Sürdürülebilir hisseler yatırımcısını üzmedi

BİST-Sürdürülebilirlik 25 Endeksi ise 21 Kasım 2022’den bu yana ‘XSD25’ koduyla yayınlanıyor.

15 Kasım 2023

Seçimlerin sosyal, çevresel ve kurumsal yönetim performanslarına göre yapıldığı BİST-Sürdürülebilirlik Endeksi'ndeki 77 şirketin 63'ü yılbaşından bu yana pozitif getiri elde etti. 40 şirket ise hem BİST-100'ün hem de BİST-Sürdürülebilirlik Endeksi'nin üzerinde getiriyle öne çıktı.

12-25 Kasım tarihli sayıdan

Şirketlere çevresel, sosyal ve kurumsal yönetim konularındaki risklere karşı politika oluşturmaları sürecinde yol gösterme, yatırımcılara ise şirketlerin sürdürülebi-ı olitikalarına dair bilgi aktarma misyonuyla oluşturulan BİST-Sürdürülebilirlik Endeksi, 'XUSRD' koduyla 4 Kasım 2014'ten bu yana hesaplanıyor. 

Kurumsal sürdürülebilirlik performansı üst düzeyde olan BİST şirketlerini içeren bu endekse ek olarak kurumsal sürdürülebilirlik performansı daha yüksek, ölçek olarak büyük ve likit şirketlerden oluşturulan BİST-Sürdürülebilirlik 25 Endeksi ise 21 Kasım 2022'den bu yana 'XSD25' koduyla yayınlanıyor.

Tablomuzda, BİST-Sürdürülebilirlik Endeksi'nde yer alan 77 şirketi ve bu hisselerin yılbaşından 6 Kasım kapanışı itibarıyla elde ettiği getirileri inceleyebilirsiniz. Bu dönemde BİST-Sürdürülebilirlik Endeksi yüzde 49,34 getiriyle, yüzde 42,82 getiri elde eden BİST-100 Endeksi'nin biraz üzerinde performans sergiledi. 

77 şirketin 63'ünün pozitif getiriyle tamamladığı bu süreçte; 40 şirket hem BİST-100'ün hem de BİST-Sürdürülebilirlik Endeksi'nin üzerinde getiri elde etti. Bu 40 şirketten 15'inin BİST-Sürdürülebilirlik 25 Endeksi'ne dahil şirketler olduğu notunu da düşelim.

HANGİ KRİTERLERLE BELİRLENİYOR?

BİST-Sürdürülebilirlik Endeksi'nde yer alacak şirketlerin belirlenmesinde veri sağlayıcı firma olan Refinitiv'in değerleme sonuçlarının dikkate alındığını söyleyen GCM Yatırım Araştırma Müdürü Kudret Ayyıldır; çevre, biyoçe-şitlilik, iklim değişikliği, yönetim kurulu yapısı, rüşvetle mücadele, insan hakları, sağlık ve güvenlik gibi başlıkların endekse seçim kriterleri arasında olduğunu aktarıyor. 

Ayyıldır; "BİST-Sürdürülebilirlik Endeksi'ne girebilmek için şirketlerin genel sürdürülebilirlik notunun 50 veya üzerinde, her bir ana başlık notunun 40 veya üzerinde, kategori notlarından da en az sekizinin 26 veya üzerinde olması gerekiyor" diyor.

Şirketlerin BİST-Sürdürülebilirlik 25 Endeksi'ne girebilmesi için ise bu notlar daha yüksek olmalı. Kudret Ayyıldır; genel sürdürülebilirlik notunun 70 veya üzerinde, her bir ana başlık notunun 60 veya üzerinde, kategori notlarından ise en az sekizi 50 veya üzerinde olan şirket paylarının arasından işlem hacmi ve piyasa değeri en yüksek 25 payın seçilerek BİST-Sürdürülebilirlik 25 Endeksi'ne dahil edildiği bilgisini veriyor. 

Endekslere ilişkin güncellemeler yılda dört kez; ocak-mart, nisan-haziran, temmuz-eylül ve ekim-aralık dönemlerinde yapılıyor.

NE GİBİ FAYDALAR SAĞLIYOR?

InvestAZ Araştırma ve Strateji Birim Müdürü Mehmet Bilal Bircan; sürdürülebilirlik endekslerinin şirketlere kurumsal sürdürülebilirlik performanslarını lokal ve küresel anlamda kıyaslama olanağı verdiğini, şeffaflık ve hesap verebilirlik ile sürdürülebilirlik konularına ilişkin risk yönetim kabiliyetlerini geliştirme ve fırsatları etkin kullanabilme olanağı sağladığını kaydediyor. 

