Araştırmalar, önlem alınmazsa, Türkiye'nin 2040 yılında 'su fakiri' ülkeler arasına gireceğini gösteriyor.
ÖZLEM BAY YILMAZ
obay@ekonomist.com.tr
Bundan yola çıkan Finish, su tasarrufuna yönelik 'Yarının Suyu' projesini başlattı. Finish, National Geographic ile Türkiye'nin su belgeselini de çekti.
Ülkemiz üç tarafı denizlerle çevrili ve çok fazla su kaynağına sahip olmasına rağmen, konumu itibariyle yarı kurak bir bölgede yer alıyor. Bir ülkedeki mevcut su kaynaklarının o ülkede yaşayan insan sayısına bölünmesiyle su stresi seviyesi belirleniyor.
Türkiye Sınai Kalkınma Bankası'nın (TSKB) hazırladığı 'Su: Yeni Elmas' raporuna göre, Türkiye ne yazık ki 'su stresi' olan bir ülke haline geldi. Bunda, artan enerji talebi ve yükselen sanayi üretimindeki su kullanımı, nüfus artışı, kentleşme ve hızla gelişen turizm sektörüne bağlı olarak artan hane içi su tüketimi etkili.
SINIRA YAKINIZ
Rapora göre; Türkiye'de 2017 yılında kişi başına düşen su miktarı bin 386 metreküp iken, 2023 yılında bunun bin 120 metreküpe düşmesi bekleniyor. Bir ülkenin 'su fakiri' olarak nitelendirilmesi için kişi başına su tüketiminin 1.000 metreküp seviyesinin altında olması gerekiyor.
Bu anlamda Türkiye bugün ciddi bir eşikte. Önlem alınmazsa Türkiye 2040 yılında su yoksunu ülkelerden biri olacak. Hızlı tüketim ürünleri sektöründe faaliyet gösteren Reckitt Benckiser de bünyesindeki bulaşık makinesi deterjanı markası Finish aracılığıyla su konusuna dikkat çeken bir proje başlattı.
Finish'in 'Yarının Suyu' projesi ve projenin web sitesi yarınınsuyu.com'un tanıtımı geçtiğimiz hafta Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde (UEZ 2019 yapıldı.
Reckitt Benckiser Finans Direktörü Tolga Balta, bu yıl ev işlerinde kadın ve erkek eşitliğini vurguladıkları 'Mutfakta Birlikte' kampanyasının ardından su tasarrufuna yönelik 'Yarının Suyu' isimli çevreci projeye başladıklarını dile getiriyor.
Balta, "Türkiye'nin yakın gelecekteki su risklerinin bilincinde bir marka olarak, herkesi geleceğin suyunu korumaya davet ediyoruz" diyor.
SU BELGESELİ ÇEKİLDİ
Araştırmalara göre bulaşıklar elde yıkandığında 103 litre, sudan geçirildiğinde yaklaşık 60 litre su tüketiliyor. Makinede yıkandığında ise 9-10 litrelik su tüketimi oluyor. Tolga Balta, arada ciddi bir fark olduğuna dikkat çekiyor.
Balta, "Bu verileri düşündüğümüzde ve satışlarımıza baktığımızda, son 10 yılda 1,2 milyar tonluk su tasarrufu yaptığımızı söyleyebiliriz. Bu da yaklaşık sekiz Atatürk Barajı kadar su tasarrufu anlamına geliyor" diye konuşuyor. Finish, ayrıca, National Geographic ile Türkiye'nin su belgeselini de çekti. Belgeselin lansmanı 17 Nisan'da yapılacak.