Doğanlar Yatırım Holding, yurtdışında üretime dönük ilk adımı Senegal'den attı. 10 milyon dolar yatırımla Senegal'de mobilya tesisi kurduklarını anlatan Doğanlar Yatırım Holding Başkanı Davut Doğan, yıl sonunda üretime başlayacaklarını söylüyor.
SİBEL ATİK
satik@ekonomist.com.tr
2019 yılını yüzde 10 küçülmeyle kapatan mobilya sektörü, önceki hafta yapılan KDV indirimiyle 2020 yılında güçlü büyümeye odaklandı.
Doğtaş ve Kelebek markalarıyla sektörde üç büyük oyuncudan biri olan Doğanlar Yatırım Holding de bu yıl sadece mobilya işinde yüzde 40 büyüme hedefi belirledi.
Bu büyümeye yurtdışından da önemli bir katkı bekleyen holding, mobilya üretimi için Senegal'de harekete geçti. Senegal'de yatak, döşeme, koltuk üretimi yapacak tesisin temelini attıklarını ve yıl sonunda üretime başlayacaklarını aktaran Doğanlar Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan,
Kazakistan'da da üretime dönük girişimleri olabileceğini söylüyor.
2019 yılını 1,1 milyar TL ciro ile kapatan holdingin bu rakamı yeni girişimlerle 2 milyar TL'ye çıkarmayı hedeflediğini dile getiren Doğan ile grubun yeni dönem planlarını konuştuk.
Mobilya sektörü açısından 2019 pek iyi geçmedi. Siz şirket olarak 2020 yılına hangi hedeflerle girdiniz?
Mobilya sektörü açısından 2019 yılı yüzde 10 daralma ile kapandı. Zorlu bir yıl oldu fakat son çeyrekte ufak ufak toparlanma işaretleri de gelmeye başladı. Mesela Kelebek ve Doğtaş olarak bize gelen bayilik taleplerinde artış yaşandı. Son çeyrekte yoğunlaşan taleplerle yeni mağaza sözleşmelerimiz oldu.
2020'de 18 Mart'a kadar Doğtaş için 18 ve Kelebek için de 18 yeni mağaza açılışımız olacak. Bu açıdan 2020'nin daha iyi bir yıl olmasını bekliyoruz. Hatta ben kendi işlerimiz açısından yüzde 40 büyüme öngörüyorum. Bunda da mağazalaşma, inşaatta yurtdışı girişimlerimiz ve enerjide üretim artışının önemli bir payı olacak.
Holding olarak ciroda hangi noktaya geldiniz?
2019'da 1,1 milyar TL'ye gerileyen ciromuzu 2020'de 2 milyar TL'ye taşımak istiyoruz. 2019 yılında inşaatta gelir yazamadık. Fakat 2020'de Kenya, Etiyopya ve Gana'da lojistik merkezi inşaatına başlayacağız.
Bunun gelirlerimize önemli bir katkısı olacak. Mobilyada da iyi bir performans bekliyoruz. Doğtaş ve Kelebek'te 2019'da 600 milyon TL ciro yaptık. 2020'de ise bu rakamı 850 milyon TL'ye taşımayı istiyoruz.
KDV indirimleri nasıl bir etki yaratacak?
Geçen yıl kasım ayı rakamlarına göre en çok küçülen üç sektörden biri mobilya oldu. Hükümet de mobilya sektöründeki küçülmeyi görünce bu indirimi kalıcı kılmak istedi.
Mobilya sektöründe 30 bin üretici var ve sektör 500 bin kişilik istihdam sağlıyor. Buradaki her gelişme istihdamı da direkt etkiliyor.
Bir süre önce Bakan Berat Albayrak, sektörün üç önemli oyuncusu, Erciyes Holding, Yataş ve Doğtaş olarak bizi Beylerbeyi Sarayı'na çağırdı. Federasyon ve TOBB sektör temsilcimizle bilgi verdik. Tekstildeki gibi KDV indiriminin kalıcı olmasını önerdik.
