Son çeyrek satışları en yüksek 22 şirket

27 Aralık 2018
Borsada son çeyrek bilanço beklentileri başladı. Biz de son dört yılda son çeyrek satışı yüksek 22 şirketi sıraladık.

CEREN ORAL
coral@ekonomist.com.tr

Listede teknoloji, otomotiv, gıda ve tekstil öne çıkarken bu yıl havayolu, savunma, perakende ve ihracatçı şirketlerden iyi sonuçlar bekleniyor.

Geçen hafta ABD Merkez Bankası (FED), para politikası faizini yüzde 2-2,25'ten yüzde 2,25-2,50 aralığına yükseltti.

Tabloyu görmek için görsele tıklayın.


FED üyelerinin daha önce üç adet olan 2019'a ilişkin faiz artışı beklentisi ise ikiye düştü. ABD Başkanı D. Trump'ın Suriye'deki askerlerini çekme kararı alması da piyasalar üzerinde etkili oldu.

'ALIM' FIRSATI MI?
İş Yatırım ekonomistleri, ABD'nin Suriye'den çekilmesiyle jeopolitik risklerin azalacağını ve bunun Türkiye piyasaları için iyi haber olduğunu düşünüyor. İş Yatırım, beklentilerden daha az güvercin FED açıklaması sonrası ABD, Asya ve Avrupa borsalarında sert satış dalgası başladığına da dikkat çekiyor.

Kurum, değerlendirmesine şöyle devam ediyor: "ABD hisseleri, tepe noktasına göre yüzde 15 düşüşle son yedi yılın en sert satış dalgasıyla karşı karşıya. S&P 500 150 puan daha gerilerse, yüzde 20 düşüşle teknik olarak ayı piyasasına girilecek.

ABD hisseleri ayı piyasasına girdiği dönemlerde risk iştahı bozuluyor, gelişmekte olan borsalarda sert satışlar oluyor. Ancak Wall Street'te tepki alışı beklentimiz, BİST'te son altı ayda 3 puana yakın artan yabancı payı ve güçlenen TL, borsadaki satışın sertleşmesinin ve yüzde 1-2'ye ulaşmasının alım fırsatı olabileceğini gösteriyor."

22 ŞİRKETE ULAŞTIK
Piyasalarda görünüm böyleyken hisse seçimleri yatırımcılar için daha da önem kazanıyor. Üçüncü çeyrek bilançolarının tamamlanmasının ardından tüm dikkatler son çeyrek finansallarına çevrilmiş durumda. Biz de şirketlerin net satış rakamları üzerine bir araştırma yaptık ve 2014, 2015, 2016 ve 2017 son çeyrekte şirketlerin
yıllık satışlarının yüzde kaçını gerçekleştirdiğini belirledik.

En az üç yıllık verisi olan şirketleri dâhil ettiğimiz, finans şirketlerini ve satış gelirleri 100 milyon TL'nin altında kalan şirketleri almadığımız çalışmamızda, dört yılın ortalamasına göre son çeyrek satış oranı yüzde 30 ve üzeri olan şirketleri araştırdık. Bunun sonucunda da toplamda 22 şirkete ulaştık.

HANGİ SEKTÖRLER?
Tablodaki 22 şirketin sekizinin teknoloji ve teknoloji perakendesi alanında faaliyet gösteren şirketler olduğu göze çarpıyor. Datagate Bilgisayar, Netaş Telekom, Alcatel Lucent Tele-taş, İndeks Bilgisayar, Logo Yazılım, Armada Bilgisayar, Arena Bilgisayar ve Despec Bilgisayar, bu sektörlerde yer alıyor.

Teknoloji şirketi sayısının fazla olmasının en önemli nedeni, bu şirketlerin sipariş ve ihale usulüyle çalışması, mal teslimlerinin ve ihalelerin de genelde son çeyrekte yapılması. Malın teslimatının bu dönemde tamamlanmasıyla alınan satış bedeli, son çeyrek bilançolarına direkt yansıyor.

Aselsan, Ulusoy Elektrik ve Karel Elektronik de benzer bir yapıyla işliyor. Tabloda gıda sektöründen AVOD Gıda, tekstil sektöründen Vakko Tekstil ve Hatay Tekstil de yer alıyor. Genelde son çeyrekte iç talepteki canlanmanın bu iki sektörü olumlu etkilediği kaydediliyor. Karsan Otomotiv, Anadolu Isuzu, Doğuş Otomotiv, Ford Otosan ve Tofaş Oto da otomotiv sektörü şirketleri olarak listede yer alıyor.

