırımlarımızı hayata geçiriyoruz. Enerji alanında Türkiye ve komşu coğrafyalardaki fırsatları da titizlikle inceliyoruz.
Bildiğiniz gibi Doğan Holding ve Doğuş Holding ile Aslancık HES'te varız. 120 megavatlık bu yatırımın yanı sıra Gürcistan'da da 90 megavatlık bir yatırımımız var. Oradan Türkiye ve Gürcistan'a enerji verebiliyoruz. HES ve rüzgar yatırımlarımız olabilir. Fırsatlar üzerinde çalışıyoruz.
"MCDONALD'S'TA SÜREÇ YIL SONUNA KADAR NETLEŞİR"
"McDonald's Türkiye'de Anadolu Grubu bünyesinde faaliyet gösteriyor. Bugün 255 restoranı, 6 bini aşkın çalışanı var. Tedarikçileriyle birlikte 20 bin kişiye istihdam sağlıyor.
McDonald's Türkiye'de restoran başına düşen müşteri sayısı yılda 263 bine ulaştı. Şu an bir yatırım bankasıyla nasıl ilerleyeceğimiz konusunda çalışıyoruz. Bizde kalsa 10 yılda getirisi ne olur veya başka yatırımcının getireceği fonu nasıl değerlendiririz diye bakıyoruz. Eğer karar verilirse yüzde 100 çıkış olur. Yıl sonuna kadar netleşir."