Sonbahar borsada hangi fırsatları getiriyor?

27 Eylül 2018
Borsada geri dönüşler başladı. Mevsimselliğin etkisiyle demir-çelik, gıda, tekstil, dayanıklı tüketim, ulaştırma, çimento, kimya, orman-kâğıt ve kırtasiye hisselerinde kademeli alım fırsatı oluşabilir. Ayrıca yeni borç yapılandırma olanağı da birçok hissede potansiyel yaratabilir.

CEREN ORAL
coral@ekonomist.com.tr

Yabancı yatırımcıların ağırlıkta olduğu BİST-100 Endeksi'nde yaz aylarında işlem hacimleri genelde diğer aylara göre düşük oluyor. 23 Eylül ayı itibarıyla başlayan sonbaharla birlikte ise borsaya geri dönüşler başlıyor ve işlem hacimleri eylül ayından yılbaşına yani aralık sonuna kadar artış eğilimine giriyor. Bunun etkisiyle bu süreçte endekste toparlanma hareketlerinin görülebileceği kaydediliyor.

Tabloyu görmek için görsele tıklayın.



Biz de bu beklentiyle sonbahar döneminde hangi sektör ve hisselerde potansiyel oluşabileceğini araştırdık. Sonbahar döneminde şirketlere ait altı aylık bilançoların gelmesiyle yıl sonu kârlarına yönelik tahminler yapılabiliyor.

Yatırımcıların da yıl sonu kâr beklentisi yüksek şirket hisselerini tercih ettikleri görülüyor. Sektörel olarak ise ulaştırma, demir-çelik, çimento, kimya-petrol-plastik, gıda, tekstil, bilişim, orman-kâğıt ve kırtasiye sektörlerindeki hisselerin öne çıkması dikkat çekiyor.

Özellikle okulların açılmasının kırtasiye, tekstil gibi sektörlere hareketlilik sağladığı belirtiliyor. Gıda, orman ve kâğıtta mevsimsellik nedeniyle yükselişler olduğu, ulaşımda da talep ve maliyet dengesi kaynaklı yükselişler görülebildiği kaydediliyor.

KADEMELİ ALIM FIRSATI
Gedik Yatırım Araştırma Müdürü Ali Kerim Akkoyunlu, sonbaharda kârlılık açısından gıda perakendeciliği, demir-çelik ve emtia, değerleme açısından ise telekom, dayanıklı tüketim, enerji ve bankacılık sektörlerinin öne çıkmasını bekliyor. Akkoyunlu, bu sektör hisselerinde kademeli alım yapılabileceğini aktarıyor.

A1 Capital Araştırma Uzmanı Vahap Taştan ise mevsimsel hareket beklentilerine ek olarak son kur şoku ve ikinci çeyrek bilançolarından sonra model portföylerini güncelledikleri bilgisini veriyor.

A1 Capital'in önerdiği hisseler; Anadolu Cam, Aselsan, Çemtaş Çelik, Ege Endüstri, Demisaş Döküm, Erdemir, İsdemir, Good Year, Ege Sera- mik, Soda Sanayii, Mondi Tire Kutsan ve Tuborg olarak sıralanıyor.

Taştan, bu hisselerin düzenli FVAÖK yaratan, elinde nakit bulunduran, ihracat yapan ve döviz fazlası olan şirketler olduğuna dikkat çekiyor. Vahap Taştan, BİST'te 94.000'lere geri çekilmelerin alım için değerlendirilebileceği görüşünde.

YATIRIMCILARA ÖNERİLER
Ahlatcı Yatırım'ın araştırma uzmanı Muammer Demir, sonbaharda petrokimya, savunma sanayi, teknoloji, metal ana sanayi ve bankacılık sektörlerinin iyi performans sergilemesini öngörüyor.

Demir, hisse yatırımcılarının derinliği ve defansif özelliği olan, finansal tablolarda istikrarlı görünüm sergileyen, yurtiçi/yurtdışı rakiplerine karşı uygun çarpan ve rasyolarla işlem gören hisseleri tercih edebileceğini söylüyor.

Muammer Demir, düzenli temettü ödeyen, nakit çevirme kabiliyeti yüksek ve sektöründe öncü konumda olan hisseleri de önde görüyor. Ahlatcı Yatırım'ın ön plana çıkmasını beklediği hisseler arasında ise Tüpraş, Petkim, Aselsan, Erdemir, İsdemir, Kardemir, Datagate Bilgisayar, BİM Mağazalar, Mavi Giyim, Adel Kalemcilik, Akbank ve Yapı Kredi Bankası (YKB) bulunuyor.

100 MİLYAR DOLARLIK YAPILANMA
Geçen hafta şirketleri ve hisse performanslarını etkileyebilecek bir gelişme yaşandı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) başlattığı, Türkiye Bankalar Birliği'nin (TBB) devam ettiği şirket borçlarının yeniden yapılandırılmasıyla ilgili çalışmada sona gelindi ve 'Finansal Yeniden Yapılandırma Çerçeve Anlaşması' protokolü hazırlandı.

Bu anlaşma, toplam kredilerdeki payı yaklaşık yüzde 90 olan bankalar ve diğer finansal kuruluşlar tarafından 19 Eylül'de imzalandı ve uygulamaya girdi.

2001 krizinin ardından 2002 Temmuz-2005 Mayıs arasında 'İstanbul Yaklaşımı' adıyla bir borç yeniden yapılandırma planı uygulanmış ve bu kapsamda 221'i büyük toplam 322 şirketle bankalar toplamda 6 milyar dolar tutarında yeniden yapılandırma yapmıştı. Geçen haftaki anlaşmanın İstanbul Yaklaşımı'nın bir benzeri olduğu dile getiriliyor. Bu kez yeniden yapılandırılacak borç tutarının 100 milyar doları geçmesi bekleniyor.



HANGİ ŞİRKETLERİ KAPSAYACAK?
Alnus Yatırım Araştırma Müdürü Yunus Kaya, 2002'de yapılandırmalar başlarken bankaların yüzde 35 olan takipteki kredi oranının üç yılın sonunda yüzde 1'e indiği bilgisini veriyor.

Bu nedenle Kaya, söz konusu yaklaşımın yeniden devreye alınmasıyla hem bankaların sorunlu olabilecek kredilerinin rahatlayacağını hem de şirketlerin darboğaza girmesinin önleneceğini söylüyor. Yunus Kaya, "İlk verilere göre, 100 milyon TL üstü borcu olan şirketlerin borçlarından silme bile yapılabilecek" diyor.

Yunus Kaya, analizine şöyle devam ediyor: "Yaptığımız çalışmaya göre, borsadaki 402 şirketin 160'ının finansal borcu 100 milyon TL'nin üzerinde. Bunlardan 70'inin kısa vadeli varlıkları kısa vadeli yükümlülüklerini karşılamıyor.

Üstelik bu rakamlar 30 Haziran itibarıyla... Kur o günden beri yaklaşık yüzde 35 arttı. Muhtemelen bu şirketlerin çoğu yeni yapılandırma olanağından faydalanacak. Bundan faydalanabilecek şirketler arasında; Vestel, Zorlu Enerji, Şok Marketler, Migros, CarrefourSA, Boyner Perakende, Doğtaş Kelebek, Odaş Elektrik, Ak Enerji, bazı GYO'lar ve dört büyük spor kulübü yer alabilir. Bu olanak bu şirketlerin hisselerini olumlu etkileyebilir."