ÖNE ÇEKİLEN TALEP
GCM Menkul Araştırma Uzmanı Enver Erkan, son çeyrek satışlarının yıllık satışlara oranında teknoloji, elektronik, otomotiv, telekom, beyaz eşya ve dayanıklı tüketim sektörlerinin öne çıktığını söylüyor.

Bu sektörlerde yıl sonundaki satış yoğunluğun nedeninin yeni yıl fiyat ayarlamaları öncesinde öne çekilen talepten ileri geldiğini söyleyen Erkan, "Bu ayarlamalardan etkilenmek istemeyen tüketici, yıl bitmeden mal ve hizmet satın alma eğiliminde olur" diyor.

Enver Erkan'ın 2018 son çeyrekte öne çıkmasını beklediği sektörler ise döviz fazlası olan cam ile çift haneli yolcu büyümesi ve artan doluluk oranlarıyla havacılık. Savunma sektörünü de beğenen Erkan, artan gıda enflasyonunun gıda ve gıda perakendeyi olumlu etkileyebileceğinin de altını çiziyor.

ENERJİ TOPARLANABİLİR
Bu yıl son çeyrek satışlarını etkileyecek bir unsur da kasım ayı başında beyaz eşya, mobilya ve konuta yönelik yapılan ÖTV ve KDV indirimleri. Ahlatcı Yatırım'ın kıdemli araştırma uzmanı Muammer Demir, "Teşvikler ile vergi indirimleri son çeyrekte bu sektördeki bazı şirketlerin ciro ve net kârlarını olumlu etkileyecek" diyor. Demir, Tofaş Oto, Ford Otosan, Vestel Beyaz Eşya ve Aselsan'ın öne çıkabileceğini düşünüyor.

Muammer Demir, geniş perspektifte nakit çevirme kabiliyeti yüksek, ihracat kaleminin toplam cirodaki payı fazla, istikrarlı FVAÖK ve net kâr üreten şirketlerin öne çıkmasını mümkün görüyor. Perakende, cam, havacılık, savunma ve gıda sektörlerinden iyi sonuçlar bekleyen Demir, petrol fiyatlarındaki sert düşüşle enerji şirketlerinin son çeyrekte önceki çeyreğe göre toparlanabileceğini de tahmin ediyor.

İHRACAT PAYI ETKİSİ
Dolar kuru üçüncü çeyrekte TL'ye karşı yüzde 31 değer kazandı. Global Menkul Değerler Stra-tejisti Rıdvan Baştürk, son çeyrekte TL'nin bu kayıplarının büyük kısmını geri aldığını söylüyor.

Baştürk, döviz borçlu şirketlerin bundan olumlu etkileneceğini belirtiyor. "İç talep daralıyor" diyen Baştürk'e göre, ihracatı yüksek şirketlerin iç talepteki daralmaya hassasiyeti yüksek şirketlere göre durumu iyi kalmaya devam edecek.

TEMETTÜ VERİMİNDE ÖNE ÇIKAN ŞİRKETLER
Tablodaki şirketler arasında son dört yılda yüzde 10 ve üzerinde temettü verimliliğine sahip şirketler, yüzde 14,8 ile Netaş Telekom, yüzde 12,1 ile Despec Bilgisayar, yüzde 11,6 ile Armada Bilgisayar, yüzde 11,6 ile Anadolu Isuzu ve yüzde 11 ile Doğuş Otomotiv olarak belirtiliyor.

Yüksek temettü verimleriyle dikkat çeken şirketlerden Indeks Bilgisayar, Tofaş ve Ford Otosan’ın bu yıl da temettü alışkanlıklarını sürdürmeleri bekleniyor. Aselsan, Ulusoy Elektrik ve Despec Bilgisayar’ın da dokuz aylık bilançoları itibarıyla temettü verebilir görüntü çizdikleri kaydediliyor.

Tablo dışında Adana Çimento, Akçansa, Bolu Çimento, Tüpraş, Turkcell ve Anadolu Hayat temettü verimi vaat eden hisseler arasında gösteriliyor. Erdemir, T. Şişecam ile Pınar Grubu, Tekfen Holding, Tüpraş, TAV Havalimanları da düzenli temettü ödeyen şirketler olarak sıralanıyor.