Beklentimiz 2020 yılında sektörün yüzde 20 büyüme sağlaması. Aralık ayında toparlanmanın ilk işaretlerini aldık. Konut satışları faizlerdeki düşüşle artış yönünde, dövizler füze de atılsa çok artmıyor.
Bankalarda 250 milyar dolar tasarruf mevduatı olarak duruyor ve insanlar artık çok büyük yükselişler beklemiyor. Dövizin daha stabil hale gelmesi tüketicinin harcamaya yönelmesine neden olacak. Bir de hükümetin açıkladığı İvme Kredisi önemli bir hareket yarattı. Biz de bu krediden faydalandık ve 160 kişilik yeni istihdam yaratacağız.
Grubun yurtdışında da girişimleri var. 2020'de yurtdışında büyüme rotanız ne olacak?
Yurtdışında da iyi gelişmeler var. Doğtaş'ın 32 ülkede 50 mağazası, Kelebek'in ise yedi ülkede 16 mağazası bulunuyor. Yeni mağaza açılışlarımız olacak. ABD'de Doğtaş olarak New Jersey ve Houston'da iki mağaza açacağız.
Room Store ile e-ticarette de büyüyeceğiz. Mobilyada yurtdışının ciromuzdaki payı yüzde 15. Bu yıl yeni mağazalarla bu oranı yüzde 18'e taşımayı planlıyoruz. Üretimde de önemli bir yatırımımız olacak.
"BORSADAKİ HİSSELERİMİZDE YABANCI PAYI ARTTI"
"Borsadaki şirketlerin değerleri son iki yılda çok ciddi oranda düştü. Bizim halka açık şirketimiz Doğtaş'ta da 4 TL olan hissemiz üç ay öncesinde 1 TL'ye kadar indi. Fakat tekrar yükseliş başladı ve şimdi 1,70'lerde.
Bu artışta da yabancı oranı dikkat çekiyor. Yabancı oranı yüzde 4'ten yüzde 9'a çıktı. Son üç ayda böyle bir gelişme var. Dolayısıyla bugünkü bütün parametrelerle 2020'yi iyi görüyoruz.
Nasıl bir yatırım planınız var?
Senegal'de 106 milyon dolara inşa edilen lojistik merkezinin açılışını geçen yıl yaptık ve teslim ettik. Şimdi de Doğanlar Yatırım Holding olarak Senegal'de bir mobilya tesisi kuruyoruz. Temelleri atılan tesiste bu yılın sonunda üretime geçmeyi planlıyoruz.
10 milyon dolarlık bu yatırımla, Senegal'de yatak, döşek, koltuk, kanepe üreteceğiz. Yaklaşık 250 kişi çalışacak ve 30 kişilik bir ekip buradan gidecek. Bunun yanı sıra Kazakistan'da da mobilya tesisi kurmak için girişimlerimiz var.
Oradan Şanghay beşlisine direkt satış imkanı bulunuyor. O bölgeden gelen talepleri de değerlendirmek istiyoruz. İnşaat tarafında ise Kenya'da dokuz tane lojistik merkezi yapılması isteniyor.
Bunun için teklifimizi verdik, bekliyoruz. Fildişi Sahili, Etiyopya ve Gana'ya da teklif verdik. Bu yatırımlarla yurtdışında önemli büyüme bekliyoruz.
Enerji sektöründe yatırımlarınız sürüyor. 2020'de nasıl bir yatırım stratejiniz olacak?
Enerjide yeni yatırımlarımız devam ediyor. Ordu ve Erzurum İspir'deki HES'lerimizde toplam 32 megavatlık güce sahibiz. Ankaralı BioTrend şirketini alarak girdiğimiz biyoenerji işinde de yeni belediyelerle büyüyoruz.
Belediyelerin çöplerini enerjiye dönüştürüyoruz. Balıkesir, İnegöl, Uşak, Afyon, İzmir, Hatay ve Amasya'da yer alıyoruz. Bunun yanı sıra Ordu ve Aydın'da da girişimlerimiz var.