Seyidoğlu Baklava’ya kardeş marka

27 Mart 2016
Burcu Tuvay


BURCU TUVAY
btuvay@ekonomist.com.tr

Yıllar önce oğul ve damat arasında paylaşılan Seyidoğlu markası, yoluna iki koldan devam ediyor. Şimdi damat Necati Göksu ve oğulları da baklava üretimine başlıyor. Ancak yeni baklava üretimi ‘Seyidoğlu’ değil ‘Sultanbacı’ markasıyla yapılacak.

1950’li yılların başlarında Gaziantepli Habeş Seyidoğlu tarafından kurulan Seyidoğlu, ticari yaşamına iki ayrı ailenin temsilciliğinde devam ediyor.

Habeş Seyidoğlu’nun oğlu Mustafa Seyidoğlu ve ailesi ticari faaliyetlerini ‘Seyidoğlu Baklavası’ adı altında yürütüyor. Damat Necati Göksu ve oğulları ise yıllardır helva, reçel ve pekmez ticareti ile yoluna devam ediyor. Göksu Ailesi’nin 16 ma-ğazalık bir zinciri var.

Ancak Göksu Ailesi radikal bir karar alarak baklava üretimine de soyundu. Fakat yeni baklava üretimi Seyidoğlu değil ‘Sultanbacı’ markası ile yapılacak. Yani bir anlamda Seyidoğlu Baklava’ya kardeş geldiğini söyleyebiliriz.

SULTANBACI BAKLAVASI
İstanbul Hadımköy'deki fabrikasına ek üretim tesisi kuran Seyidoğlu, bu tesis için 2 milyon TL’lik yatırım gerçekleştirdi. Seyidoğlu Genel Müdürü Mehmet Göksu, helva, reçel, tahin, pekmez ürünleri başta olmak üzere 350 çeşit ürün gamına sahip olduklarını söylüyor.

Göksu, halihazırda İngiltere, ABD gibi önemli pazarlara Sultanbacı markasıyla ihracat yaptıklarını, baklavayı da 20'den fazla ülkeye ihraç etmeyi hedeflediklerini ifade ediyor. Göksu, "Günde 1 ton üretim yapıyoruz. Baklavamızı yurt-dışına ihraç edeceğiz” diyor.

Fabrikasında 480 çalışanı bulunan Seyidoğlu, yıllık 9 bin ton helva, 8 bin ton tahin, 5 bin 400 ton reçel üretimi yapıyor. İstoç, Alkent, Hadımköy gibi OSB bölgelerinde mağazalar açacaklarını ifade eden Mehmet Göksu, bu yıl şube sayısını 20’ye ulaştıracaklarını belirtiyor. 2015’te 80 milyon TL ciro,

3,5 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiklerini söyleyen Göksu, baklavanın da etkisiyle bu yıl 110 milyon TL ciro ve 5 milyon dolar ihracat hedeflediklerini sözlerine ekliyor.

PEKMEZ FABRİKASI KURACAK
Mehmet Göksu, önümüzdeki yıl Anadolu’da pekmez fabrikası kurmayı planladıklarını anlatıyor. Ürün çeşidini artırmak için 1 milyon TL’lik yatırımla pasta imalathanesi kurduklarını da belirtiyor. Bin metrekare alan üzerine kurulan tesiste günde ortalama 750 ile 800 arasında pasta üretiliyor. Göksu, 2017 planları arasında Seysu markasıyla cam şişede premium su üretimine başlamanın da olduğunu aktarıyor.