Tarım arazilerini satışa çıkardı

06 Şubat 2020

Polisan Holding, Manisa, Balıkesir ve Aydın'daki 8 bin dönümlük tarım arazilerini satışa çıkardı. Holding, Ekonomist'e ana işlerine odaklanacağını açıkladı. Aldığımız duyumlar ise yörede oluşan “altın aranacak" söylentileri nedeniyle tarımdan çıkıldığı yönünde.





SİBEL ATİK
satik@ekonomist.com.tr





Boya, kimya, liman işletmeciliği, gayrimenkul ve tarım sektörlerinde faaliyet gösteren ve 1 milyar TL'nin üzerinde ciroya ulaşan Polisan Holding, tarım işinden çıkıyor. Manisa, Balıkesir ve Aydın'da yer alan yaklaşık 8 bin dönüm arazide ceviz ve zeytin üreten Polisan Holding, arazilerini satışa çıkardı.





Aldığımız duyumlara göre, şirket aslında tarıma daha fazla yatırım yapmayı hedeflerken, arazi toplulaştırmasında yaşanan sıkıntılar ve bölge halkının yaklaşımı nedeniyle bu işten çıkmaya karar verdi. Bu kararda bölge halkı arasında çıkan "altın aranacak" dedikodularının etkili olduğu ifade ediliyor.





HOLDİNG NE DİYOR?
Tarım işinden neden çıkma kararı alındığı konusunda Ekonomist'e açıklama yapan Polisan Holding, ana işlerine odaklanma hedefiyle böyle bir adım atıldığını ifade etti. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:





"Polisan Holding, ana iş kollarına odaklanmak amacıyla geçen yılın nisan ayında tarım faaliyetlerini durdurma kararı aldı. Bu doğrultuda, Aydın, Manisa ve Balıkesir illerinde, tarım faaliyetlerini yürüttüğü arsalarını satışa çıkardı."





Yaklaşık yedi yıl önce tarım sektörüne adım atan ve 10 bin dönüm arazi üzerinde Türkiye'nin en büyük ceviz bahçesini kurmayı hedefleyen Polisan, Balıkesir'deki 5 bin dönümlük arazisini daha da büyütmeyi ve bütünleştirmeyi planlıyordu.





Ekonomik anlamda tarım yapabilmek için büyük boyutlu arazilere ihtiyaç olduğunu aktaran kaynağımız, şirketin bölge halkıyla yan yana gelip hedeflerini anlattığını fakat arazi toplarken epey zorluk yaşadığını kaydediyor.





YATIRIMLAR YARIM KALDI
30 bin ceviz ağacı, 25 binin üzerinde de zeytin ağacı olan grup, tarımsal sanayi boyutunda bir üretim ve yatırım süreci planlıyordu. Hatta şirket bir süre önce şeker otu olarak bilinen stevia bitkisi üzerinde de çalışıyordu.





Polisan patentli bir stevia yetiştirmek üzere hazırlıklar yapan şirket, bunun için 2016 yılından bu yana Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi işbirliğiyle ıslah çalışmaları yürütüyordu.





YENİ BİR DÖNEME GİRDİ
2019 yılı dokuz ay itibarıyla 774 milyon TL ciroya ulaşan Polisan Holding, yeniden yapılanma sürecine girdi. Grup, şirketlerinde operasyonların daha verimli yürütülmesi, organizasyonun güçlendirilmesi, yer alınan sektörlerde liderliğin pekiştirilmesi ve ‘Geleceğin Polisanı’nın birlikte oluşturulması hedefleriyle üst yönetimde değişim kararı aldı. Geçen yıl başlayan yönetimdeki değişim sürecinde CEO’luk görevi ise ağustos ayında Murat Yıldıran’a verildi.