Şehir hastaneleri sektörü geliştirecek

27 Aralık 2016
2015’te bin 541 olan hastane sayısına 2016’da 15 hastane daha eklendi. Hastane işletme lisansı verilmesinin zorlaşması nedeniyle 2017’de hastane sayısında ciddi bir artış beklenmiyor.

ÖZLEM BAY YILMAZ
obay@ekonomist.com.tr

Ancak kamu-özel sektör işbirliğiyle inşa edilen şehir hastanelerinin hizmet vermeye başlamasıyla birlikte, halen yaklaşık 351 bin kişiye istihdam sağlanan sağlık sektöründe personel talebinin artacağı tahmin ediliyor.

2016, sağlık sektörü yatırımları açısından geçmiş yıllara göre sakin bir yıl oldu. Şehir hastaneleri projeleriyle ilgili hazırlıklar ve altyapı çalışmaları devam etti. Toplamda 34’ü bulan proje, 20 milyar doları aşkın bütçesi ve 45 bin yatak kapasitesiyle dünyanın önde gelen kamu özel işbirliği (KÖİ) yatırım programları arasında yer aldı.

Hâlihazırda da ihalesi tamamlanan 18 proje ve finansal kapanışı yapılmış olan 11 proje mevcut. Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Yönetim Kurulu Üyesi Tolga Birgül, 2017’de Sağlık Bakanlığı’nın politikaları ve mevzuatları nedeniyle kamu hastanelerinin özellere göre daha hızlı büyümesini bekliyor.

Birgül, “Şehir hastaneleri gibi dev sağlık kampüslerinin devam eden projeleri ve özel sağlık sektörüne giren fonların büyüme hedefleri sonucunda, yüksek yatak kapasiteli büyük özel hastaneler açılmaya devam edecek” diyor.



YENİ HASTANELER AÇILACAK
Geçen yıl bin 541 olan toplam hastane sayısına 2016’da 15 yeni hastane eklendi. 2017 yılında da hastane sayısında çok fazla artış beklenmiyor. Geçen yıl 340 bin 700 kişiye istihdam sağlayan sektördeki çalışan sayısı ise 2016’da 350 bin 827’ye yükseldi. 2017’de şehir hastanelerinin tamamlanması ve hizmet vermeye başlamasıyla birlikte sağlık personeline olan talebin artacağı öngörülüyor.

2017’de özel sağlık grupları da yatırımlarını sürdürecek. Medicalpark, Liv Hospital ve VM Medical Park markalarını bünyesinde bulunduran MLPCARE Grubu bunlardan biri. 28 hastanesi bulunan grup, 2017 sonunda 33 hastaneye ulaşmayı planlıyor.

Ağırlıklı olarak İstanbul’da hastane açmayı planladıklarını belirten MLPCARE Strateji ve Performans Grup Koordinatörü Hikmet Çavuş, “Üçü İstanbul’da, biri Samsun ve biri de Mersin’de olmak üzere beş hastanede 250 milyon dolarlık yatırım planlıyoruz. 2 bin 500 yeni istihdam hedefliyoruz” diye konuşuyor.

Medicana Sağlık Grubu ise 2017’de açacağı Kadıköy ve Bursa hastaneleriyle yüzde 20 büyüme hedefliyor. Medicana Sağlık Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Bozkurt, “Bugün 5 binin üzerinde olan çalışan sayımız 2017’de 6 bine yaklaşacak” diyor.

SAĞLIK TURİZMİ
Son yıllarda sağlık turizmi alanında atılım yapan Türkiye, 2016 yılında küçülme yaşadı. Ancak Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalara göre sağlık turizminde önümüzdeki iki yılda mevzuatın geliştirilmesi, fiyat politikaları, kalite ve akreditasyon konularında çalışmalar yapılacak. Bunların sağlık turizmine olumlu yansıması bekleniyor.