Bircan’a göre bu durum; borsa şirketleri için rekabet avantajının yanı sıra düşük maliyetli finansman sağlamalarına ve güvenilir bir marka olmalarına katkıda bulunuyor. Mehmet Bilal Bircan, şöyle devam ediyor: “Kurumsal sürdürülebilirlik; şirketlerin küresel ısınma, doğal kaynakların verimli kullanılması, su kaynaklarının tükenmesi gibi sürdürülebilirliğe dair konulara şirketlerin nasıl yaklaştıklarını ortaya koyuyor. 

BİST-Sürdürülebilirlik Endeksi ile yatırımcıların, sürdürülebilirlik ilkelerini benimseyen şirketlerin farkına vararak bu şirketlere yatırım yapmaları teşvik edilebilir. Sürdürülebilirlik ilkelerine dayalı fonların ve yapılandırılmış finansal enstrümanların oluşturulmasıyla sermaye piyasalarına alternatif ürünler sunularak piyasaların derinleşmesi kolaylaştırılabilir.”

FIRAT KURUCA AGESA HAYAT VE EMEKLİLİK GENEL MÜDÜRÜ
"HEDEFİMİZ, 2050'DE NET SIFIR EMİSYONLU BİR ŞİRKET OLMAK"

ÇEVRESEL VE SOSYAL KONULAR 
BİST-Sürdürülebilirlik Endeksi'ne 2023 Nisan'da dahil olduk. İklim değişikliği, enerji, su ve atık yönetimi gibi çevresel konularla birlikte insan hakları, eşitlik, çeşitlilik, kapsayıcılık, toplumsal yatırım ve sosyal etki gibi sosyal konular da bu listeye girmemizde değerlendirildi. 

Sürdürülebilirliğin iş stratejilerimize, kurumsal yönetim yapımıza entegrasyonu ve sürdürülebilirlik yönetimiyle ilgili stratejimiz, faaliyetlerimiz, hedeflerimiz, harcamalarımız ve yatırımlarımız da endekse girmemizde etkili oldu.

SÜRDÜRÜLEBİLİR SİGORTA ÜRÜNLERİ 
Ürün ve hizmetlerimizle düşük karbonlu ve paydaş odaklı ekonomik büyüme modelimizi destekliyor, operasyonlarımızla çevresel performansımızı iyileştirerek 'Net Sıfır' yaklaşımını benimsiyoruz. Çevresel etkimizi azaltmayı, 2050 itibarıyla net sıfır emisyonlu bir şirket olmayı hedefliyoruz. 

AgeSA Sürdürülebilirlik Fonu ile müşterilerimiz; çevresel, sosyal, kurumsal yönetim konularında faaliyet gösteren şirketlere yatırım yaparak AgeSA'nın Sürdürülebilirlik Hisse Senedi Emeklilik Yatırım Fonu ile birikimlerini artırabiliyor. Ayrıca her yıl en az bir yeni sürdürülebilir sigortacılık ürün ve hizmeti geliştirmeyi, sürdürülebilir sigortacılık ürün ve hizmetlerimizden elde edilen gelirin toplam gelirimizin en az yüzde 25'i seviyesinde olmasını hedefliyoruz.

M. EMRE YILMAZ AKFEN GYO YATIRIMCI İLİŞKİLERİ DİREKTÖRÜ
"FİNANSMAN KAYNAKLARINA ULAŞMAMIZI OLUMLU ETKİLEYECEK"
"BİST-Sürdürülebilirlik Endeksi'ne 1 Ekim 2023'te dahil olduk. Küresel sermaye piyasası yatırımcıları, fona ihtiyaç duyan şirketlerin çevresel, sosyal ve yönetişimsel bilgilerine her zaman değer veriyor. ESG skorumuzun yüksek olmasının imajımızı pozitif yönde etkileyeceğini düşünüyoruz. 

İlerleyen süreçte devam eden yatırımlarımız için de gerekecek olan fonlama ihtiyaçlarında, ESG skorumuzun yüksek olması hem finansman kaynaklarına ulaşmamızı hem de finansman maliyetlerimizin ve finansal giderlerimizin düşmesini olumlu etkileyecektir. İyi bir ESG skoruyla ilerleyen yıllarda Akfen GYO'ya yatırımcı ilgisinin de artacağını öngörüyoruz."