Sivil toplumda gençlik hareketi

23 Şubat 2017
Üniversite öğrencilerini, genç girişimcileri ve profesyonelleri bir araya getiren sivil toplum organizasyonlarının etkinlik sayısı giderek artıyor. Bu kurumlar yaşı 18-35 arasında değişen bir kitleyi desteklemeye çalışıyor.

BURCU TUVAY
btuvay@ekonomist.com.tr

Girişimcilik, liderlik, eğitim yönetimi gibi konular üzerine odaklanan bu STK’larda gençler, iş dünyasının önemli liderleri ve mentorları ile bir araya gelme fırsatı yakalıyor.

Tabloyu görmek için görsele tıklayın.
Toplumun farklı kesim ve sektörlerinden aynı hedef, hayal ve amaçla hareket eden gençleri çeşitli platformlarda aynı çatı altında toplayan sivil toplum kuruluşlarının (STK) sayısı her geçen gün artıyor.

Hedef kitlesi genellikle üniversite öğrencileri ve genç profesyonellerden oluşan bu STK’lar, her yıl farklı bölgelerde gerçekleştirilen etkinliklerle gençleri girişimcilik, liderlik gibi kavramlarla tanıştırıyor.

Yapılan etkinlikler kapsamında gençler iş dünyasının önemli isimleri, mentorlar ve liderlerle bir araya gelme fırsatı yakalıyor. Gençleri bir araya getiren platformlar, onların birbirinden ilham almaları için pozitif bir ortam da yaratıyor.

Türkiye’deki genç üye profiline sahip bu STK’lar arasında Yenibir-lider Derneği, Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) ve TÜ-SİAD Gençlik Platformu gibi kurumlar var. Bu kuramların bu yıl da gerçekleştirmeyi hedefledikleri önemli projeleri bulunuyor. Bu projeleri sizler için bir araya topladık.

TÜSİAD’IN HEDEFLERİ
TÜSİAD Gençlik Platformu, üniversite gençliği ile iş dünyasını sürdürülebilir ve kapsayıcı büyüme hedefi etrafında bir araya getiren ve Türkiye'nin geleceğini şekillendiren konularda ortak karar alma ve gündem oluşturmayı destekleyen bir yapılanma. Mayıs 2015'ten bu yana yürütülen çalışmalarla Türkiye'nin farklı illerinde 10'u aşkın çalıştay düzenlendi ve yüzlerce genç ile bir araya gelindi.

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, Girişimcilik ve Gençlik Yuvarlak Masası Lideri Murat Özyeğin, “2017 yılında da Türkiye genelinde etkinlikler düzenleyerek iş dünyasının lider isimlerini gençlerle bir araya getirmeye devam edeceğiz. Biz onlara deneyimlerimizi aktarırken, onların yenilikçi, yaratıcı fikirleriyle beslenmeyi de sürdüreceğiz” diyor. Ayrıca bu gençler yönetim kurulu toplantılarından tematik etkinliklere kadar her aşamada TÜSİAD fikir üretme sürecine katılacak.

NETWORK OLANAĞI
Junior Chamber International (Genç Liderler ve Girişimciler - JCI) Derneği, dünyanın 100'den fazla ülkesinde 5 binden fazla şubesi ve 200 bini aşkın üyesi ile ‘genç, aktif yurttaşların öncü küresel ağı olmak’ vizyonu ile kuruldu. JCI Türkiye ise 1987 yılından bu yana faaliyet gösteriyor.

JCI Türkiye, farklı sektörlerden bir araya gelen üyeleri arasındaki iş networkü etkinlikleri ve uluslararası bir organizasyon olmasının getirdiği farklı kültürleri tanıma, görme, öğrenme ve küresel bir network imkanı oluşturarak hizmet veriyor.

JCI Türkiye 2017 Başkanı Özgür Noyan, Türkiye'nin 16 ilinde 26 şube ve bir temsilcilikle faaliyetlerinin sürdüğünü, 700 aktif üyesi bulunan derneğin bu yıl yüzde 5'lik büyüme hedeflediğini belirtiyor. Noyan, bu yıl da üyelerini bir araya getirecekleri iki ulusal organizasyon düzenleyeceklerini ifade ediyor.

50 MİLYAR DOLAR YARATIYOR
TÜGİAD, KOBİ'ler ve girişimciler için yeni, somut fırsatlar yaratmayı hedefliyor. Üyeler, inşaat, tekstil, otomotiv ve yedek parça, enerji, turizm, yiyecek, mekanik ve diğer metal ürünlerin imalatı gibi 60’dan fazla sektörü temsil ediyor. TÜGİAD üyeleri, yıllık 50 milyar dolar ticaret hacmi yaratıyor.

TÜGİAD Başkanı Ali Yücelen, “Bu yıl iş dernekleri arasında birilki gerçekleştirerek geçtiğimiz yıl melek yatırımcılık amacıyla üyelerimiz arasında kurduğumuz GirişimTürk şirketimiz yatırımlarına devam ederken, yeni nesil projeler için yine üyelerimizle yeni yatırım araçları geliştireceğiz” diye konuşuyor.

EN GENÇ DERNEK
Yenibirlider Derneği, 2012’de Türkiye’nin gelecek nesil liderlik ekolünü oluşturmak hedefiyle kuruldu. Hedefi, Türkiye’deki yetenekli gençleri fırsatlarla buluşturmak ve alanlarında öncü bireyler olmaları konusunda desteklemek.

Türkiye’de ve dünyanın farklı yerlerinde yaşayan 18-35 yaş aralığında genç, yetenekli, başarılı lider adayı üniversite öğrencileri ve iş hayatına katılmış gençler üye profilini oluşturuyor. Şu anda 36 üyesi var.

Yenibirlider Derneği Başkanı Tanya Hazal Kaysoydu, “Gençlik ağımız; birbirinden öğrenen, hayalleri ve hedefleri için etrafındaki kişileri yüreklendiren, teşvik eden, destekleyen çok yapıcı ve pozitif bir güç oluşturdu. Gelecek nesil liderlerimiz paylaşımcı ve dayanışma esaslı bir bütünsel bakış açısına sahip olacaklar” diyor.